jaktak.cz

Jak předcházet torzi žaludku u psů | rady

Jak předcházet torzi žaludku u psů | rady. Přetočení žaludku, neboli dilatace žaludku je velmi závažný problém, se kterým se setkáváme hlavně u velkých a obřích plemen psů. Jako majitel takového plemene, byste měli torzi žaludku předcházet a řídit se zásadními radami.

Co je potřeba

Je důležité si uvědomit, že torze žaludku je závažný stav a je potřeba jednat rychle, hned jak uvidíte první příznaky.

Krok 1

Přetočení žaludku postihuje velká plemena, převážně s hlubokým hrudníkem, a to například dobrmana, vlkodava, německého ovčáka. Ale riziko je u všech velkých a obřích plemen.

Krok 2

Přetočení žaludku je velmi vážný problém. Čím dříve se pacient dostane ke schopnému veterináři, tím je větší šance na jeho přežití.

Krok 3

Pokud jste majitelem velkého plemene, měli byste být informováni, že tento problém může nastat a snažit se mu předejít. K otočení žaludku dochází tehdy, pokud je žaludek hodně naplněný, ať už potravou, nebo vzduchem. Proto psa krmte dvakrát denně po menších dávkách.

Krok 4

Psa po jídle nikdy nenuťte běhat a být aktivní, nechte jej na chvilku odpočinout.

Krok 5

U starších psů je riziko přetočení žaludku vyšší.

Krok 6

Při přetočení žaludku si u psa můžete všimnout zvláštního chování - nebude chtít ležet, bude neklidný, nervózní a bude výrazně slinit. Je důležité, abyste tyto příznaky rozpoznali co nejdříve a odvezli psa k veterináři.

Krok 7

Pokud psa krmíte granulemi, je lepší mu je vždy namočit, tím dojde ke zvětšení objemu potravy rovnou v misce a ne až v žaludku.

Krok 8

Problém se také může vyskytnout u psů, kteří potravu zběsile hltají. Delte proto misku psovi na klidné místo, kde bude mít jistotu, že mu jídlo nikdo jiný nesní.

Pokud máte obří plemena, nebo veká plemena psů, je důležité řídit se těmito radami a závažnost situace nepodceňovat.

Pokud se u vašeho psa objeví příznaky, neváhejte a hned kontaktujte veterináře. Váš rychlý zásah může psovi zachránit život.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-predchazet-torzi-zaludku-u-psu-rady.html