jaktak.cz

Jak si užít Mallorcu

Cena: 5001 - 20000 Kč

Mallorca leží nedaleko španělského pobřeží mezi Menorcou a Ibizou. Hlavním městem je Palma de Mallorca, někdy sem u přezdívá Barcelona. Celý ostrov se dá projet za pár hodin, proto neváhejte a prozkoumejte jeho tajná zákoutí.

Co je potřeba

občanský průkaz (pas)

silné opalovací krémy

fotoaparát

dobrou náladu

Krok 1

Počasí

Sezóna zde začíná již v dubnu a končí koncem října. Od rána teploty šplhají přec 30°C a po obědě do 6 hodiny vane příjemný vítr, který bývá nebezpečný, pokud se zrovna opalujete, může totiž zastřít sluneční pálení, proto buďte opatrní a se sluníčkem to nepřehánějte. Zajděte si raději na osvěžující Sangriu nebo pivo San Miguel.

Krok 2

Pláže

Na jižní části ostrova se nachází letovisko Arenal. Nacházejí se zde pouze písečné pláže s jemným pískem, s půjčovnami lehátek a s vodními sporty. Tato písčitá pláž se táhne několik kilometrů směrem k hlavnímu městu. Na severní části ostrova se pak nachází pláže s většími kousky kamínků. Na západní části leží hory a pláže jsou zde tvořeny pouze malými zátokami, které jsou často přístupné pouze z moře.

Krok 3

Obchody

Podél celé oblasti Arenal se táhne promenáda plná obchodů, supermarketů, restaurací, barů a diskoték. Tato oblast je vhodnější pro mladé skupinky, pro studenty a pro ty, co vyhledávají zábavu a ruch města. Nedaleko promenády se také nachází větší supermarket, kde jsou ceny nižší než-li v obchodech na pláži.

Krok 4

Parky

Nedaleko Arenalu (pěšky cca 20 minut) se nachází Aqualand. Doporučuji si zajít do Infocentra, které se nachází v centru Arenalu, kde dostanete mapky a slevy do Aquaparku. Dále je v oblasti Marineland - kde můžete zhlédnout krmení žraloků a nespočet různorodých rybiček. Tento park je vhodný pro rodiny s dětmi. Dalšími parky jsou pak Western park - obdoba Aqualandu a Park s Delfíny.

Krok 5

Doprava

Velmi turisticky oblíbenou variantou je půjčení kol. Na Mallorce jsou vybudované cyklistické stezky a jsou rozděleny podle náročnosti terénu. Jedna oblíbená a nenáročná vede přímo z Arenalu do hlavního města, zabere Vám méně než 2 hodiny. Další možností je využít autobusovou linku 25 a 15, která staví na každém rohu a odveze Vás přímo do hlavního města, oba autobusy odjíždí z promenády. Dále si můžete půjčit auto.

Krok 6

Výlety

Jednou z oblíbených aktivit na ostrově je rybaření či projížďka na katamaránu, kde Vás čeká grilování a koupání na druhé straně ostrova. Mallorca se také může pochlubit rozsáhlým komplexem podzemních jeskyní, které jsou také označované jako Dračí jeskyně. Jedním z dalších krásných měst je Valdemosa, které se nachází v hornaté části ostrova a dalšími zajímavými vesničkami, jsou rybářské zátoky a vecničky na severo-východní části ostrova.

Krok 7

Palma De Mallorca

Na procházku městem Vám vystačí půl dne. Palma má i své malé metro a podzemní vlakovou dopravu, musím podotknout, že velmi moderní. V Palmě naleznete mnoho starých památek, úzkých uliček a nespěchajících Malorčanů zaplňujících kavárny, kteří si zde vychutnávají ranní kávu či odpolední siestu. Zde platí zásady - nikam nespěchat, ale vychutnávat.

Pozor na kapsáře, ti jezdí často v autobuse č. 25


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-uzit-mallorcu.html