jaktak.cz

Jak vybrat vhodnou hračku pro dítě | návod

Jak vybrat vhodnou hračku pro dítě | návod. U výběru dětských hraček platí dvojnásob, že kvantita nemůže nahradit kvalitu. Hračky proto vybírejte pečlivě tak, aby se vaše děti mohly učit hrou.

Krok 1

Nejmenší novorozenci

Když je vaše dítě schopné fixovat očima svoje okolí, je ten pravý čas mu poskytnout hračky, na které se bude rádo dívat. Zkuste třeba koupit nebo vyrobit hrazdičku, kterou připevníte nad postýlku a na níž zavěsíte různé hračky. Můžete koupit nebo vyrobit i závěsné prvky na kočárek. Až bude miminko větší, bude chtít vše prozkoumat i hmatem, proto by měly být z příjemných materiálů. Vedle drahých hraček ale stejně dobře potěší i barevný nafukovací balónek nebo zajímavě složené origami. Hračky obměňujte, aby se dítě nenudilo. Pokud chcete koupit hrací deku, uvažujte i o pořízení dětské ohrádky.

Krok 2

Rozvíjení motorických dovedností

Jakmile děti začnou uchopovat předměty, určitě ocení chrastítka z různých materiálů. Když dítě umí už i sedět, pořiďte mu první jednoduchou stavebnici, třeba kostičky nebo kroužky na tyčce. Postupně přejděte ke složitějším stavebnicím. Hračky, které dítě může uvést do pohybu, nebo ty, které vydávají zvuky, budou určitě také slavit úspěch. Když už se dítě udrží na nohou, můžete ho zabavit na hopsadle, což je vlastně závěsný kruh, ve kterém dítě může poskakovat a cvičit si tak nožky. Je to dobré řešení pro živé děti před tím, než přejdete k prvnímu odrážecímu kolu a pak ke tříkolce. Dítě se zabaví, a zároveň máte jistotu, že si neublíží nárazem do nábytku.

Krok 3

Když rostou zoubky

Kromě chrastítek jsou dnes na trhu dostupná i kousátka. Jde o různobarevné předměty z měkkého plastu navlečené na kroužku. Některá kousátka jsou naplněná gelem a dají se dát vychladit do ledničky. Mohou ulevit vašemu děťátku od bolestí s rostoucími zoubky

Krok 4

Děti od 1 do 3 let

Většinou už umí chodit, běhat a jejich motorika je velmi rozvinutá. Kromě stavebnic a jednoduchých puzzlí by měly zkoušet také hračky, které jim umožní budovat si vztah k okolí a k lidem. V tomto období si možná utvoří vzpomínky na prvního oblíbeného plyšového medvěda nebo panenku. Kromě roztomilých hraček, ke kterým se můžou přitulit, je mohou zaujmout např. dětské nářadí, dětská kuchyňka apod. Zkuste vybírat hračky tak, abyste si mohli hrát společně. V tomto věku už můžete začít s prvními didaktickými hračkami a skládačkami. Hračky ale nemusí být nijak složité. Třeba bubínek nebo dětští maňásci někdy dokážou děti zabavit celé hodiny. V tomto věku budou děti také zkoušet, k čemu jsou různé předměty v domácnosti. Zapojte je do uklízení formou hry, určitě vám rády pomůžou.

Krok 5

Bezpečnost

U výběru jakékoli hračky dbejte především na bezpečnost a ověřte si, zda má zboží evropský certifikát kvality, a zda na hračce nejsou části, které by se mohly utrhnout, a dítě by je mohlo spolknout. Dávejte pozor také na ostré hrany.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-vhodnou-hracku-pro-dite-navod.html