Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si doma vyrobit 100% přírodní glycerinové mýdlo | tipy

Jak si doma vyrobit 100% přírodní glycerinové mýdlo | tipy

Jak si doma vyrobit 100% přírodní glycerinové mýdlo | tipy. Na internetu máte možnost nalézt celkem mnoho receptů na "takzvaná" mýdla. Ve skutečnosti se jedná o chemicky obarvený glycerin ovoněný vonnými extrakty, obohacený o různé ozdoby, které vám nakonec jen ucpou vanu. Víte však, že vyrobit si pořádné mýdlo s pozitivními účinky na pleť je reálné?
Nemusíte se bát, není to ani více náročné, ani nákladné. Prostě zde naleznete jednoduchý návod na bezva mýdlo nejen pod stromeček.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Dobrý den, stearin mýdlovou hmotu vybělí, kozí mléko dá mléčný nádech, není zcela průhledné, ale jakoby zamlžené. Barvit jde i bylinkami, kořením, čaji atd. i po přidání stearinu. Dává se ho jen troška. Jinak na fleru Mydlidědek prodává mýdlovou hmotu, která je levná a neprůhledná. Není to glycerin, ale je to kvalitní hmota vyrobená na jiném principu. Ono si tu hmotu můžete vyrobit i sama , ale chce to dobrou recepturu, různé oleje a další ingredience a dlouhé zrání.

Takže jestli to chápu dobře, bílou mýdlovou hmotu si nemusím kupovat, pokud přidám do té průsvitné stearin? vyjde to tedy nastejno? děkuji.

Nejsem profil, ale zay poslední měsíc sem vyrobila doma už druhé mýdlo z olejů a NaOH a obě mají max za 2 dny PH kolem 8. Ta doba 4 týdnů je velmí často kvůli jejich vysušení. Pokud se vyrobí mýdlo tepelným procesem tak je vše zreagovane (pokud je ve správném poměru NaOH vzhledem k použitým olejum). Při studeném procesu mi stačilo max 48h na to, aby PH mýdla kleslo na onu hodnotu a bylo nestiplave a nevysusdujici. Takže nebat se a zkusit.
Na správný výpočet NaOH doporučují kalkulátor soaspcalc.net je sice v angličtině,ale pěkně a jednoduše udělaný a stačí jen nasazet údaje kolik tuku celkem a jednotlivé druhy v množství nebo procentech.

Ne, glycerin se nedá v rukou tvarovat.
Pokud chcete něco pro děti na hraní, tak můžete ze zbytků mýdel, či klidně i nových, ale pozor - málo aromatických, vytvořit svá mýdla. Jde o to, že je nastrouháte do mísy, přidáte trošku oleje a trošku vody, pořádně propracujte. Můžete dávat do bábovek na písek, čistých a pokrytých potravinovou fólií. Pak je vyklopíte a dáte na sluníčko anebo k topení vysušit. Můžete také uplést copánek z jutového motouzu, zauzlit a vytvořit okolo něj pořádnou kouli. To je věc, kterou zvládnou tříleté děti. Opět necháte to usušit. Je to aktivita pro malé děti. Jestli budete chtít, můžete přidat barvy potravinové, do mýdel, bylinky, koření, med. Nepřehánějte to s tekutými přídavky, musí to lepit, ale nesmí to být příliš rozředěné. Hmota jako na keramiku.

Dobrý deň,

dovolím si reagovať k anonymite - pri mojom príspevku vľavo hore je napísané moje meno, preto som ho neuvádzala do článku.
Nemala som v úmysle sa hádať o výhodách procesu "rozpustiť a dať do formy" - teda s použitím mydlovej bázy vs "vyrobiť od základu" -teda napríklad metóda za studena. Naopak, ja osobne si myslím, že pre bežného človeka je prvá omnoho výhodnejšia.

Mrzí ma, že som vyvolala negatívne emócie, ale upozorňujem, že návod som si prečítala.

Znovu vysvetlím, čo konkrétne kritizujem (dovolím si Vás pre jasnosť citovať)
Tak za prvé, hovoríte o výrobe ozajstného glycerínového mydla:
"Na internetu máte možnost nalézt celkem mnohho receptů na "takzvaná" mýdla. Ve skutečnosti se jedná o chemicky obarvený glycerýn ovoněný vonnými extrakty, obohacený o různé ozdoby, které vám nakonec jen ucpou vanu."
Tak teraz neviem, ak je glycerín už ofarbený a ovoňaný (povedzme chemicky), tak je to snáď už mydlo hotové. Neviem presne o čom hovoríte, pretože neuvádzate príklad (odkaz).

Teraz ku glycerínu a glycerínovej hmote:

Píšete, že
"... pokud jste tolik znalá víte, že mýdlová hmota není to samé, co glycerin. Glycerin je stoprocentní přírodní produkt, kdežto mýdlová hmota je produkt s obsahem jiných i čistících složek jehož je glycerin pouhou součástí"

Áno, ja viem, že glycerín nie je to isté ako mydlová hmota. Neviem ako definujete 100% prírodný produkt, ale glycerín (alebo glycerol) je vyrábaný priemyselne hlavne extrakciou z komerčného mydla (vyrobí sa najprv mydlo a potom sa glycerín, vedľajší produkt, odstraňuje). Prípadne vzniká pri produkcii biodieselu ako vedľajší produkt, alebo sa vyrába rozličnými spôsobmi napríklad z propylénu. V prírode ho nájdete možno ako produkt pri kvasení glukózy, ale to, čo kúpite v obchode je s veľkou pravdepodobnosťou vedľajší produkt procesu zmydelnenia alebo iného priemyselného procesu.
Čisté mydlo - teda soli mastných kyselín bez akýchkoľvek prídavkov iných vecí - nie je o nič menej prírodné.

Druhá vec je, ak ste taká znalá problému Vy, určite viete, že glycerín je priehľadná viskózna tekutina. To čo nazývate glycerínová hmota je mydlová hmota s vyšším obsahom glycerínu - vyrábaná procesom za tepla. Nie je to čistý glycerín, bolo by to nemožné, pretože glycerín je tekutý. Glycerín navyše sám o sebe nemá čistiace schopnosti mydla. Je lepkavý a má hygroskopické vlastnosti - teda hydratuje a preto sa používa v kozmetike pri príprave krémov.
Možno ale poznáte niečo, čo celý svet nie - pevný glycerín, ktorý mydlí. Ak by ste uviedli výrobcu Vašej mydlovej hmoty, alebo kde sa dá taká zakúpiť, jednak by to ocenili čitatelia, a jednak by sme sa mohli pozrieť na zloženie.

Opakujem, pojem glycerínová hmota na výrobu mydla je len zjednodušené pomenovanie pre glycerínovú mydlovú hmotu. Teda mydlo s obsahom glycerínu.

Uvádzam pár príkladov takýchto hmôt:

1) http://www.usikovnychruk.sk/usikovnychruk/eshop/1-1-VYROBA-MYDLA-materi…
- všimnite si v popise "Priehľadná glycerínová hmota na výrobu mydla"
- v zložení: palmový olej, kokosový olej, trstinový cukor a glycerín
Ja pre informáciu uvádzam, že palmový a kokosový olej sú zmydelnené a cukor slúži pre dosiahnutie priehľadnosti.

2) http://www.svicky.net/-materialy-pro-vyrobu-glycerinovych-mydel-crystal…
Mýdlová glycerinová hmota průhledná.
Zloženie: Palmový olej, kokosový olej, třtinový cukr a glycerin.

3) A pre tých, čo vedia anglicky:

http://www.thesoapgoat.com/nfaq1.html

No a čo sa k farbeniu mydla týka - neuvádzate z čoho sú tie špeciálne glycerínové farby zložene. Keď Vám ide o 100% prírodnosť, predpokladám, že sú to čisto prírodné zložky a žiadne chemikálie. No ale potom to je predsa presne to čo uvádzam ja, že na ofarbenie tzv. "glycerínovej" hmoty môžete použiť prírodné farbivá.
Problém s tým, že (prírodná) farba by mohla vyblednúť tu nenastáva, pretože sa farba dáva do už hotovej hmoty.

S pozdravom a prianím príjemného dňa,

Eva Budinská - tak ako je uvedené v hlavičke každého komentára (teda aspoň dúfam, pretože ja tam svoje meno vidím)

Ludmila Korcova (neověřeno) | Pá, 05/24/2013 - 00:01

In reply to by Helena Chehade (neověřeno)

"neber si to nijak zle ale myslim ze mas jeste co dohanet v nauce o mydlech a jejich vyrobe.:-) je treba nejdriv nastudovat veskerou dostupnou literaturu nez das na net takovy recept jako je tento.:-) "
Presne tak. Navyse zadna mydlova hmota nie je 100% prirodnym produktom. Tu mate zlozenie najpopularnejsej prehladnej mydlovej hmoty co sa predava v Cechach a na Slovensku: Sorbitol, Propylene Glycol, Water, Sodium Stearate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Myristate, Sodium Cocoyl Isethionate, Glycerin, Triethanolamine.
Biela hmota - plus titanium dioxid. Ta, ktora "s kozim mliekom" - ano, plus titanium dioxid a prasok kozieho mlieka. Ako vidite, je to komplet sinteticky detergent, ukazte mi tam aspon jednu prirodnu slozku...
Eva, chcela by som upozornit na link na zlozenie hmoty v obchode "U sikovnych ruk". Nie su tam ukazane vsetky ingredience, napisane ze "hlavným zložkami sú". Pretoze z tych 4 popisanych slozek zadna prehladna hmota nikdy nestane. "U sikovnych ruk" velmi sikovne schovali v zlozenii ostatne chemicke latky, a tak isto po nej opicila dobra polka Sashe v kategorii "Drogeria", ktora z tej hmoty povyrabala mydielka.

Jarka (neověřeno) | Pá, 07/27/2012 - 10:17

Dobrý den,
S mýdlami teprve začínám. Chtěla bych si koupit mléčnou mýdlovou hmotu - teda tu bílou neprůhlednou, ale ta je dvakrát dražší než průhledná. Myslíte že stejný efekt mléčné barvy docílím přidáním stearinu, nebo kozího mléka? Že hmota pak nebude průhledná ale bílá? A když, bude se pak dát ještě obarvit nějakou barvou, např. červenou? Nikde na internetu na to nedokážu najít odpověď. Děkuji za radu :)

Monik (neověřeno) | St, 05/04/2016 - 08:23

"... Ve skutečnosti se jedná o chemicky obarvený glycerin ovoněný vonnými extrakty, obohacený o různé ozdoby, které vám nakonec jen ucpou vanu. Víte však, že vyrobit si pořádné mýdlo s pozitivními účinky na pleť je reálné?..."

Nuž, a kde je to poriadne mydlo? Lebo roztopiť glycerínovú (mydlovú) hmotu mi ako poriadne mydlo nepripadá. Ak sa máme rozprávať o poriadnom mydle, čakám recept s olejmi, tukmi, prípadne voskom a hlavne s použitím NaOH alebo KOH... Výrobe mydla sa v domácich podmienkach pre vlastné potešenie venujem niečo vyše roka, vyrobila som už desiatky rôznych variánt a nie je to nič zložité. Veľmi by ma potešilo, keby sa na internete nešírili fámy o "výrobe mydla", ak sa jedná o glycerínovú hmotu - to dôležité si odmakal namiesto vás niekto iný

Helena Chehade (neověřeno) | St, 04/17/2013 - 21:06

:-( trochu nechapu tvuj postup a popis, nahore mas napsano 100% gliserinove mydlo a pod tim mas napsano rozpustit glicerin, pokud je me znamo tak jedinej pravej glicerin je tekuty produkt a mam ho doma par lahvi, nepotrebuje zadny rozpousteni. v tom pripade pises o glicerinovy hmote ktera zas az tak prirodni neni, tudiz je umele vytvorena v buh vi jakych produktu. o to vic ze pokud bys chtela 100% glicerynove mydlo tak to bude vzdy a jen tekute, do pevnych se pridava 5-maximalne 15% glicerinu (prirodniho, tudiz tekuteho) ja davam vic az 20% ale ty mydla zustavaji mekka. neber si to nijak zle ale myslim ze mas jeste co dohanet v nauce o mydlech a jejich vyrobe.:-) je treba nejdriv nastudovat veskerou dostupnou literaturu nez das na net takovy recept jako je tento.:-)
s pozdravem
Helena

Markéta Andresová (neověřeno) | Pá, 01/08/2016 - 14:50

Palmový olej ne prosím!

Katka (neověřeno) | St, 11/07/2012 - 14:03

Panebože ne. Ty průhledná mýdla jsou ve skutečnosti zmýdelněné tuky doplněné o cukr a především alkohol, nejčastěji jde o isopropyl alkohol a vyrábí se promýváním hmoty alkoholem za dostatečné koncentrace par. Pak ta mýdla jsou tavná, to jest rpozpouštějí se teplem. Pokud přiléváte vrsty na sebe, opět stříkáte plochy alkoholem, který dohromady obě vrstvy lepí, nebo spíš, usnadńuje jejich lepení. Tavná mýdla jsou i bílá a bílá jsou ne kvůli nějakému mléku, to je zcela nepodstatné, ale kvůli oxidu titaničitému, tedy titanové bělobě, která se do mýdla jen zamíchá a dobře nechá prolnout a promixovat. To je vše.
Mýdlo které vzniklo bez přídavku alkoholu se nebude teplem tavit a můžete opět přidáním cukru a velmi vysoké koncentrace par dosáhnout průhlednosti, do určité míry, ačkoliv existují poměrně dobré návody. Můžete ho dělat za studena, smícháte oleje, tuky a louh a okamžitě zpraciváváte hnětačem, ani nemusíte tuky a oleje předtím nahřívat. zvlášť u tzv. pěnových mýdel, kdy se používá hlavně tuhý tuk s e naopak chladí louh v mrazáku. Metod je hodně.Taky můžete dělat mýdlo za tepla, tuky a louh vaříte, takové mýdlo pak nemusí zrát jako u studeného procesu. Pokud dáváte do mýdla jakékoli biologické přísady, musíte ho konzervovat. Nějaký pitomý extrakt z jadérek grapu nestačí, jednal ho louh naleptá a druhak, není to konzervant, ale antioxidant a sám vydrží funkční jen dva měsíce!!! Pak s e rozloží a je vám k ničemu. Úplně šílím z lidí, co si bez rozpak§ nacpou do chladnoucího mýdla šťávu z červené řepy a pak tam nedají nic, nebo jen grepová jádra olej. Tím bych se nemyla.

Bára Milotová (neověřeno) | St, 06/29/2011 - 10:19

Dobrý den, paní nebo slečno Budinská, velmi mě zaujal váš komentář. Chtěla jsem poprosit o případnou konzultaci ve výrobě mýdel. Myslím tím vzájemné předání zkušenností Bylo by možné se mi ozvat? moc děkuji Bára Milotová
email. bara.milotova@gmail.com

Ivana P (neověřeno) | Út, 04/14/2015 - 17:54

Oleje, destilovaná voda, NaOH, přírodní barvy, ecenciální oleje, popř. sušené bylinky. Recepty mám Řecké a Španělské, kde se vyrábí podomácku staletí do dnes, podle starých babiček. Mýdla se suší min. 4 týdny, aby vyprchal NaOH a mýdlo nebylo štiplavé a agresivní.
Upozorňuji, že jsem ještě žádné mýdlo nevyrobila. Už skoro 5 měsíců studuji recepty, postupy, registrace mýdel, jaká mýdla jsou bio nebo přírodní,.... je toho moc a pořád si nejsem jistá, že už bych to mohla zkusit. také pořád propočítávám na kalulačce (http://www.video-recepty.com/clanek/kalkulator-pro-vypocet-slozeni-mydl…).... Obdivuji všechny registrované profíky - klobouk dolu.

Eva Budinska (neověřeno) | Pá, 04/01/2011 - 11:31

Tento článok je o tom, ako roztopiť už kúpenú mydlovú hmotu (ktorá sa tu nazýva glycerínová, ale v podstate je to mydlová hmota s obsahom glycerínu) a pridať do nej vôňu a farbivo. Nesúhlasím s tým, že je potrebné 7 zložiek na to aby mydlo bolo ...aké vlastne? Táto informácia je scestná a nepodložená. Existuje veľa rôznych druhov prírodných farbív (stačí sa pozrieť od kuchyne - sladká paprika pre červenú, kurkuma pre žltú, kakao pre hnedú, ... ), ktoré pre zafarbenie glycerínového mydla poslúžia rovnako dobré ako komerčne vyrábané syntetické farby. Ak niekoho zaujíma naozajstná výroba mydla, teda samotnej mydlovej hmoty, priamo z tukov a olejov, pozrite si môj blog:
http://evikevik.blogspot.com/2011/03/ako-vyrobit-doma-mydlo.html

Iris (neověřeno) | Čt, 03/05/2015 - 08:00

Ahoj,jsem naprostý laik a chtěla jsem si vyrobit mýdlo: 1kg sádla, 60g louhu sodného, 150ml vody, lahvička et.ol. Podařilo se, ale myje to tak, že to žere kůži a vůně taky nic. Chtěla bych vyrobit glycerinové mýdlo, ale receptu nerozumím. Glyceryn+olej a stuhne to? Asi potřebuji blbovzdornější recept.

Mincí (neověřeno) | St, 10/12/2016 - 20:30

Skvělý návod a inspirace na dárek,jednoduše,rychle a podle svých představ ;-) vyzkoušela jsem a všichni jsou nadšení ;-)

Barbara (neověřeno) | Čt, 01/12/2012 - 20:47

Ahoj,chtela bych se zeptat jestli se da mydlova hmota take tvarovat jako modelovaci hmota.Barca.

Eva Budinska (neověřeno) | Po, 04/11/2011 - 15:37

A ešte celkom malý komentár, snáď len pre presnosť, glycerín sa píše s mäkkým i po r, a to ako v slovenčine, tak v češtine a tak i v angličtine.

Eva Budinská

Anužtek (neověřeno) | Ne, 12/02/2012 - 21:36

Dobry den,
mozem sa este opytat na spajanie jednotlivych vrstiev pri glycerinovyc mydlovych hmotach?
Ak chcem napriklad, aby som vytvorila mydlo, ktore bude z dvoch vrstiev - roznofarebnych, staci ak vylejem prvu vrstvu, ked zaschne, postriekam ju alkoholom a potom nalejem na to druhu vrstvu a ked to vyklopim z formy, bude mi to drzat pokope?
Pripadne, vedeli by ste mi poradit ako disiahnut spojenie dvoch vrstiev v jednej forme?

Velmi pekne vam vopred dakujem za akukolvek radu.

Anežka

koalena (neověřeno) | Čt, 10/31/2013 - 12:05

Dobrý den,
jaký alkohol se používá? Resp. čím postříkat jednotlivé vrstvy? Kde ho koupit?
Děkuji

Silvie Novotná (neověřeno) | Út, 07/16/2013 - 22:36

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se dá glycerínová mýdlová hmota vyrobit doma? Všude nacházím jen hotovou mýdlovou hmotu. Děkuji sylva

Adriana Dosedělová | Pá, 04/01/2011 - 13:11

Je skvělé, že někdo napíše komentář, aniž by se podepsal, tudíž si vskutku stojí za tím, co řekl. Když se podívám na druhý pohled, dochází mi, že již vím proč, jelikož autor si návod ani pořádně nepřečetl. Spíše zde spamuje.
K bodu a.... návod je o glycerinovém mýdlu a ne o mýdlu za studena, ani o jiném mýdlu. Věková náročnost je uvedená pro děti, tudíž zde není uvedený celý chemický proces, který bývá u jiných zrajících mýdel.
Další... pokud jste tolik znalá víte, že mýdlová hmota není to samé, co glycerin. Glycerin je stoprocentní přírodní produkt, kdežto mýdlová hmota je produkt s obsahem jiných i čistících složek jehož je glycerin pouhou součástí.
Dále... pokud jste řádně četla jistě jste si všimla, a nyní cituji sama sebe:
barviva: existují speciální barviva pro glycerýnová mýdla, ty však zruší 100% přírodní
je zde zcela jasně uveden fakt, že zruší přírodní mýdlo. Sama barviva nepoužívám a dokonce při svých lekcích mydlářství, které vedu je používat ani neučím, avšak... učit naprosté laiky o kouzlech chemických reakcí je na další level. Člověk, který nezná mydlaření a rád by to vyzkoušel má začít tím nejjednodušším, a tím rozhodně není farmaceutická alchymie s kombinací různých koření, které mohou neznalého pěkně v konečné fázi zklamat, když mu mýdlo žlukne a podobně, jelikož každá složka, ba i olej potřebuje jinou teplotu a třeba také se s některými dalšími látkami nesnese.
Taková výroba mýdla je možná pro dospělé nikolivěk pro předškolní dítě a naprosté začátečníky a ještě závěrem.. veškerá mýdla na fotkách jsou z mé vlastní výroby, do nichž nebylo přidáno nich nebylo přidáno, žádné barvivo...to první je pomerančové, to druhé badyánové, třetí citrus tea tree oil a poslední je pivní. ještě bych mohla ukázat i jiná mýdla, medové, mátová, rozmarýnová, ibišková a podobně, ale nejsem tu zde od chlubení svou prací, ale od toho, abych i těm, kteří se doposud tvorby mýdla obávali, že se není čeho bát a mohou to vyzkoušet. Jestli je to bude bavit naleznou si sami vyšší náuku o tvorbě mýdel, jelikož možnosti při tvorbě mýdel je velice široká a já bych tu dozajista mohla o mýdlech napsat možná i více než stovku receptů, jenomže toto není bohužel portál pouze o mýdlech.
Přeji příjemný den.
S pozdravem Adriana Dosedělová

Další zajímavé články

Jak zmírnit kocovinu | rady
Jak zmírnit kocovinu | rady
Jak zmírnit kocovinu | rady. Večírky má rád téměř každý. Pivo i víno teče proudem, všichni se smějí a každou chvíli přistane na stole tác s panáky. Po…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.