Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vlastoručně vyrobit přírodní mýdlo

Výroba mýdla může být nejen zábavou, ale hlavně výsledný produkt může být pěkným dárkem od srdce pro blízké či přátele.

Diskuze k článku

Přidat komentář

K tomuto by som chcela okomentovať len nasledovné:
"Toto je skvělý recept, ale to je recept na takzvané mýdlo za studena, kdy se smíchají různé soli a oleje a nechají se zatuhnout a pak zrát na 6 týdnů. Není to přímo klasické přírodní mýdlo." - Za prvé, neviem ako si predstavujete klasické prírodné mydlo, pretože žiadne klasické mydlo nerastie na stromoch, treba ho vyrobiť. Ako prírodné mydlá sú označované mydlá vyrábané klasickým procesom zmydelnenia (saponifikácia), za použitia olejov/tukov (obvykle rastlinných, ale niekto používa aj zvieracie) a ich reakciou so zásadou - obvykle NaOH (hydroxid sodný) pre mydlo pevné, prípadne KOH (hydroxid draselný), ak chcete vyrobiť mydlo tekuté. Takto vyrobíte samotnú mydlovú hmotu, ktorá už obsahuje prírodný glycerín. Potom môžete pridávať výživné zložky, farbivá a esenciálne oleje a pohrať sa s formou a vzhľadom. U priemyselne vyrábaných mydiel sa glycerín odstraňuje pridávaním solí. Glycerín sa potom predáva samostatne. Preto sa mydlá, vyrábané touto základnou technikou doma nazývajú prírodné. Nič iné do nich nejde. Soľ v mydle rozhodne nie je nevyhnutná, do samotného procesu výroby mydla je dokonca nežiadúca (NaOH čiastočne zreaguje so soľou a potom tá časť nezmydelní tuky a oleje). Existuje viac procesov výroby mydlovej hmoty, v závislosti od toho aké mydlo chcete vyrobiť (tekuté, pevné, priesvitné, krémové....), ale VŠETKY POTREBUJÚ ZÁSADU - HYDROXID. Bez toho sa mydlo jednoducho vyrobiť nedá. Hydroxid NIE JE SOĽ. Mydlo je vlastne chemicky SOĽ mastných kyselín. V minulosti sa používalo na výrobu mydla draslo, čo je v podstate hydroxid draselný, v nie celkom čistej forme získavaný extrakciou z popola. Takéto mydlo bolo ale veľmi alkalické a používalo sa hlavne na pranie. Až objavenie procesu výroby čistého hydroxidu sodného a draselného prinieslo expanziu výroby mydla kozmetického.

Zděsila jsem se, když jsem si všimla, že autorkou příspěvku je všehoznalá paní Adriana Dosedělová, která se považuje za spisovatelku, umělkyni,...., atd. atd. a najdete ji na webu na mnoha místech, od hand made portálů až přes blogy na velkých zpravodajských portálech. Když použiji její terminologii: Pozor! Všemu rozumí a ke všemu se ráda a ochotně vyjádří, aniž by často tušila, o čem je řeč. Bohužel.

gagula (neověřeno) | St, 01/06/2016 - 16:22

Nevím,jak si uvařit průhledné mýdlo. Zkoušel jste to někdo? Jestli máte někdo radu,dejte vědět. Budu moc ráda.

Iva B. (neověřeno) | St, 01/13/2016 - 20:44

Dobrý den! Začala jsem vyrábět mýdla procesem za studena, jsou perfektní, ale bohužel přestanou brzy vonět, na vůni přidávám 100% přírodní silice Salus. Poradíte mi někdo čím, nebo jak stabilizovat vůni? Děkuji za radu.

Eva (neověřeno) | Pá, 02/01/2013 - 15:51

Dobry den jen se chci zeptat jak mam rozpustit to mydlo me se to vubec nechce rozpustit Diky za odpověd

Adriana Dosedělová | So, 12/04/2010 - 17:58

Pozor! Toto je skvělý recept, ale to je recept na takzvané mýdlo za studena, kdy se smíchají různé soli a oleje a nechají se zatuhnout a pak zrát na 6 týdnů. Není to přímo klasické přírodní mýdlo.
Potřebujete a tak jako do ostatních mýdel z již vyzrálé mýdlové hmoty anebo do glycerynu, se přidává extrakt z grepových jadérek, což je přírodní konzervant. Pak různé oleje: hlavně palmový olej, pokud dáte červený hmota se zabarví do červena, jojobový,mandlový a podobně... tady nesmíte přehánět množství, musí se jít po receptu, protože jinak to neztuhne. Sůl... mořská a dvě procenta z celkového množství. epsoma.. se u nás celkem těžko shání, kypřící prášek je soda, tuhé oleje jsou vždy lepší kvůli tuhnutí, u nás je to však hůře realizovatelné.
A patří tam ještě i další látky, které jsou blahodárné por pokožku, vůni, očistu a podobně. Tato paní však má hodně šikovné recepty nejen tento.

Další zajímavé články

Jak vybrat vhodné sprchové dveře?
Jak vybrat vhodné sprchové dveře?
Vybudováním sprchové niky práce nekončí. Prostor pro každodenní hygienu je potřeba také nějak uzavřít, aby každé sprchování nezpůsobilo potopu v celé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.