jaktak.cz

Jak zvládnout agresivního potomka

Složitost: Velmi složité

Zdá se vám, že je váš potomek agresivní vůči svému okolí? Je jedno, jestli se chová hrubě ve vztahu ke svým hračkám či k jiným dětem, ale každopádně agresivní chování není normální. Co s ním dělat? Dá se nějak efektivně řešit? Pojďme si říci více... Co je to agrese? Agresí rozumíme určitý druh chování, který se projevuje tím, že je v něm obsažená snaha někomu záměrně ublížit či poničit nějakou věc. Za agresi nepovažujeme jen fyzický útok, ale i verbální. Je důležité rozlišovat pojem agrese a agresivita. Agresivita je sklon k útočnému jednání, které se transformuje do různých podob.

Krok 1

Odhalte příčiny agrese

Příčin agrese může být celá řada. Obecně je dělíme na vnitřní a vnější. Mezi vnitřní řadíme osobnost agresivního jedince jako takovou, jeho nižší IQ, postižení centrální nervové soustavy, špatné morální vlastnosti, abstinenční příznaky, nedostatek soucitu, úzkost atd. Vnějšími příčinami jsou špatná výchova (např. agresivita jednoho z rodičů), vliv party, drogy a jiné návykové látky, vliv sdělovacích prostředků atd.

Krok 2

Odhalte agresi včas

Odhalte agresi včas Důležité je agresi odhalit včas. Dětská psychika je ještě dobře formovatelná a mnohé zlozvyky se z ní dají snadněji odstranit než např. u pubescenta či adolescenta. Proto pokud se vám zdá, že váš potomek reaguje často neadekvátně situaci, příliš křičí, chová se hrubě ke svým věcem nebo dokonce má problémy s agresivitou ve školce či ve škole, je nutné zakročit a rozhodně neignorovat tyto projevy.

Krok 3

Náprava agrese

Uvědomte si, že výchova agresivního dítěte je náročná. Na jednu stranu je nutné být nekompromisní, ale na druhou stranu byste se měli snažit pochopit příčiny problémů dítěte. Především musí dítě vědět, že agresivním chováním nic nezíská. Proto bude-li se vztekat a chtít něco získat za každou cenu, zamyslete se nad tím, zda je nutné mu to pořizovat.

Krok 4

Při zvládání agrese dítěte je také důležitá její míra. Pokud malé dítě občas odhodí hračku a křičí, je třeba ho uklidnit, ale ne fyzickými tresty. Je-li však dítě výrazněji destruktivní ke svému okolí, poraďte se s odborníkem a navštivte psychologickou poradnu, ve které se společnými silami pokusíte odhalit příčiny agrese a seznámíte se s možnostmi, jak tento problém výchovně zvládnout.

Vychovávat agresivního potomka je pro rodiče velmi náročné. Často budete mít tendenci řešit agresivní chování svého syna či své dcery fyzickým trestem. Nedělejte to. Agrese vždycky budí jen agresi…


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zvladnout-agresivniho-potomka.html