jaktak.cz

Jak namnožit keř

Existuje hned několik možností, jak můžete namnožit keř. Jde o řízkování (měkké řízky, polovyzrálé řízky, kořenové řízky a další), vysemenění, štěpování, hřížení atd. Je nutné si zjistit, která technika je pro váš keř nejvhodnější, a pak už na tom není nic těžkého. V tomto článku nevysvětlím krok po kroku, jak namnožit keř, ale spíše ve stručnosti naznačím, jak se jednotlivé techniky provádějí a v čem tedy spočívá rozdíl mezi nimi.

Krok 1

měkké řízky

Velmi jednoduchá technika se hodí na množení mnoha druhů keřů, například opadavých jako je fuchsie nebo perovskia. Pokud se rozhodnete pro řízkování, na jaře odřežte mladé nekvetoucí výhonky s 3 až 5 páry listů. Z každého výhonku (tzv. řízku) odstraňte nejnižší listy a odřízněte asi 10 cm stonku. Zasaďte je do květináče tak, aby se nedotýkaly listy. Nakonce je umístěte do tzv. množárny. Po určité době by měly řízky zakořenit a bude nebude jim prostor v květináči stačit, proto je přesaďte každý do svého květináče.

Krok 2

polovyzrálé řízky

Tento postup se hodí pro stálezelené a některé opadavé keře, například rhododendron nebo Aucuba. Řízky se odebírají v polovině léta. Důležitý je výběr správného výhonku, vhodný je silný stonek s listy, které jsou stále ještě měkké. Opět odstřihněte spodní pár listů a zmenšete velikost vyrůstajících výhonků z řízku na polovinu. Odřízněte ve spodní části z jedné strany stonku kůru (asi 2,5 – 4 cm), aby se dobře tvořil kořen. Za pomocí kolíku, kterým v hlíně vyhloubíte díru, řízek zasaďte. Jakmile se zakoření, přesaďte je do jednotlivých květináčů.

Krok 3

tvrdé řízky

Množení tvrdými řízky se hodí pro mnoho listnatých opadavých i stálezelených keřů, např. Rosa rugosa nebo Forsythia. Provádí se na podzim. Jak už název napovídá, při odřezávání řízků budete hledat spíše ty vyzrálé, silné a zdravé. Pozor, abyste neodřízli řízek příliš slabý nebo příliš starý. Odstraňte listy i měkkou část řízku na vrcholu. Výhon pak nařežte na části dlouhé asi 15 cm, které zasaďte do nádob. Řízky umístěte do studeného pařeniště.

Krok 4

kořenové řízky

Množit touto technikou můžeme keře jako jsou Aralia, Clerodendrum, Myrica a další. Rozdíl od předchozích postupů se tady liší tím, že k množení využijete časti kořene. Odhalte tedy část kořenového systému keře a oddělte mladé kořeny o průměru 5 mm, které jsou blízko hlavní větve. Než je vysadíte, vložte je do provlhčeného plastového sáčku. Poté odstraňte tenké boční kořeny. Na straně, kde byl kořen oddělen od rostliny, řežte rovně, zatímco na druhém konci šikmě. Řízky dlouhé asi 10 – 15 cm umístěte do nádoby nebo volné půdy. Některé snadno množící se keře se uchytí i ve volné půdě, ale je dobré si zjistit, jestli se to týká i vašeho keře.

Krok 5

vysemenění

Množení pomocí semen je vhodné pro většinu keřů, ale vypěstování keře ze semene trvá delší dobu. Nasbírejte plody, když dozrávají, vyberte semena, očístěte je. Dužnaté plody ponořte do horké vody, jemná semena v tobolkách dejte do papírových sáčků a nechte rozpukat. Většina semen se vysévá na podzim, jen choulostivé druhy na jaře. Semena vysazujte jednotivě ve vzdálenosti asi 5 cm. Dobré je povrch pak zasypat 5 mm vrstvou hrubého písku. Umístěte květináče do množárny, skleníku nebo pařeniště.

Krok 6

hřížení

Týká se opadavých a stálezelených keřů, např. Andromedy nebo Mangolie. Hřížení spočívá v tom, že výhon je donucen vytvořit kořeny dříve, než je oddělen od rostliny. Vyberte mladý ohebný nízko rostoucí výhon, který ohnete k zemi. Ve vzdálenosti asi 30 cm od rostliny vykopněte jamku. V místě, kde se dotýká ohnutý výhon jámy odřízněte kousek kůry, na toto místo přidejte přípravek na zakořeňování. Do jamky umístěte kolík tak, abyste k němu mohli upevnit zbytek výhonu, který směřuje do výšky. Jamku s poraněnou částí výhonu přikryjte hlínou a čekejte, až zakoření. Poté zakořenění stačí rostlinu odstříhnout nebo přesadit.

Krok 7

dělení Jedním z nejjednodušších způsobu množení je prosté oddělení výhonu od rostliny a jeho přesazení jinam. Vhodný je např. pro Ruscus, Kerriu, Sarcococcu. Pokud keř nemá výhony, je také možné nadzvednou kořen rostliny vidlemi, odstřihnout kořen výmladků, mladých výhonků. Kořeny keře opět upevněte. Získanou kořist pak rozporcujte na několik oddělených rostlinek s kořeny, jejich nadzemní část přitom zkraťte na polovinu. Poté už zbývá je jen přesadit do volné půdy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-namnozit-ker.html