Jak připravit vláčné a svěží rebarborové muffiny?
Je čas rebarbory, která je v plné své kráse a síle. Jestliže ji na zahradě také máte, nebo si ji můžete koupit na trhu, využijte ji. Jde o sezónní zeleninu, která by se měla sklízet do doby, než kvete. Připravit z ní můžete mimo mnoho dalších dezertů a osvěžujících nápojů i skvělé a snadné muffiny. Překvapí vás svou chutí a jistě si je zařadíte mezi oblíbené rebarborové pokrmy.
Co je potřeba
- 350 g hladké mouky
- 300 g cukru
- 120 g másla
- Vajíčko
- ¼ l mléka
- Půl lžičky soli
- Lžička prášku do pečiva
- Vanilkový cukr
- 300 g rebarbory
- Můžeme přidat i šťávu z citronu a nastrouhanou kůru z něj
- Do velké mísy vložíme hladkou mouku, přidáme sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a 225 g cukru.
- Do další misky dáme mléko, citronovou šťávu a necháme chvíli odstát.
- V další misce smícháme citronovou kůru, vajíčko a 100 g rozpuštěného másla. Promícháme a přidáme do mléka.
- Postupně tekutou směs zapracujeme do sypké směsi mouky a zbylých surovin.
- Rebarboru očistíme od slupek a nakrájíme ji na malé kostičky nebo plátky. Přidáme ji do těsta a vše řádně promícháme.
- Do plechu na muffiny si vložíme papírové košíčky a naplníme je kousek pod okraj těstem.
- Ze zbytku cukru a másla si připravíme drobenku, kterou posypeme muffiny v košíčcích.
- Nakonec vložíme do trouby předehřáté na 170 - 180 °C a pečeme po dobu asi 25 - 30 minut. Můžeme před ukončením pečení špejlí zkusit, zda je muffin propečen.
Rebarbora má v sobě spoustu vody, kterou při teplotní úpravě pouští. Díky tomu jsou muffiny hezky vláčné, podobně, jako když je připravujeme s přidáním nastrouhaných jablek. S rebarborou jsou však víc osvěžující.
Pokud rebarboru nestihnete použít na dezerty, můžete si ji i zavařit a použít ji později. Anebo můžete vyzkoušet osvěžující rebarborový sirup, z něhož pak po dlouhý čas budete moci dělat výbornou šťávu. Stačí do skleničky přidat sirup, vodu, led a třeba i kousky máty a citronu. Je škoda rebarboru nechat přezrát, jde o velmi zdravou zeleninu.