jaktak.cz

Jak uvařit zdravou kedlubnou polévku, která chutná i maso milujícím mužům

Máte pocit, že uvařit něco vašemu manželovi, partnerovi či synovi, co mu bude chutnat a přitom v tom nebude maso, je nemožné? Pak vyzkoušejte tuhle jednoduchou, zdravou a velmi chutnou kedlubnovou polévku. Jak se říká, polévka je grunt a konzumovat bychom ji měli denně, aby nás zahřála, když je zima a abychom nesnědli tolik hlavního jídla a nebyli jsme obézní. K přípravě můžete použít jak kupovanou, tak vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Kedlubny jsou lehkým typem potravy a pokrmy z nich jsou vážně skvělé.

Co je potřeba

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 500 g kedluben
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 l zeleninového vývaru, příp. vody
  • 1 zakysaná smetana
  • Sůl

Nejdříve si připravíme kedlubny, které oloupeme, zbavíme je příp. drobných dřevitých kousků a nastrouháme. Je lepší používat mladé kedlubny, které zatím nestihly dřevnatět. Pak si v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a pozvolna připravíme jemnou světlou jíšku. Poté přilijeme zeleninový vývar nebo vodu a necháme cca 15 min vařit.

Do takto předpřipravené polévky přidáme nastrouhané kedlubny a kurkumu. Pečlivě promícháme a necháme vařit dalších cca 15 minut.

Nakonec osolíme dle vlastní chuti a rozmixujeme. Do rozmixované polévky ještě vmícháme zakysanou smetanu. Polévku nechte jen prohřát, už ji nevařte. Na úplný závěr, až je nalitá v talířích nebo v miskách můžeme ještě pokapat smetanou na vaření nebo šlehačkou.

Pokud máte rádi krutony, můžete si je připravit krátkým osmahnutím chleba nakrájeného na kostičky nebo rohlíky nakrájenými na kostičky. Mnohým ale polévka chutná jen tak, samotná. Je vážně báječná a chutě jsou dokonale vyvážené.

Ti, kteří nejedí kedlubny, se velmi ochuzují. Najdeme v nich totiž vitamin C, vitamíny B1, B6 a B9, hořčík, draslík, fosfor, mangan, měď, v listech např. karotenoidy, jež se v těle mohou proměnit ve vitamin A atd.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-zdravou-kedlubnou-polevku-ktera-chutna-i-maso-milujicim-muzum.html