jaktak.cz

Jak správně kombinovat víno a pokrmy

Dobře zvolené víno může výrazně podtrhnout chuť jídla – a naopak. I když neexistuje jeden univerzální návod, existují jednoduché principy, které vám výběr vína výrazně usnadní. Přinášíme přehled základních pravidel, tipů a doporučení, jak víno a jídlo sladit tak, aby si navzájem skvěle sedly.

Při výběru vína k jídlu myslete hlavně na rovnováhu chutí – jedno by nemělo přebíjet druhé. Řiďte se těmito jednoduchými zásadami:

1. Tělo vína & bohatost jídla

2. Chutě na talíři i ve sklenici

3. Kyselost ve víně & jídle

4. Sladké k sladkému

5. Třísloviny & tuk

Kombinace podle typu jídla

Maso a červená vína

Víno

Ideální k

Cabernet Sauvignon

Hovězí, zvěřina, steak

Merlot

Jehněčí, telecí

Pinot Noir (Rulandské modré)

Vepřové, hovězí, králík, jehněčí

Syrah / Shiraz

Zvěřina, grilované maso

Chianti

Hovězí, těstoviny s rajčatovou omáčkou

Zinfandel

Jehněčí, vepřové, grilované pokrmy

 

Bílé víno a maso

Víno

Ideální k

Chardonnay

Vepřové, krémové omáčky

Sauvignon Blanc

Bílé maso, zelenina, kořeněná jídla

Riesling

Zvěřina, asijská kuchyně

Pinot Grigio

Šunka, lehké předkrmy

Vouvray

Šunka, lehká jídla

Skvělá otázka! Tradiční špagety carbonara jsou krémové, lehce slané a obsahují slaninu, sýr a vejce. K nim se skvěle hodí:

  • Nezapomeňte na omáčku. Je často chuťově dominantní, proto ji zohledněte při výběru vína.
  • Způsob úpravy jídla hraje roli. Grilované pokrmy si žádají výraznější vína, dušená jídla jemnější.
  • Experimentujte. Neexistuje jediný správný výběr – párování vína a jídla je i o osobní chuti a zábavě.

 

Pamatujte: Nejlepší kombinace je ta, která chutná vám. Pravidla jsou jen vodítkem – objevujte, zkoušejte a bavte se!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-kombinovat-vino-pokrmy.html