Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vyrobit 3D brýle

Jak si vyrobit 3D brýle

Na trh přicházejí digitální televizory schopné reprodukovat trojrozměrný obraz (3D), 3D filmy v kinech lákají miliony lidí. Pojďme si vyrobit své vlastní 3D brýle. Je to velice snadné.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Jistě - neznáš program Movie Converter 2D to 3D? ;-D Haha, nebuď blázen - nic takového zatím neexistuje. ;-)

Slečno Lucie, za blázna jste tu leda tak vy :) Zkoušela jste ty klíčové slova co jste napsala jako název programu dát vyhledat na internetu? To by jste se divila kolik existuje možností jak předělat 2D do 3D.
Vemte si například takový film Alenka v říši divů, který se vysílá ve 3D a přitom se vůbec nenatáčel pomocí 3D kamer.
Informujte se prosím předem než vypustíte takový blábol :)

Nepřihlášený (neověřeno) | Ne, 11/07/2010 - 19:41

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

přečetl sem celou diskuzi a nechápal sem co to ti lidi píšou.
To že můžou být tak blbý, že si myslí když si nasadí brýle uvidí vše jako 3D sem si fakt nemyslel.
A když se kouknete do prostoru tak potom uvidíte 4D víte? to je pak úplná bomba vidět 4D :D.
stačí si na normální dioptrický brýle nalepit červenej a na druhý modrej kus igelitu a uvidíte do 4. prostoru
(4D- uvidíte i čas :D)

Ahojky bohužel netuším.Taťka stáhnul nějaký ale neví jak :-D papa

Nepřihlášený (neověřeno) | Čt, 12/16/2010 - 19:19

In reply to by MISTR (neověřeno)

Si divnej. Zaprvé si ty brýle udělal špatně a za druhé si musiš stahnout 3d film!!!

Tak je jasné, že když chceš využívat 3D brýle, potřebuješ pro to i 3D obrázky, 3D filmy apod. To vše je kmání na internetu.

SupertCZ (neověřeno) | Po, 05/26/2014 - 14:03

In reply to by MISTR (neověřeno)

Je mi extrémně líto takovýchto sexuálně narušených lidí...

převést film z 2D do 3D nelze...to tak už musí být natočený (používají se na to dvě kamery současně) a nebo to hodně složitě a zdlouhavě musí tvůrci filmu převádět z 2D do 3D, ale na kvalitě obrazu je to poznat, že to bylo "vytaženo uměle"

Dá se to jednoduše převést!!! Podívejte se na toto video! To jsou, ale zázraky techniky!!! :D

Nepřihlášený (neověřeno) | Čt, 09/09/2010 - 09:41

Zabývám stereo fotografií již z dob, kdy u nás 3D brýle ještě nebylo možné sehnat. Zkoušel jsem všechno možné, jak si je vyrobit, včetně toho, že jsem sháněl barevné fotografické filtry v bazarech, tiskl barevně na průhlednou fólii a sháněl tyto barevné fólie i v papírnictví, ale je to všechno nesmysl. Přesný odstín prostě jen tak lehce nevyrobíte. Pak akorát zjistíte, že 3D obrázky nestojí za nic a to je velká škoda, protože s přesnými filtry je to úplně o něčem jiném. V dnešní době, kdy stojí papírové 3D brýle kolem 25,-Kč, uvažovat o vlastní výrobě nemá smysl. Bohužel je ale trh už i u nás zahlcený nekvalitními brýlemi z východu, kde je to pak s odstíny podobné jako byste si je udělali sami. Kvalitní 3D brýle jsem sehnal třeba od Tridaktu. Tam vás na méně kvalitní brýle v popisu alespoň upozorní, takže si můžete vybrat podle vlastního uvážení a zvážit jestli má cenu ušetřit pár korun a nebo pořídit lepší.

gogo (neověřeno) | Út, 11/18/2014 - 17:25

Picovina nefakci stejny

Ondra (neověřeno) | Čt, 09/15/2011 - 14:29

Tyto 3d brýle doma mám ale zkoušel jsem si je vyrobit. Celofán jsem vůbec nepoužil můžete použít i fixky a nakreslit na pruhledný obal. A funguje to a rozdíl je v tom že 2D je obyčejný ale 3D je trojrozměrný obraz což znamená že obraz vidíte plasticky a můžete si na něj jak kdyby sáhnout. V kine používají 3D placené programy na tvorbu 3d filmů. Na obyčejnou televizi to nefunguje leda že by na ní vysílaly 3d film. 3D poznáte podle červené a modré barvy posunuté o 1 cm. Na počítači si zkuste stáhnout 3D film vyrobte si brýle a můžete sledovat. Příjemnou pohodu.

Tom (neověřeno) | Ne, 08/19/2012 - 22:31

NO JO, jenže nejtěžší je právě sehnat ty barevné průhledné plasty!!!!! To je oč tu běží :)

vkohler (neověřeno) | So, 06/09/2012 - 20:11

Již několik let pátrám, kdo prodává bryle 3D, a sice dva obrazy vedle sebe. Nevím, kdo to zavinil, ale označení 3D je nedostatečné. Hezký den všem Vaclav.

vkohler (neověřeno) | So, 06/09/2012 - 20:11

Již několik let pátrám, kdo prodává bryle 3D, a sice dva obrazy vedle sebe. Nevím, kdo to zavinil, ale označení 3D je nedostatečné. Hezký den všem Vaclav.

Nepřihlášený (neověřeno) | So, 11/06/2010 - 23:52

Jak to tu čtu, tak si všichni myslí, že když si nasadí tyto brýle na nos, budou vidět na normální televizi prostorově. Autor předpokládal, zřejmě že čtenáři nejsou tak hloupí, ale vidím že jsou ještě víc než sem čekal. Pro trojrozměrný obraz, jak statický, tak třeba film, je potřeba aby byl také tak vytvořen, samotné brýle nejsou k ničemu. Opravdu nechápu jak muže být někdo tak blbý.

Miloš (neověřeno) | St, 10/05/2011 - 11:56

V dnešní době se používají dva systémy pro vidění 3D projekcí či obrázků. Pomocí barevných brýlý, takových jako jsou uvedeny v tomto článku a pomocí polarizačních brýlý. Přičemž polarizační nepotlačují žádné barvy, tak jako je tomu u těchto barevných brýlý. Ale principielně fungují stejně, obojí se snaží odfiltrovat správný obraz pro každé oko.

Barevné to dělají pomocí dvou barev - červené a modré a tyto barvy samozřejmě deformují viděný obraz. Modré sklo odfiltruje modrou barvu a ponechá všechny ostatní (samozřejmě že přes modré sklo jsou ostatní barvy spíše do modra) a červené sklo udělá totéž s červenou barvou. Tím se docílí toho, že vidíme jeden obraz každým okem v jiném úhlu pohledu (z jednoho obrazu máme dva rozdílné i když se díváme na stejnou věc). Proto je tato prezentace 3D barevně chybná - nicméně skutečně trojrozměrná. Tyto filmy lze sledovat libovolným médiem - v kině, v TV, na běžném monitoru, apod. Důležité je, aby byl film touto metodou připraven.

U polarizačních brýlý to funguje stejně, tj. každé oko musí přijmout jiný obraz. Je toho však docíleno tak, že brýle obsahují speciální filtry, které propouští jen určitou část světla. Tudíž pro každé oko se filtruje jiné světlo (horizontální a vertikální záření). Má to však další technikcé podmínky. Speciální projektor, speciální plátno (které nepohlcuje to záření, které chceme sledovat) a hlavně kvalitní polarizační skla v brýlých. Proto s polarizačními brýlemi lze film sledovat zatím jen v kině. V dnešní době jsou snad už i speciální TV a monitory. Polarizační brýle tudíž propouští všechny barvy.

AUTOR (neověřeno) | Pá, 07/15/2011 - 00:54

ono to funguje jen na PS3

chorche | Čt, 12/02/2010 - 23:00

Blesk teď jede některé své stránky ve 3D. Samozřejmě přibalil i jednoduché 3D brýle. Koukal jsem přes ně, nějaký efekt tam je, ale nijak velký. Když jsem ale vzal do rukou magazín, který byl součástí novin a který měl zároveň 3D fotografie a inzerci, docel jsem žasl. Fakt skvělé! Rozdíl možná je v tom, že magazín byl z lesklého papíru a noviny z matného. Nemyslíte?

Nepřihlášený (neověřeno) | Čt, 12/16/2010 - 19:21

RE - 3D: Souhlasim s tebou, nechápu jak mužou všichni bejt tak blbí.

Nepřihlášený (neověřeno) | Po, 05/24/2010 - 20:53

newm jakej odstín obalu nebo cšelofánu použít poradte jak na modrou tak i na červenou

Taktak (neověřeno) | Čt, 07/19/2012 - 17:34

Tohle jsou brýle pro analyglif, jenže 3D televize pracuje na jiném principu, tyhle brýle tedy fungovat nebudou!

MISTR (neověřeno) | Út, 06/29/2010 - 20:21

VY JSTE SE NACHYTALY NEFUNGUJE TO HAHAHAHA

Sára (neověřeno) | Út, 05/03/2011 - 12:38

aspoň jsem slyšela, že je to pomocí dvou kamer...ale tak v dnešní době už může být klidně i jedna speciální...dneska máte takových možností...beztak se brzo na netu objeví nějaký vychytaný program pro převádění i pro běžné uživatele

Ondra (neověřeno) | So, 05/07/2011 - 11:10

Lidi vždy to fungovalo,funguje a fungovat bude. Všichni to musí vidět, jen jednoocí 3D nikdy neuvidí. Je v tom rozdíl že vás to vtáhne do děje celého filmu. Když jsem poprvé zkoušel doma vyrobit 3D Anaglyph brýle nepovedlo se mi to, ale potom jsem to zkusil z pet lahve od Coca coly a fixkou sem to nabarvil červeně a modře. Potom sem si udelal šablonu a dal do ní sklíčka od coly. Podíval jsem se na 3D obrázky a 3D bylo na světě. Znám software který umí převést 2D obrázek na 3D. Na http://www.3djournal.com/001/ vyrobte si doma 3D brýle a můžete se jít dívat.

Nepřihlášený (neověřeno) | Po, 07/19/2010 - 11:11

a kdyz si stahnu do televize film 3D tak to pujde kdyz si dom hzasnu

Nepřihlášený (neověřeno) | Út, 02/01/2011 - 23:31

Rozdíl kvality 3d z novin a z magazínu je v kvalitě a barevné přesnosti tisku, kterou ovlivní třeba i výběr papíru.

Nepřihlášený (neověřeno) | Pá, 02/04/2011 - 20:21

nejhorsi je ze tech 3d filmu ke stahnuti moc neni, nevi nekdo nejakej program na prevedeni z 2D do 3D?

Nepřihlášený (neověřeno) | So, 03/06/2010 - 15:57

my doma nemáme barevný celofán,jde to něčim nahradit?

Nepřihlášený (neověřeno) | Čt, 03/11/2010 - 15:53

udelal jsem to uplne presne a vidim to podobne jako kdyz ty bryle nemam

Nepřihlášený (neověřeno) | Út, 04/06/2010 - 20:08

suppppppééééééérrrr!!!!!!!!!!!!!

Další zajímavé články

Jak správně držet příbor
Jak správně držet příbor
Jak správně držet příbor | návod. Jak na správné držení příboru? Zdálo by se, že je to základní věc, kterou jsme se všichni učili už ve školce. Pravdo…
Jak využít šišky ke tvoření dekorací
Jak využít šišky ke tvoření dekorací
Jak využít šišky ke tvoření dekorací | rady a tipy. Tvořením dekorací z přírodnin příjemně vyplníte čas strávený s dětmi v případě nepřízniv…
Jak si zpříjemnit dlouhou cestu
Jak si zpříjemnit dlouhou cestu
Jak si zpříjemnit dlouhou cestu | rady a tipy. Dlouhé cesty v letních měsících, kdy míříme na dovolenou, bývají úmorné. Zejména když cestuje…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.