Jak na zeleninové omáčky ze srpnové úrody paprik, rajčat, cuket a jiných dobrot
Srpnová zahrada nabízí bohatou úrodu čerstvé zeleniny – zrají šťavnatá rajčata, masité papriky, křehké cukety i lilky. Právě teď je ideální čas využít je na přípravu domácích zeleninových omáček, které se hodí k těstovinám, masu, rýži i jako základ pro další jídla. Níže najdete 4 jednoduché recepty na chutné a zdravé omáčky, které můžete využít ihned nebo si je zavařit na zimu.
Ingredience:
- 1 kg zralých rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř, špetka cukru
Postup:
Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Na oleji osmahněte cibuli, přidejte česnek a rajčata. Vařte cca 30 minut do zhoustnutí. Ochuťte solí, pepřem, trochou cukru a na závěr přidejte nasekanou bazalku. Omáčku můžete rozmixovat dohladka.
Ingredience:
- 4 červené papriky
- 1 menší cibule
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Papriky dejte péct do trouby (200 °C asi 20 minut) až zčerná slupka. Pak je zabalte do sáčku, nechte zapařit a oloupejte. Na oleji osmahněte cibuli, přidejte papriky a krátce poduste. Rozmixujte, přidejte ocet, sůl, pepř. Výborná k masu, pečivu nebo jako dip.
Ingredience:
- 2 střední cukety
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany (nebo rostlinné alternativy)
- sůl, pepř, bylinky (tymián nebo petržel)
Postup:
Na oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte nastrouhanou nebo nakrájenou cuketu. Osolte a duste 10 minut. Přilijte smetanu, dochuťte a krátce povařte. Rozmixujte dohladka. Výborná k bramborám, rýži i těstovinám.
Ingredience:
- 2 rajčata
- 1 paprika
- 1 menší lilek
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej, tymián, sůl, pepř
Postup:
Zeleninu nakrájejte na kostky. Na oleji orestujte cibuli, česnek, pak postupně přidávejte ostatní zeleninu. Osolte, opepřete, přidejte tymián a duste cca 30 minut, dokud není vše měkké. Ideální jako omáčka k masu nebo na tousty.
Tip:
Všechny tyto omáčky lze zavařit do sklenic nebo zamrazit – uchováte tak chuť léta i na zimu.
Zeleninové omáčky ze srpnové sklizně jsou chutné, zdravé a velmi variabilní. Můžete je upravit podle toho, co právě sklízíte ze zahrady. Ať už milujete rajčata, papriky, cukety nebo lilky, z této zeleniny připravíte lahodné pokrmy, které obohatí váš letní i zimní jídelníček.