jaktak.cz

Jak se soustředit na práci nebo učení

Sedíte u počítače a nemůžete se soustředit na práci. Jste roztěkaní a přitom práce stále neubývá. Každý máme v životě období, kdy potřebujeme veškerou naši energii vynaložit efektivně, protože není čas na její mrhání. Ať už jsou to studenti ve zkouškovém období nebo pracující v náročném zaměstnání. Existují prostředky, které vám v tom mohou pomoci. Nesmíte ale zapomenout, že největší kus práce zůstane stejně na vás.

Krok 1

kofein

Kofein obsažený například v kávě, Kofole, Coca Cole, čaji, kakau nebo čokoládě (hlavně hořké) zlepšuje vnímání, zrychluje tok myšlenek, zmenšuje svalovou únavu a vzbuzuje schopnost vyššího výkonu. Na únavu jako takovou zabírá ale pouze krátkodobě. Pozor: Při častém užití se mohou objevit příznaky neklidu, poruchy trávení, nespavost a abstinenční příznaky, je to přece jen návyková látka.

Krok 2

cukr

Je to často nejoblíbenější zdroj energie, přitom spíše vyvolává ospalost. Lidé hledající soustředěnost a prostředek proti únavě jedí čokolády, sušenky, pijí slazené nápoje, ale místo dosažené energie, která trvá jen velmi krátce, docílí spíše zkažených zubů, nadváhy nebo již zmíněné ospalosti.

Krok 3

čaje

Často přirozenější cestu, jak získat soustředěnost a energii, umožňuje pití čaje. Ať už jde o čaje bylinkové nebo černý čaj, vždy účinkuje. Mezi oblíbené bylinky patří Gingo biloba alias jinan dvoulaločný, maté, guarana a další. Ale prodávají se i různé bylinkové směsi na soustředění. Mnohé z těchto bylinek prospívají i celkovému zdravotnímu stavu, zlepšují paměť nebo dodávají větší pohodu, což je ideální kombinace ve vypjatých situacích.

Krok 4

doplňky stravy

Jednou z nejznámějších je například guarana, rostlina pocházející z tropických pralesů Amazonie, která podobně jako čaje pomáhá navození celkové pohody, posiluje imunitu a potlačuje únavu. Existují ale i další bylinky, ze kterých se doplňky stravy vyrábějí.

Krok 5

energetické nápoje

Oblíbené, ale velmi nezdravé, to je asi jejich charakteristika. Je to nejjednodušší řešení, když potřebujete neztrácet hlavu a zadržet únavu. Přehnané užívání energetických nápojů ale není zdravé, jednak kvůli velkému množství cukru, a jednak kvůli "éčkům", která obsahují. Přesto jsou velmi chutné a ve chvíli nouze nás často vytáhnou z brindy.

Krok 6

spánek

Nejdůležitějším prostředkem, jak dosáhnout efektivního využití psychické činnosti organismu, je především spánek. Když se dobře vyspíme, lépe nám to myslí. Takové staré pravdy bychom si měli vzít v současné společnosti k srdci. Často se na spánek zapomíná a jeho nedostatek bývá „léčen“ různými doplňky stravy.

Krok 7

odpočinek

Pravidelné přestávky naplněné jiným typem aktivity, než jakou vyžaduje vaše práce, prospěje vašemu organismu. Často uděláte víc, pokud si na chvíli odpočinete nebo se jdete projít ven, než když nad prací sedíte hodiny a hodin. A už jen z důvodu, že potřebujete chvíli vydechnout, nemůžete nic vymyslet.

Krok 8

sport

Pohyb je přirozenou obranou proti únavě. Pokud překonáte sami sebe a přinutíte se ke sportu, i kdyby jen na půl hodiny, vrátí se vám ztracená energie. Navíc pomocí hormonů, které se při sportu vyplavují, získáte zpět celkovou pohodu organismu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-soustredit-na-praci-nebo-uceni.html