jaktak.cz

Jak se připravit na tandemový seskok padákem

Tandemový seskok padákem představuje vzrušující adrenalinový zážitek, který láká dobrodruhy po celém světě. Jak se na něj co nejlépe připravit?

Tandemový seskok padákem nabízí možnost zažít minutový volný pád rychlostí 200 km/h z výšky okolo 4 kilometrů prakticky každému, kdo se toho nebojí. Jenže jak se postarat o to, aby byl zážitek bezpečný a proběhl k vaší spokojenosti?

Skákání padákem je poměrně bezpečná disciplína. Vždy je ale potřeba skákat s někým, kdo ví, co dělá. Proto si vyberte licencovaného instruktora, který se postará o hladký průběh zážitku.

Nejlépe uděláte, když si pořídíte zážitkovou poukázku u specializované agentury – tam máte jistotu, že si své dodavatele dobře hlídají. Třeba největší československá zážitkovka Adrop.cz oslaví letos 18. narozeniny a má za sebou už tisíce úspěšných seskoků. Skoky padákem můžete vyzkoušet na řadě lokalit po celém Česku i na Slovensku.

Zjistěte si omezení a podmínky

Předem se informujte o věkovém limitu, zdravotních požadavcích a dalších omezeních pro tandemový seskok. Zatímco někde si skočíte až od 18 let, jinde není problém skákat už od 15, když přinesete souhlas zákonného zástupce.

Ideálně neskákejte s onemocněním dutin, kardiovaskulárními problémy nebo poraněním páteře. Pokud máte nějaké pochybnosti, pobavte se o vhodnosti seskoku se svým obvodním lékařem.

Psychicky se připravte

Než skočíte, musíte se nejprve dopravit do výšky nějakých 3 až 4 kilometrů nad zem. Čeká vás přibližně 20minutový vyhlídkový let letadlem, během kterého budete mít spoustu času přehodnocovat své rozhodnutí. Nenechte se zviklat.

Pokud máte obavy, že by vás nadšení mohlo přejít, připravte se na zážitek s předstihem. Zkuste si vizualizovat pozitivní scénáře a zaměřte se na to, jak příjemná zkušenost to bude a jak osvobozující pocit vás čeká po dopadu.

Také by vám mohl pomoct fakt, že ke zranění dochází přibližně u 1 ze 700 skoků, a to zejména následkem tvrdého přistání, které vede k pohmoždění kotníku. Takže ničeho dramatického se bát nemusíte.

Vhodně se oblékněte

Se stoupající výškou klesá teplota. Když k tomu přičteme, že k zemi pofrčíte 200 km/h a bude to kolem vás dost foukat, je vhodné tomu přizpůsobit i oblečení. Proto se oblékněte tak, aby vám nebyla zima. Kombinézu si půjčíte na místě, ale je dobré si pod ní natáhnout ještě pohodlné sportovní oblečení, které vám nebude bránit v pohybu. Při přistání oceníte pevné boty, ideálně přes kotník, které vám nohy ochrání i při trošku tvrdším dosednutí.

Následujte pokyny instruktora

Nemá cenu přípravu kdovíjak přehánět. Vše důležité se dozvíte na místě od instruktora, který s vámi seskok natrénuje nanečisto a až pak vyrazíte směr obloha. Instruktoři mají odskákané stovky hodin a vědí, co dělají. Takže se vyplatí jejich pokyny následovat, abyste si zážitek užili.

Užijte si to

A teď už zbývá poslední bod – užít si tandemový seskok padákem naplno. A to jak kochačku směrem nahoru, tak i samotný seskok s volným pádem, který vám do těla vyplaví pořádnou dávku adrenalinu a endorfinů, díky kterým se vám zážitek zaryje do paměti už napořád. Než dosednete na zem, poletíte ještě dobrých 10 minut na otevřeném padáku a budete mít dost času vstřebat, co se to právě stalo.

A možná si s instruktorem zvládnete domluvit další termín. Je to totiž návykové. Kdybyste si d toho všeho potřebovali odpočinout, na Adrop.cz najdete kromě adrenalinových i stovky relaxačních zážitků.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-pripravit-na-tandemovy-seskok-padakem.html