jaktak.cz

Jak správně zavařovat, aby se zavařenina nezkazila a víčko drželo

Zavařování je osvědčený způsob, jak uchovat letní úrodu ovoce i zeleniny na chladnější měsíce. Aby se ale zavařenina nezkazila a víčko drželo, je důležité dodržet několik klíčových pravidel. Správná technika zavařování zajistí nejen delší trvanlivost, ale také bezpečnost a chuť výsledného produktu. V tomto článku si krok za krokem vysvětlíme, jak na to.

Správná sterilizace je základ, bez ní se může zavařenina velmi rychle zkazit.

Používejte jen nepoškozená víčka – zkroucená nebo rezavá víčka nedrží a mohou být nebezpečná.

Způsob sterilace závisí na typu zavařeniny:

Po sterilaci nechte sklenice vychladnout dnem vzhůru nebo normálně, podle druhu potraviny a víčka.

 

Pokud víčko po sterilaci nedrží:

Dobré zavařování není žádná věda, ale vyžaduje pečlivost a čistotu. Klíčem k úspěchu je:

Díky těmto krokům si můžete dopřát chutě léta i v zimních měsících – bez obav ze zkažené zavařeniny.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-zavarovat-aby-se-zavarenina-nezkazila-vicko-drzelo.html