jaktak.cz

Jak pečovat o růže

Růže je královna květin, o tom bez debat. Ale také vyžaduje královskou péči. Chcete, aby vás od jara do podzimu obdarovávala květy, jimiž nebude co vytknout? Růže jsou květiny velmi náročné na údržbu a je nutné si dobře rozmyslet, jestli si vůbec chcete růže pořizovat. Činností spojených s péčí o ně je opravdu mnoho. Přesto jsou tyto činnosti nutné, aby růže rostla zdravě, byla bujná a odolná vůči škůdcům. Růže krásně voní a snad ještě lépe vypadá. Je-li o ni správně postaráno. Jak by tato péče měla vypadat? Podívejme se tedy, co byste pro růže měli na zahradě dělat.

Co je potřeba

Seznam nezbytností, bez nichž se zdravá a krásná růže neobejde, není zrovna krátký. Upozorňujeme na pojem krásná růže. I růže totiž stejně jako jiné květiny můžete nechat bez povšimnutí. To se však záhy projeví na jejich vzhledu. Co tedy udělat pro to, aby vaše růžové keře byly jako vystřižené z výstavního záhonu?

Růže spolu s častou zálivkou vyžadují pravidelný řez, preventivní postřiky proti chorobám a škůdcům, mulčování, hnojení, odstraňování plevele i odkvetlých kvítků. Jako pravá královna je však tato květina i náchylná – na mráz, vítr a choroby a škůdce. Vezměme to ale hezky popořádku.

Krok 1

Růže je opravdu náročná na zálivku, obzvláště ta čerstvě zasazená. Proto je často zalévejte. Vláhu v substrátu vám také pomůže zadržet vhodně zvolený mulč. Vhodná je drcená kůra, nebo ještě lépe stájový hnůj.

Růže velmi rychle vyčerpají živiny v půdě, a proto potřebují pravidelně hnojit, zejména pokud chcete, aby vám stále hezky květly. V zahradnictví jsou běžně k dostání i speciální hnojiva na růže, v práškové formě nebo v granulích. Hnojte na jaře. Nasypte menší hrst kolem každé růže a trochu prokopejte motyčkou. Hnojení byste pak měli opakovat ještě v polovině léta, ale tentokrát spíše hnojivem se síranem draselným.

Krok 2

Nedostatečné zalévání může být pro růst růže zejména v začátcích velmi škodlivé. Kořeny by se místo rozrůstání do prostoru a hloubky snažily protlačit nahoru, aby získaly aspoň trochu vláhy. Je proto dobré je zalévat opravdu důkladně.

Krok 3

Při nekonečném boji s plevelem dejte v případě růží pozor, abyste nepoškodili kořeny. Proto nekopejte motyčkou příliš hluboko.

Krok 4

Na jaře po prořezání a pohnojení je dobré rozprostřít kolem růží tlustou vrstvu mulče. Nejvhodnější je stájový hnůj, ale stejně tak poslouží i drcená kůra. Mulč vám zlehčuje práci tím, že zabraňuje tvorbě plevele, ale zlehčuje život i růžím, protože zadržuje vláhu.

Krok 5

Jistě jste to už zažili. Květy, které jste z keře neodstranili, se přeměnily v šípky. Nic proti nim, šípkový čaj je vynikající a plný vitamínu C, ale vy spíše než šípky zřejmě toužíte po krásných květech. Těch vám bude dopřáno právě, pokud odkvetlé kvítky budete z keře průběžně odstraňovat.

Tím, že odštípnete květ po jeho odkvetení, můžete docílit toho, že růže v období květu ještě obrazí a znovu vykvete. S uvadajícím květem se totiž už nebude zatěžovat a energii může věnovat novým květům.

Krok 6

Na podzim růži seřízněte tak, že zkrátíte vysoké růže nebo jejich květenství. Větrem by totiž mohly odhalit kořeny a ty by pak snáze podlehly těžkým zimním podmínkám.

Krok 7

Růže nejčastěji vydrží mráz do –10 °C po dobu jednoho týdne. Pokud jsou chráněny, vydrží mnohem déle. Ochránit je můžete například zabalením do slámy (zejména u stromkovitých růží) nebo je přikryjte větvemi nebo listím. Existují samozřejmě i růže, které vydrží mráz až do –20 °C, ale to si musíte rozmyslet dříve, než si růži vyberete.

Krok 8

Růže jsou náchylné na různé nemoci nebo škůdce, proto je dobré je velmi často prohlížet a v případě zjistění příznaků napadení nemocí nebo škůdcem ihned zasáhnout. Nejvhodnějším zásahem je asi postřik, který seženete v zahrádkářských potřebách.

Obzvláště na pozoru buďte před chorobami a škůdci, kteří vám mohou celý keř zlikvidovat. Růže jsou náchylné především na padlí, svilušky a mšice. Proti všem chorobám a škůdcům je vhodné zasáhnout hned v jejich zárodku. K ošetření přitom nemusíte používat jen chemii. Na trhu se dnes setkáte s celou řadou biologických přípravků šetrných k životnímu prostředí.

Krok 9

Bez pravidelného řezu se růže neobjedou. Jinak vám předčasně zestárnou, což rozhodně nechcete. Hlavní řez provádějte na jaře. Nůžky se však nezdráhejte vzít do ruky i v letních měsících.

Není toho zrovna málo, že? Ale nebojte, tvrdá práce bude po zásluze odměněna. V tomto případě růžemi s květy, které vám bude každý závidět.

Nezalévejte růže za prudkého světla, mohly by se zničit jejich květy.

Stejně tak je vhodné růžím dopřát potřebné živiny, tedy je pravidelně hnojit. V zahradnictvích jsou k sehnání speciální hnojiva přímo na růže. Při jejich aplikaci vycházejte z informacích uvedených na obalu.

Zbytky větví nebo listů po ostříhání nemocné rostliny napadnené nějakou chorobou nebo škůdci je důležité spálit. Pokud je přidáte na kompost, můžete zpětně nakazit i jiné rostliny, protože nemoci na kompostu mohou přežít.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-ruze.html