jaktak.cz

Jak připravit voňavý dušičkový koláč s jablky, ořechy a skořicí

Dušičky jsou svátkem klidu, ticha a vzpomínek. A k takové náladě se skvěle hodí něco voňavého z trouby, co provoní byt a zahřeje na duši. Tento koláč je jednoduchý, vláčný a typicky podzimní.

Co je potřeba

  • 2–3 větší jablka
  • 2 vejce
  • 150 g cukru krupice (nebo třtinového)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml mléka
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • špetka soli
  • (volitelně) rozinky, hřebíček, badyán, trochu rumu
  1. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a nechte chvíli stát, aby pustila šťávu.
  2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mléko, skořici a sůl.
  3. Postupně přimíchejte mouku s práškem do pečiva, potom jablka a nakonec ořechy (případně i rozinky nebo trochu rumu).
  4. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy (koláčová nebo dortová forma).
  5. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 35–40 minut (zkontrolujte špejlí).
  6. Nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem nebo ozdobte ořechy navrch.

 

Podávejte s teplým čajem – ideálně se skořicí nebo hřebíčkem. Skvěle ladí k tichému podvečeru s plápolající svíčkou v okně.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-vonavy-dusickovy-kolac-s-jablky-orechy-skorici.html