jaktak.cz

Jak pečovat o paměť

Paměť je zásobárnou poznatků, které jsme v životě získali. Abychom mohli jednat, musíme si pamatovat určitou řadu jevů a okolností, které jsme už prožili, a aplikovat je dál. Schopnost uložit, uchovávat a vybavovat si informace je v dětství velmi snadná, protože se miliardy nervových buněk v mozku snadno propojují a vytvářejí stále nové spoje. S narůstajícím věkem ale narůstají problémy s pamětí. Řada lidí si myslí, že se o paměť nemusí starat. To je ale omyl. Paměť potřebuje naši péči. Jakou?

Krok 1

hry

Doporučují se hry jako sudoku, křížovky a další, u nichž musíte užívat paměť a logické myšlení. Pomůžou různé všeobecné testy znalostí, ale i počítačové hry. Nejde samozřejmě o hry, v nichž jen střílíte na cíl, ale o hry, kde potřebujete využít strategii, důmysl a hlavně paměť.

Krok 2

zájem o nové informace

Velmi důležitý je váš samotný zájem o nové informace. Sledujte vědomostní soutěže, zkoušejte se z oblasti, která vás nejvíce baví. U zpravodajství se například soustřeďte na vnímání informací a poté si zkuste nahlas znovu vyjmenovat všechna témata reportáží. Čtěte literaturu, co vás baví a zajímá, a pak se zkoušejte z toho, co jste si z ní zapamatovali. A to tak, že se pokusíte vybavit si hlavní myšlenky, zkuste o nich nahlas mluvit. Nejen že si na věc uděláte názor, ale zároveň si cvičíte paměť.

Krok 3

diskuse o získaných poznatcích (tj. opakování nahlas)

Přemýšlejte o nově nabytých poznatcích a mluvte o nich s přáteli nebo známými, kteří mají podobné zájmy jako vy. Přihlaste se například do kroužku nebo klubu, který se na vaši oblíbenou oblast zaměřuje, pak to bude snazší. Oblastí, o které rádi diskutujete, může být politika, ekonomika, kinologie, ornitologie, historie.., ale samozřejmě i cokoliv jiného. Uvidíte, jak vás bude bavit uplatnit získané poznatky v praxi a jak přínosná bude diskuse o nich.

Krok 4

doplňky stravy

Samozřejmě existují doplňky stravy, které podporují paměť a které vám mohou pomoci ve vašem úsilí. Mezi látky zlepšující paměť patří Ginkgo biloba, vitamin B6, guarana a další. Lze je používat jako pilulky nebo v podobě bylinek, z nichž si uděláte čaj.

Krok 5

snadnější zapamatování

Látku si snáze zapamatujete, pokud si ji rozdělíte do malých zvládnutelných jednotek. Krátkodobá paměť dokáže uchovat pouze zhruba sedm písmen nebo čísel tak, aby se převedly do dlouhodobé paměti, než se začnou pomalu ztrácet. Samozřejmě to závisí na individualitě člověka. Pomáhá např. spojit si číslo s nějakým známým číslem (datum narození, číslo domu, známý letopočet atd.).

Existuje řada literatury, která se zaměřuje přímo na trénování paměti. Na internetu snadno najdete i kurzy, kde vás odborníci procvičí v paměti, nebo testy paměti, které odhalí, jak na tom vaše paměť vlastně je.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-pamet.html