jaktak.cz

Jak krmit psa, aby netrpěl obezitou | rady

Jak krmit psa, aby netrpěl obezitou | rady. Tělesná hmotnost zvířete záleží na způsobu života. Když necháme beagla, který je honácký a lovecký pes, ležet doma na gauči a myslíme si, že mu bude stačit dvakrát denně procházka kolem paneláku, nedivme se, že pes bude tloustnout. Zde máte pár tipů, jak se vyvarovat tomu, aby váš pes byl obézní.

Co je potřeba

Je potřeba si hlavně uvědomit, že jsme to my, co máme život našeho kamaráda ve svých rukou. Kvůli nesprávné stravě, přejídání a nedostatku pohybu může mít náš kamarád zdravotní problémy, které ho budou trápit po celý život, který ještě navíc může být kvůli špatné stravě o mnoho kratší.

Krok 1

Když si vybíráte psa, nedívejte se jen na jeho vzhled, ale prostudujte si jeho povahu, náročnost, vrozené pudy. Když žijete v paneláku a nejste příliš nadšení sportovci, volte spíše plemena společenská, nikoli lovecká, která potřebují dostatek pohybu.

Krok 2

Už od štěněte psa krmte pravidelně a ve stejnou dobu. Zvíře se naučí respektovat řád domácnosti a bude předem vědět, kdy je jeho čas, aby dostal něco k snědku.

Krok 3

Jídlo psovi dávejte jen do misky, nekrmte ho z ruky u stolu. Je důležité, aby si uvědomil, kde své jídlo vždycky najde.

Krok 4

Nikdy psovi nedávejte jídlo od stolu a buďte rázní a neoblomní. Je důležité, aby při vás stála "celá smečka" a nikdo psovi od stolu nic nedal. Pokud jej na to naučíte a budete tuto zásadu dodržovat, psa ani nenapadne u vás při obědě škemrat.

Krok 5

Psovi musíte zaručit dostatek pohybu. Celé dopoledne na vás čeká, až přijdete z práce, věnujte se mu potom co nejvíce to půjde. Lovecká a honácká plemena potřebují spoustu pohybu každý den.

Krok 6

Nikdy nedejte na psí oči a nekrmte psa pamlsky vždycky, když se na vás smutně podívá. Zkouší vás a čeká, že mu podlehnete. Ale musíte to být vy, kteří budou myslet na jeho zdraví a předem vše uváží. Proto dávejte psovi pamlsky jen za odměnu a v přiměřeném množství.

Krok 7

Dbejte na to, abyste svému psovi mohli dát kvalitní stravu plnou potřebných látek. Ne to, co mu chutná, ale to, co je pro něj nejlepší.

Krok 8

Pokud si všimnete, že je vás pes obézní, je nutné se poradit s veterinářem, který psovi navrhne dietu, díky níž by pes přijímal menší množství energie. Hubnutí musí být vždy pozvolné, abychom nezpůsobili další zdravotní potíže. Pokud psa na této dietě už máte, je dobré pravidelně psa vážit a kontrolovat jeho hmotnost.

Krok 9

Pokud máme staršího psa, je důležité si uvědomit, že jeho metabolismus už není takový, jaký byl dříve, a že je potřeba snížit přísun energie. Starý pes je méně aktivní, a proto tolik energické výživy nepotřebuje.

Pokud se budete těmito zásadami řídit, nemusíte mít obavu z toho, že by váš pes trpěl nadváhou a můžete si tak užívat ničím nerušený spokojený život se psem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-krmit-psa-aby-netrpel-obezitou-rady.html