jaktak.cz

Jak připravit skvělou a levnější kuřecí svíčkovou na nadcházející oslavu?

Máte hlouběji do kapsy, přesto byste si rádi užili chuť svíčkové? Anebo hovězí maso u vás doma jednoduše nechutná, a tak chcete připravit jinou alternativu svíčkové, která bude chutná a voňavá? Sice teď v létě svíčkovou připravujeme spíše výjimečně, ale výjimek je relativně hodně. Stále totiž probíhají významná výročí, kulaté narozeniny, svatby, při nichž chceme hosty skvěle pohostit, i jiné příjemné události, kdy se svíčková hodí víc, než co jiné. A lidé si je na takových akcích rádi dávají. Pojďme se podívat, co na svíčkovou z kuřete budete potřebovat.

Co je potřeba

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 4 kuřecí stehna
  • 1 větší petržel
  • 3 mrkve
  • Čtvrtka malého celeru
  • 2 cibule
  • Malá sklenička Halali (300 g)
  • 2 smetany ke šlehání (400 ml)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • Lžíci másla
  • Pár cm špeku
  • Trocha mléka
  • sůl
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 7 kuliček pepře

Nejdříve si očistíme zeleninu a nakrájíme ji nadrobno, každý druh zvlášť. Pak dáme do většího hrnce či pánve lžíci másla a na ní necháme zesklovatět cibuli. Přidáme nakrájenou zeleninu, Halali, koření a necháme dusit.

Mezitím osolíme a prošpikujeme kuřecí stehna a uložíme je do menšího pekáče. Jakmile je směs zeleniny měkká, nalijeme ji na maso. Ideální je toto udělat už den předem a vložit do lednice. Zelenina maso hezky provoní. Pokud ale chcete oběd připravit hned dnes, bez obav pokračujte.

Troubu dáme předehřát na 180 °C, maso mírně podlijeme a vložíme do trouby. Stáhneme teplotu na 170 °C a pečeme cca 2 hodiny. Jakmile je vše upečeno, maso z pekáče vyndáme a odstraníme pryč i koření. To proto, abychom mohli zeleninu rozmixovat či propasírovat.

Šlehačku smícháme se 3 lžícemi hl. mouky a řádně rozmícháme, aby nezůstaly hrudky. Pak tuto zahuštěnou šlehačku vlijeme do omáčky a necháme ji cca 10 min povařit. V případě, že by zhoustla víc, než jste chtěli, je možné přidat trochu mléka na zředění.

Jako příloha je nejlepší kynutý knedlík.

Tato verze svíčkové je levnější a výtečná. Uvidíte, že ji zařadíte na svůj jídelníček i vy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-skvelou-levnejsi-kureci-svickovou-na-nadchazejici-oslavu.html