jaktak.cz

Jak využít bezinky – tmavé zlato podzimu: zdraví, chuť a recepty, které zvládnete doma

Na podzim dozrávají černé plody bezu černého – bezinky, které možná znáte z dětství jako základ na voňavou šťávu od babičky. Dnes už se na ně trochu zapomíná, a přitom právě teď je jejich čas! Bezinky jsou plné vitamínů, antioxidantů i léčivých látek, a dají se z nich vyrobit šťávy, sirupy, likéry, domácí víno i dezerty.

Bezinky (plody bezu černého, Sambucus nigra) obsahují celou řadu prospěšných látek, které posilují imunitu a pomáhají v boji proti virovým onemocněním.

Obsahují:

Bezinky jsou známé také jako přírodní antivirotikum – zejména při nachlazení, chřipce, horečkách a zánětech dýchacích cest.

⚠️ Důležité upozornění: Syrové bezinky (a zvlášť nezralé plody) obsahují slabě jedovaté látky (sambunigrin), které se však vařením nebo kvašením zneškodní. Bezinky tedy vždy tepelně upravujte!

Bezinky jsou mimořádně všestranné. Z jejich plodů si můžete připravit:

A dokonce i bezinkový koláč nebo buchtu

Zde najdete několik tradičních a veřejně dostupných receptů, které můžete bez obav používat a sdílet:

 

🍷 1. Domácí bezinkové víno

Budete potřebovat:

Postup:
Bezinky otrhejte, opláchněte a vařte 15 minut s vodou. Nechte vychladnout, sceďte, přidejte cukr a citronovou šťávu. Po rozpuštění cukru přidejte kvasinky. Nalijte do demižonu a nechte kvasit cca 3–5 týdnů. Poté stočte a nechte dozrát.

🍷 Tip: Víno můžete dochutit i skořicí, hřebíčkem nebo zázvorem – získáte tak sváteční variantu podobnou svařenému vínu.

 

 

🍇 2. Bezinková šťáva proti nachlazení

Budete potřebovat:

Postup:
Bezinky vařte 20 minut ve vodě, poté přeceďte přes plátno. Do scezené šťávy přidejte cukr a citronovou šťávu, krátce provařte a nalijte do sterilizovaných lahví. Skladujte v chladu.

Výborná s horkou vodou jako čaj, nebo s perlivou vodou jako domácí limonáda.

 

 

🥃 3. Bezinkový likér – „bezinkovice“

Budete potřebovat:

Postup:
Do horké bezinkové šťávy vmíchejte cukr a nechte vychladnout. Poté přidejte alkohol a koření. Uzavřete do lahví a nechte minimálně 1 týden odležet. Uchovávejte v chladu a temnu.

🥃 Skvělé jako digestiv po jídle nebo do horkého čaje.

 

 

🫐 4. Bezinková marmeláda s jablky

Budete potřebovat:

Postup:
Bezinky a nakrájená jablka vařte asi 20 minut. Rozmixujte, přidejte cukr, citron a želírovací prostředek. Krátce povařte a nalijte do sklenic. Otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.

 

 

🫖 5. Pečený čaj z bezinek a jablek

Budete potřebovat:

Postup:
Vše nakrájejte, promíchejte s cukrem a kořením, dejte do pekáče a pečte na 180 °C asi 45 minut. Horké plňte do sklenic. Používá se 2–3 lžičky na šálek horké vody.

 

Bezinky jsou jedním z nejlepších darů, které nám podzim nabízí. Ať už je proměníte v lahodnou šťávu, voňavý čaj, likér nebo víno, vždy uděláte něco dobrého pro své zdraví i chuťové buňky. Vyrazte do přírody, nasbírejte si vlastní a zkuste některý z receptů – tradice domácího zpracování bezu rozhodně stojí za oživení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-bezinky-tmave-zlato-podzimu-zdravi-chut-recepty-ktere-zvladnete-doma.html