jaktak.cz

Jak na kultivaci estetického vnímání dítěte | rady

Jak na kultivaci estetického vnímání dítěte | rady. Malé dítě by se mělo vést a všestranně kultivovat za předpokladu, že každá činnost a cílené učení musí být přirozené a spontánní. Neměli bychom opomíjet ani estetické vnímání, pro něž lze využít i obyčejné každodenní činnosti. Hodně možností poskytuje pobyt venku. Příroda, chování lidí a jejich činnosti, dopravní prostředky a vše co s běžným životem souvisí. Jak učíme dítě vnímat podstatu a krásu života? Není to nic náročného, vše musí být přirozené a při systematičnosti a trpělivosti to čas spolehlivě zúročí.

Krok 1

Všímat si a upozornit na vše hezké

Jarní příroda poskytuje mnoho podnětů a krásy. Zeptejte se dítěte, jak se mu líbí zelenající se stromy a hned sdělte svůj kladný názor. Tamhle kvetou žluté pampelišky a sedmikrásky, to je krása. Neočekávejte, že dítě to bude sdílet nebo opakovat. Zaručeně ovšem obohatíte jeho city i přes váš subjektivní pocit, že to třeba dítě nikterak nezaujalo. Využijte každé situace a upozorněte dítě na cokoliv, co stojí za povšimnutí a co vám připadá estetické.

Krok 2

Vysvětlete situaci na základě vlastního prožitku dítěte

Dobrého výsledku dosáhnete, když si budete s dítětem povídat o něčem, co vidělo, okusilo nebo prožilo. Hezký zážitek při návštěvě ZOO nebo nějaké malé farmy, při procházce do přírody nebo na dětském hřišti. To vše se dá pozitivně využít ke smyslové vnímavosti dítěte.

Krok 3

Posilujte přirozené city

Posilování přirozených citů směřujících k rozvíjení poznání jako je zájem, zvídavost i objevování něčeho nového jsou prospěšné a přispívají k upevnění morálně volních vlastností. Každá práce, která se doma provozuje je prvkem k získávání nových zkušeností a poznatků dítěte. Při tvořivosti a výrobě, jaká vede k efektivnímu výsledku může díte pozorovat a nebo pomáhat.

Krok 4

Podporujete rozvoj fantazie, samostatnosti a kreativity. Nezapomeňte dítě pochválit za snahu. Pokud se mu něco nepovede, nekritizujte příliš. Můžete říci, že to mohlo být lepší, buďte konkrétní, ale převažovat musí pochvala a pozitivní stanovisko. V opačném případě dítě odradíte a neprojeví příště zájem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-kultivaci-estetickeho-vnimani-ditete-rady.html