jaktak.cz

Jak si užít Turecko | tipy

Cena: 5001 - 20000 Kč

Jak si užít Turecko | tipy. Turecko rozkládá v Malé Asii a zčásti i v jihovýchodní Evropě.
Mezi nejznámější letoviska na Turecké riviéře patří např. Alanya, Antalya, Belek, Side a Kemer. Na Egejské riviéře nalezneme populární letoviska Bodrum, Marmaris, Fethiye.

Co je potřeba

pas
eura (turecké liry)
silný ochranný krém

Krok 1

Antalya

Je jedním z nejnavštěvovanějších turistických středisek v Turecku. Dříve bylo toto území součástí Chetitského království. Město je pojmenované po pergamonském králi Attalovi II. Toto letovisko nabízí mnoho snových luxusních komplexů. Nedaleko se nachází národní park Termessos, který skrývá ruiny starověkého města. Dalším parkem je Olimpos, kde lze navštívit ruiny starověkého města Olympos. Nedaleko městečka nalezneme přírodní zajímavost s názvem Chimera – jedná se o plameny, které bez příčiny hoří již od dávných dob mezi kameny. V centru Antalye pak můžete navštívit místní památky, jako je starý přístav Kalici, Flétnový minaret, Kesik minaret, vynechat nesmíte ani Hadriánovu bránu, pro odpočinek si zajděte do parku Karaalioglu

Krok 2

Side

Podle Strabona bylo město založeno obyvateli Kyme. Ve starém jazyce znamená Side granátové jablko. Side nabízí rozlehlé pláže, které se mírně svažují do teplé a čisté mořské vody. Navštivte místní zříceniny antického města, které jsou obklopeny písečnými plážemi rozkládajících se na poloostrovním úbočí. Jednou z nejvýznamnějších pamětihodností je zdejší amfiteátr, který mohl pojmout až 15000 lidí. Kromě toho si pro kousek historie zajděte do místního muzea, ve kterém se nachází sochy Herakla a Hermese. Hledáte-li hudbu a umění, navštivte Apollonův chrám, kde se během léta konají hudební slavnosti. Pro odpočinek zajděte do místní hospůdky, odkud si můžete vychutnávat západ slunce a lodě vyplouvající vstříc dobrodružství.

Krok 3

Alanya

Alanya je o něco intimnější a příjemnější než Antalya. Antické jméno města je Korakesion. Alanya je známá hlavně pro svůj ohromující hrad a doky vystavěné sultánem Alladinem Keykubatem. Za návštěvu zde také stojí pevnost Alara a 15 milionů let stará krápníková jeskyně Damlataš.

Krok 4

Kapadokije

Někdo jej popisuje jako osmý div světa, jiný jako zázrak přírody. Kapadokije je místo, které určitě musíte vidět, jedná se o podzemní města, skalní kostely, kaple, pevnosti a údolí s pohádkovými komíny. Před 30 miliony lety zdejší 3 sopky pokryly celou krajinu prachem a eroze vymodelovala geologický materiál, do kterého si později zdejší křesťané budovali svá obydlí, a po vpádu arabských armád začali své domovy budovat pod zemí. Vznikly tak právě desítky podzemních měst a kostelů.

Krok 5

Pamukkale

Místo je vzdálené půl hodiny od města Denizli. Jedná se o travertinové terasy zvané jako bavlněný hrad. Tato oblast vznikala tisíce let díky mineralizované vodě, která vyvěrá na vrchu hory. Voda utvořila během let jezírka, která byla dříve dostupná ke koupání, tyto jezírka tvoří terasy, kde se modře leskne vodní hladina. Mezi krásné zážitky patří pozorování západu slunce nad terasami s vodou.

Krok 6

Green kaňon

Tento výlet Vás zavede do překrásného prostředí u přehrady Oymapinar, což je také národní park. Na této přehradě v části nazývané Green Canyon ("Zelený kaňon") budete relaxovat při plavbě výletní lodí. Tato panenská část tureckého vnitrozemí nedaleko města Manavgat byla veřejnosti zpřístupněna teprve nedávno. Dříve byla návštěva možná jen se zvláštním povolením. Park Vás jistě uchvátí překrásnou přírodou a tyrkysově zelenou vodou.

Krok 7

Kekova

Je jedním z nejzajímavějších míst na pobřeží Středozemního moře. Tektonická činnost v horách Taurus způsobila odtržení poloostrova Kekova a tím potopení města Siena. Cestou do malého přístavu Kale koj, Vás může zaujmout výhled na hrad, malé domky rybářů a množství lykijských sargofágů stojících v mělkých hladinách.

Krok 8

Perge

V některých historických záznamech a legendách se říká, že město založili tři bojovníci vracející se z Trojské války. Město bylo také dobyto Alexandrem Velikým. Město se nachází v blízkosti Antalye. Můžeme zde spatřit krásná antická sloupoví, amfiteátr a starověké lázně. Další zajímavostí je agora a helénská brána.

Krok 9

Ankara

Od roku 1923 je Ankara hlavním městem Turecka. Město bylo založeno v 8.století př.n.l. Jméno město dostalo od krále Midase, podle kotvy z Noemovy archy, kterou zde údajně našel. Mnoho levných a středních hotelů naleznete na hlavní třídě Ataturk Bulvari. Nejznámější památkami je Muzeum anatolských civilizací, Citadela, Ataturkovo mauzoleum, Juliánův sloup a také spousta dalších muzeí.

Krok 10

Turecké lázně

Pokud toužíte po opravdovém příjemném zážitku, nechte se unést zkušeným masérem a zažijte tu pravou atmosféru tureckých koupelí.

Krok 11

Pokud toužíte po více dobrodružství či zábavy zajeďte si na raft, do aquaparku či na safari.

Měna
Ve všech turistických oblastech je možné platit eurem, buďte ale připraveni, že zaplatíte více, než kdybyste si vyměnili na místní měnu, což je turecká lira TL.

Etiketa
Turci se rádi oblékají elegantně, ve východních částech země si ženy zakrývají paže a nohy. Pro turisty platí pravidla odívání pouze v mešitách, kde ženy musí mít zahalená ramena, nohy a šátek přes hlavu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-uzit-turecko-tipy.html