jaktak.cz

Jak ochránit nově vysazené keře

Nově vysazený keř je velmi citlivý na své prostředí, a proto je dobré o něj pečovat ještě pečlivěji, než je běžně zvykem. Může je poškodit například chlad nebo vysušení, ale ohrozit je může i vítr nebo mráz. Základní možnosti, jak se o keřík postarat, jsou tyto:

Krok 1

ochrana proti větru

Toto opatření zásadně redukuje vysušující působení studených větrů. K nově vysazenému keříku postavte ve vzdálenosti asi 30 cm silný dřevěný rám, a to z té strany, z níž nejčastěji vane vítr. Rám by měl být minimálně o 30 cm vyšší a širší, než je keř. Přichyťte k němu síťovinu. Lepší ochranu ale zajistíme, pokud rámem obklopíte keřík ze 4 stran, opět i se síťovinou.

Krok 2

ochrana proti vysoušení

Vhodný je například postřik s antitranspirantem, který zabraňuje výparu, a který tedy zabraňuje vysychání.

Krok 3

ochrana před sněhem

Stálezelené keře budou potřebovat vaši ochranu v podmínkách, kde silně sněží. Silnou vrstvu sněhu odstraňte z keříku hned, jak si toho všimnete. Preventivní ochranu před sněhem pak mohou zajistit různé typy přístřešku, různé koše nebo skleněné poklopy.

Krok 4

ochrana před mrazem

Před zmrznutím může ochránit nově vysazený keřík mulč. Mulčovací materiál (např. posekaná tráva, shrabané listí) rozprostřete kolem keře. Nejvhodnější je to provést za mírného počasí, v období, kdy půda teplá a vlhká. Proti mrazu můžete rostlinu ochránit určitý typem izolace, například obalit nadzemní části rostlin i obalem z jutoviny, koberce nebo vrstvami novinového papíru.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ochranit-nove-vysazene-kere.html