jaktak.cz

4 magické způsoby, jak vybudovat a udržet si zdravý partnerský vztah

Jak vybudovat zdravý milenecký vztah, který by vám vydržel na celý život a přitom neztratil jiskru? Zamilovali jste se a přemýšlíte nad tím, jak o vaše partnerství pečovat, abyste se v něm cítili oba dobře? Přinášíme vám několik tipů, které vám pomohou vybudovat a udržet si zdravý a silný vztah plný lásky. 

Následující tipy vám pomohou zamyslet se nad vaším vztahem a nad tím, jak z něj udělat vazbu, kterou nic a nikdo nepřetrhne. Inspirujte se!

1. Buďte spolu teď a tady

Pravidelně věnujte čas vaší lásce. Buďte spolu každý den, alespoň na nějaký čas, bez mobilů, televize, přátel a dalších rušivých elementů. 

Buďte skutečně jen spolu, dívejte se vzájemně do očí a opravdu si naslouchejte. Buďte k sobě pozorní a laskaví. 

V této chvíli si také můžete společně zavzpomínat na minulé příjemné události, které vám připomenou, proč je vám spolu tak dobře. Třeba se i zasmějete.

Společný čas můžete využít také k plánování věcí, které byste spolu mohli v budoucnu vyzkoušet.

2. Komunikujte

Dobrá komunikace je základem zdravého vztahu. Pomáhá partnerům cítit se bezpečně a šťastně. 

Pokud vás něco trápí, nebo po svém partnerovi něco potřebujete, nečekejte, že uhodne, co se děje. Upřímně a se vší láskou své drahé polovičce sdělte, co máte na srdci a komunikujte tak dlouho, dokud se spolu nedohodnete na konkrétním řešení dané věci. 

Důležité je také být dobrým posluchačem a podporou v období stresu. Víte-li například, že váš partner řeší nějaké problémy v práci, počkejte se svými přáními a požadavky, než se situace uklidní.

3. Projevujte si náklonnost

Udržujte fyzickou intimitu – ta je pro vztah velice důležitá. Vyjma sexuální stránky, jsou důležité také vzájemné letmé dotyky, smích, nebo milá slova. 

Svého partnera můžete potěšit například nějakým citátem o lásce na Youprani.cz, který mu můžete říct osobně, nebo ho napsat na malý lísteček, který náhodou najde v kapse saka, až bude v práci. 

Nezapomínejte dělat ty nádherné drobnosti, díky kterým je partnerský vztah tak výjimečným a odlišuje se od ostatních!

4. Naučte se řešit konflikty s respektem

Konflikty jsou nevyhnutelné v každém vztahu, ale aby byl vztah pevný, musí mít oba lidé pocit, že byli vyslyšeni. Cílem není vyhrát, ale vše si vysvětlit a udržet a posílit vztah.

Jak na to? Hádejte se férově, neútočte, neponižujte, nevzpomínejte na chyby z minulosti, buďte ochotni odpustit, naučte se nechat některé věci plavat.

Co je zdravý milenecký vztah

Každý vztah je běh na dlouhou trať. Procházíte s partnerem vzestupy a pády a snažíte se dosáhnout nějakého společného cíle. 

Aby byl váš vztah zdravý, je nutné si s partnerem promluvit a ujasnit si, jaké jsou vaše priority a co od vztahu očekáváte. 

Základními charakteristikami zdravého vztahu je vzájemný respekt a dávání tomu druhému najevo, že je milován. Vzájemně se také snažíte citově toho druhého naplňovat a oceňovat. 

Dokážete si sdělit kritiku takovým způsobem, abyste toho druhého nezranili, a vše se snažíte řešit v klidu bez zbytečných konfliktů. 

Ve zdravém vztahu by se oba partneři měli cítit příjemně a hlavně bezpečně. Nějakým sporům se asi nevyhnete, je ale důležité mít v partnera stále důvěru.

Dalšími charakteristikami zdravého vztahu je, že se nevzdáváte svých zájmů, koníčků, ani přátel a nevyžadujete to ani po svém partnerovi. 

V neposlední řadě je asi jednou z nejdůležitějších charakteristik vztahu, který je zdravý, upřímná a otevřená komunikace. Nebojíte se pohodlně vyjadřovat své názory, potřeby, obavy a přání. 

“Zdravý vztah je hostina plná náklonnosti a dávání pro oba; ne přijímání drobků a snaha přesvědčit se, že to stačí.” 

– Shannon Thomas, spisovatelka

Dočasná zamilovanost versus stálá zamilovanost

Zamilovat se je snadné. Nejde ještě o lásku, ale spíš o pobláznění osobou, kterou, více méně, ani pořádně neznáme. 

Až časem, kdy dva lidé vzájemně poznávají své pozitivní i negativní stránky a učí se sehrát a zvládat každý den společně, může ze zamilovanosti vzniknout stálá zamilovanost, tedy láska. 

Na vztahu je ale třeba pracovat a vyžaduje to skutečně spoustu trpělivosti, odhodlání a úsilí. Stojí to ale za to! 

Zdravý a bezpečný romantický vztah může sloužit jako trvalý zdroj podpory a štěstí ve vašem životě, v dobrých i zlých časech, a posilovat tak všechny aspekty vaší životní pohody. Pokud nyní podniknete kroky k tomu, abyste si zachovali nebo oživili pocity, vycházející z počáteční zamilovanosti, můžete si vybudovat smysluplný vztah, který vydrží po celý život.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/4-magicke-zpusoby-jak-vybudovat-udrzet-si-zdravy-partnersky-vztah.html