jaktak.cz

Jak připravit zapečené brambory s filé a rajčaty

V létě, ale často nejen v létě, vítáme jídla, která jsou snadná a rychlá na přípravu. K takovým, která má ráda většina z nás, patří zapečené brambory s filé. Ve filé je jen zřídka kost, a tak jej můžeme připravit i dětem, které máme na prázdninách. Tento pokrm je zdravý, chutný, lehký, suroviny nestojí příliš a můžete jej připravit i do zásoby na zítra. Co vše budete potřebovat?

Co je potřeba

  • 300 g rybího filé
  • 500 g brambor
  • 400 g rajčat
  • 100 g strouhaného sýru  
  • 200 g šunkového salámu
  • 60 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvá petrželka

Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce a po uvaření je oloupeme. Pak připravíme menší zapékací pekáč, který vymažeme máslem. Filé potřeme rozetřeným česnekem, posolíme a posypeme částí nakrájené petrželky a poskládáme jej na dno pekáče.

Pak uvařené brambory nakrájíme na tenčí plátky. Šunkový salám nakrájíme na drobné kostičky nebo hranolky a promícháme je spolu s druhou částí petrželky a bramborami. Pak je uložíme na filé. Na brambory ještě dáme vrstvu rajčat nakrájených na kolečka a posypeme nastrouhaným sýrem.

Troubu předehřejeme na 180 °C a vložíme pekáč s bramborami a filé. Necháme péct, dokud se šťáva z ryb a rajčat nevydusí a sýr se hezky roztaví.

Po upečení necháme jídlo chvíli uležet a prostoupit chutě. Třeba 10 minut, kdy zároveň mírně vychladne. Podáváme nejlépe se svěžím rajčatově – cibulovým salátem nebo osvěžujícím okurkovým salátem.

Zapečené brambory s filé lze výborně doplnit i smetanou na vaření a zaměnit ji za rajčata. Tato varianta je sice tučnější, ale je také výborná. Stejně tak můžete použít tvaroh, nadrobit ho na filé a zasypat bramborami. Rozmanitost jídla je jen na vaší fantazii. Vždy je ale potřeba pokrm výborně propéct, aby bylo filé hotové, zvláště když jej budou jíst malé děti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-zapecene-brambory-s-file-rajcaty.html