jaktak.cz

Jak fotit akty | rady

Složitost: Velmi složité
Cena: Zdarma

Jak fotit akty | rady. Focení aktů patří k vrcholům fotografického umění. Nemusíte přitom být profesionálním fotografem, abyste si takové fotografie mohli pořídit. Je možné, že vás požádá vaše přítelkyně či přítel, abyste akty vyfotili. Jak tedy postupovat, aby focení bylo úspěšné a abyste vy i model či modelka byli spokojeni?

Krok 1

Pokud máme k dispozici spolehlivý fotoaparát a model, který je ochoten s námi spolupracovat, pak potřebujeme vyřešit pouze prostředí, v němž akty uskutečníme. Focení aktů v místnosti obvykle vyžaduje dvě věci. Tou první je vyklizení prostor, aby se na snímky nedostaly nechtěné předměty z domácnosti, tou druhou jsou vhodná světla. Dohodneme-li se na focení aktů venku, pak budeme potřebovat takové místo, kde se nemusíme obávat o to, že by nás rušili nechtění návštěvníci. I když skály nebo přírodní koupaliště budou pro nás atraktivním prostředím, počítejte s tím, že se na těchto oblíbených místech mohou objevit turisté. Focení aktů se stane téměř nerealizovatelnou záležitostí, nechceme-li se o akci podílet se všudy přítomným pohledem. Pokud model nemáme, oslovíme své známé, kteří by byli ochotni do toho jít s námi. Modely a modelky lze najít také na internetu skrze specializované weby, to ale už vyžaduje ukázat vaše portfolio.

Krok 2

S modelem se předem dohodněte, jak budete s pořízenými fotografiemi nakládat. Doporučuji uzavřít smlouvu, ve které požadavky definujete, jedná se o licenční smlouvu k autorskému dílu.

Krok 3

Sedněte s modelem a představte mu svou představu, jak bude focení probíhat, co bude zapotřebí. Je tu velký prostor pro improvizaci, ale nelze se spoléhat pouze na ni. Šperky, prsteny, korálky – to jsou věci, které můžete použít při focení záměrně, častější ale bude případ, kdy se budete snažit fotit model tak, jak jej stvořila příroda. Proto model na to upozorněte. Modřiny nebo unavené oči modelu jistě fotografii nepřidají. Pro případné zakrytí nezapomeňte na make-up, zrcátko apod. Pokud bude model souhlasit, spolupracujte při focení s někým, kdo bude model průběžně upravovat. Samozřejmě tu je možnost následné úpravy fotografie v počítači, platí ale pravidlo, že maximum ze snímku musíme získat už při samotném focení.

Krok 4

Podíváme se, co by nám mohlo při focení překážet, ať se to týká focení aktů v bytě nebo focení v exteriérech.

Krok 5

Fotíme zejména s kratší ohniskovou vzdáleností, podle toho si nastavíme fotoaparát. Můžeme fotit s automatickým režimem, manuální režim vám ale umožní získat zajímavé snímky, které byste s automatem nepořídili. Některé fotoaparáty disponují speciálními režimy pro focení portrétů, neváhejte je vyzkoušet.

Je dobré mít připraven župan pro váš model.

Svého modelu se průběžně ptejte, zda mu není zima, zda se cítí dobře apod. Buďte maximálně ohleduplný k jeho potřebám.

Je možné, že na začátku focení bude váš model nervózní a bude se stydět. Obvykle to chce jen čas, nijak na něj nenaléhejte. Pro přirozené pózy potřebujete, aby se model cítil dobře a nechal se fotit v dobré atmosféře.

Doporučuji si udělat malé skicy póz, které byste chtěli vyfotit.

V exteriéru nefotíme za plného slunka, popřípadě použijeme odraznou plochu. Nejlépe fotíme večer za měkčího světla.

Model musí být starší 18 let, abychom neporušovali zákony. Je-li model mladší, potřebujeme souhlas zákonného zástupce.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-fotit-akty-rady.html