jaktak.cz

Jak využít staré kompoty?

Mnozí z nás mají ve spíži zásoby domácích kompotů, na které se léta jen práší. Možná už nemají ideální barvu, etiketa je nečitelná a přímá spotřeba už neláká. Přesto by byla škoda je vyhodit. Věděli jste, že i kompotované ovoce se dá využít při výrobě kvasu určeného k přepálení? Pokud máte přebytek jablek, spoustu ovocných starých kompotů a místo, kde nechat kvas odpočívat, právě teď je skvělá doba, kdy si jej můžete svépomocí připravit.

Ovoce z kompotů – zejména meruňky, švestky, hrušky, třešně nebo broskve – může být výborným základem pro domácí ovocný kvas. Sladký nálev už obsahuje cukr, takže start kvašení je často rychlejší než u čerstvého ovoce. Kompoty se mohou kombinovat i s čerstvým nebo přezrálým ovocem, případně s ovocem ze zahrady, které by už jinak putovalo na kompost.

  1. Kompoty otevřete a zkontrolujte. Pokud je ovoce plesnivé, zapáchá nebo je víčko nafouklé, raději ho nepoužívejte.
  2. Oddělte ovoce od šťávy. Tu můžete přilít později, ale nejprve je dobré ovoce rozmačkat nebo pomlet, aby se lépe rozložilo.
  3. Smíchejte s čerstvým ovocem (volitelné). Máte-li např. padaná jablka, hrušky nebo zbytky z odšťavňování, přimíchejte je do směsi.
  4. Přidejte vodu a případně cukr. U kompotů to často není nutné, ale pokud je ovoce méně sladké, trochu cukru kvašení podpoří.
  5. Nechte kvasit v čisté nádobě. Ideálně v sudech nebo demižonech s vodní uzávěrou. Kvašení trvá obvykle 3–6 týdnů v závislosti na teplotě a cukernatosti.

Z dobře připraveného kvasu lze po odvezení do palírny získat kvalitní ovocnou pálenku. A právě kompoty, které by jinak přišly vniveč, mohou přispět k zajímavé chuti a vyšší výtěžnosti.


Kompoty už nemusí končit v odpadu. Pokud se nehodí na koláč nebo kaši, zkuste je přeměnit na něco, co opravdu zahřeje – kvalitní domácí pálenku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-stare-kompoty.html