Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se správně starat o jezevčíka | rady

Jak se správně starat o jezevčíka | rady

Jak se správně starat o jezevčíka  | rady. Neodolatelný pohled štěněte jezevčíka mluví za vše a mnohdy mu podlehneme. Předem bychom si ale měli uvědomit, že jezevčík je mimořádné plemeno a není vhodný pro každého, zvláště ne pro začátečníka. Je tvrdohlavý a potřebuje ráznost a pořádek ve své smečce. Pokud se rozhodnete pro pořízení jezevčíka, mějte na paměti pár důležitých zásad.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Dobrý den,

máme také tříměsíční štěně zakrslého jezevčíka a také nejdříve kňučel, že nechtěl ven. Venku trucoval. Tak jsme nakoupili takovou tu psí klobásu a každý den šli na městský okruh, kde se jezdí na bruslích (má asi 3 km) a po půl kilometru dostal pamlsek. Mezí tím jsme ho naučili povely lehni, sedni, pac.. Musí se naučit a jakmile si zvykne, tak už táhne sám.

Taky mám trpasličího jezevčíka, fenku, my jsme to řešili tak, že když se venku vyčůrala a vykakala, dostala kousek piškotu jako odměnu. A taky jsme s ní chodili tak často. Teď je jí rok, chodíme 3x denně, když má čas sama si řekne.
Někdy kolem půl roku se najednou přeslala vyprazdňovat doma. Ale pak po cca 4 měsících se občas doma vykakala. Zase jsme jí začali dávat piškoty. Když jí nachytám při tom, dam jí na zadek, máme na to vyčleněné noviny, ale je zajímavý, že když něco takového udělá, tak se stydí, ví že to nesmí, ale neřekne si že chce ven.
Taky si nevim rady, jak lépe to s ní vyřešit.

Jsi bezcitná a zlá ženská, když víš jak se zachází se psem, asi se ti líbí když jí někdo týrá, to nemůžeš zavolat policii na tchána? Nediv se, že je taková, pokud je týraná.

Kamarádka má taky jezevčíka a dělal to také tak mu pořídila plyšového medvěda a dal pokoj.Zkuste to.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli je to normální že jezevčice se bojí být venku když je zima i trochu a bojí se ostatních zvířat i psu. Máme štěně asi 3 měsíce staré. A nevím jak na ní. Nechce jít vůbec ven. Když ji vezmu ven tak hned strašně knůčí a chce jít domů.Děkuji Boteková

Dobrý den,my měli 13 let jezevčíka-fenku-ta dokud byla mladší a nechali jsme jí doma samotnou demolovala vše-podle mě na nás byla naštvaná.Rozkousala 3 prošívané deky,peří lítalo všude,nespočet povlečení,žaluzie,boty atd.:-)Nedávno jsme jí museli nechat uspat a byla to hrozná rána.Nyní máme zamluvenou další,také jezevčici a zatím si slibuju jak budu důsledná:-)

Petr Málek (neověřeno) | Út, 04/28/2015 - 22:26

In reply to by kristýna Jiráčková (neověřeno)

Dobrý den, mrzí mě vaše špatné zkušenosti, ovšem to, co zde popisujte není chybou onoho jezevčíka, nýbrž jeho pána...

Dobrý den,máme také jezevčíka .Právě má 3 měsíce.Také žijeme v bytě a co jsme si ji dovezli chodí na plenkovou podložku.Ven chodíme pouze 3x denně je zima.Stačí čumáček dát na to co udělala a přenest ji na tu podložku jezevčíci .jsou chytří ona to pochopí...a pak hodně moc ji pochvalte..Naše fenečka od 1.dne se tohle naučila.bydlíme ve 4.patře takže proto jsme ji takhle naučili.Samozřejmě přez leto bude chodit více ven. přeji at se Vám to traké podaří .Iva

bohužel musím zareagovat na váš komentář z toho co paní píše je zřejmé že pes není týraný ale bohužel jeho pán je idiot který se neumí postrat o živého tvora. i když má pejsek jídlo i výběh tak to není odpovídající potřebám nejlepšího přítele člověka. Takže by se opravdu mohlo jednat o týrání ale to pochopí jen lidi kteří mají rádi pejsky,nejen pejsky ale vše živé včetně lidí. Je mi zle z toho že tady lidi píší že radši naučí psa na nějakou podložku než aby sním šli ven jen proto že je zima a proto že bydlí ve čtvrtém patře mi bydlíme také ve čtvrtém patře amáme trpasličího jezevčíka pěitlettého a sníh miluje. chodíme s ní ven kdy jen můžeme někdy kratší někdy delší procházky. Bereme jí všade sebou i na kola a je štastná a veselá že může vše sdílet s námi. a proto kdo je línej at si nepořizuje pejska a radši si pořídí herní konzoli. tyto lidi mě serou a moc. a vlastně s vámi souhlasím je to týrání zvířat všeobecně. boužel se to děje.

Dobrý den takovým lidem jako jste vy nepatří zvíře do ruk. Máme také jezevčíka bydlíme ve čtvrtém patře a představte si bez výtahu!!!!!!! Z pejskem chodíme ven pořád i když je zima,prší nebo sněží, tak jí dáme obleček a prostě s ní jdeme ven No nejsme líní sebjehnout čtyři patra a pejskovi dopřát trochu pohybu a radosti. to je tak vše co bych vám k tomu řekl. je smutné že jste tak pohodlní a jen proto pejsek nechodí ven a trpí. pořídte si tamgoči

Moc mě mrzí co se vám stalo bohužel uhlídat štěně je horší jak hlídat malé ditě přeji vám jen a jen krásné chvíle se štěnátkem. hodně štěstí

Pavel Rambousek (neověřeno) | So, 02/21/2015 - 17:45

Máme doma 4 měsíčního trpasličího jezevčíka a začal nám během procházek štěkat na lidi a ostatní zvířata.Nemá někdo zkušenosti jak tomu zabránit? Díky.

Iva Graciasová (neověřeno) | St, 05/27/2015 - 18:00

Dobrý den, máme roční fenku dlouhosrstého jezevčíka. Je to úžasná společnice, hodná k dětem, kočkám i cizím lidem. Občas vykope díru, to mi vůbec nevadí. Utíkání jsme také vyřešili - plotem. Na zavolání ve vesnici nebo na zahradě nepřiběhne, pamlsky nefungují. Zvláštní je, že kus za vesnicí může běhat bez vodítka, na slovo poslechne. Má jeden zlozvyk, kterého bych ji ráda zbavila, ale nevím jak na něj. Neustále mi likviduje všechny květiny - nejedná se mi o záhony ale o květináče. Na zemi je likviduje fenka a na oknech zase kočka. Rozkouše je na padrť. Prosím mohli byste mi poradit? Moc děkuji.

Josef Bubeníček (neověřeno) | Ne, 06/15/2014 - 14:39

Dobrý den, jsem také příznivcem jezevčíků, v naší rodině již máme druhou fenečku . Ta první se dožila 15-ti let a protože měla těžké onemocnění ledvin, byl jsem nucen ji nechat uspat. Celá rodina její ztrátu obrečela. Nyní máme druhou fenku, bude jí již jedenáct roků a je to jako naše další dítě. Jen majitel tohoto plemene ví, jak jezevčík projevuje radost z příchodu každého člena rodiny, jak dokáže potěšit, ale také jak dokáže být paličatý. Naše fenky jsou naučeny na procházky bez vodítka a stačí pouze říci jdeme ven a nic je nezadrží. Nevadí jim ani nepřízeň počasí. Proto naší fenečku v zimě raději chráníme oblečkem proti prochladnutí. Mám rád všechna plemena psů, ale jezevčík je moje nejoblíbenější.

Eva Bauerová (neověřeno) | Čt, 01/23/2014 - 21:26

Mám půlroční fenečku trpasličího jezevčíčka a žijeme v bytě. Chodíme ven až 8 x denně, přesto se mi stále počurává i do pelíšku i na ležící ručník prostě všude, kam ji napadne. Co s tím? Díky za každou radu.

Anna Vykopalova (neověřeno) | Ne, 04/12/2015 - 19:41

Dobry den mam doma krizence kokrspanela a jezevcika stareho trprve 8 tydnu je velice ucenliva. Mate nejake zkusenosti s vycvikem takového psa?Děkuji (Anna, 10 let)

Alena Štveráková (neověřeno) | Čt, 05/12/2016 - 16:08

Zdravím všechny příznivce jezevčíků. My jsme měli už třetího jezevčíka.První byl Hrášek, který byl docela
paličák ale úžasný společník dožil se 14 let .Když jsem viděla jak byl ke konci nemocný, už jsem jiného
nechtěla.Přesto jsme si pořídily dalšího opět dlouhosrstého jezevčíka Čika který byl nejen skvělý společník ale i tak poslušný, že u jezevčíka je to spodivem .Bohužel,v sedmi letech mu narostl v krku
nádor a musely jsme ho dát uspat protože nádor byl tak agresivní,že během dvou měsíců už se dusil.
To už jsem byla tak zničená, že jsem žádného psa nechtěla.Ovšem můj syn do třech dnů přivezl nádherné štěňátko ,krterému jsme dali jméno Čenda.Byl tak ůžasný,že jsme byli všichni nadšení.
Poslouchal,mazlivý tak jsme ho střežili až jsme ho neuhlídali a já vůbec nevím jak se to stalo, že se nám utopil v bazénu.Teď jsme zničení celá rodina já ho všude vidím a moc se nám stýská.Už čekám na nové šťěňátko které nespustím z očí.Všem vám přeji aby jste svoje jezevčíčí kamarády měli zdravé.

Lada Vašutová (neověřeno) | Út, 08/05/2014 - 21:16

Dobrý den dnes jsem si převzala cca.7.měsíční fenku byla prý jen odčervená ale nedostala jsem žádný průkaz.Dále se chci zeptat jakou stravu nejlépe fence podávat.Děkuji

kristýna Jiráčková (neověřeno) | Pá, 04/17/2015 - 13:13

Dobrý den, bohužel moje zkušenosti s jezevčíkem jsou ty nejhorší a mohu jen potvrdit, že bez výchovy vám bude ničit život.. máme malé děti, a bydlíme s tchanem a tchyni..Ty si právě pořídili fenu. A nastal problém.PPřivezli ji jako štěně..zavřeli do sklepa,občas vypustili..a po zahradě běhá asi od svých 6i měsíců. Místo granuli dostává jediné zbytky,např.i skvarky...No bez komentáře. Dnes jsou ji 3 roky, absolutně bez výchovy, neví co je sedni nebo fuj,nikdy neockovana.. Ale co,to je jejich věc. Co nezkousnu je to, že se ohání po mých dětech,všech návštěvách a i svém "pánovi" vládne zahradě a my se podrizujem. Je otravna,nikdo ji nemá rád,obtezuje neustálým onufavanim,nedá pokoj! S někým se bavite a ona jen štěká a štěká,tak,že se neslysite.. mám ji už plně zuby,zničila veškeré rodinné vztahy,pořád se jen kvůli ní hadame. Tchán mi řekl, že lzu,že nic nedělá a neměla jsem sem lézt,když mi vadí. Už nemůžu dál. Přes rok jsem nevyšla na dvůr,ani děti. Jsem na pokraji a už to takhle nejde. Co sStakovym psem? Nikdy nevíte co udělá..dděti k ní tedy nepustim,nejde to. Jezevčík mi ničí život..

Lada (neověřeno) | Út, 11/25/2014 - 23:25

Ahoj taky mám od srpna fenku jezevčíka.Když jsem ji dostala bylo ji 7.měsíců.První den nechtěla ani jist ale pak se otrkala a jsem ráda že ji mám.Nato že jsem ji dostala od 7.měsíce tak jsem ji naučila dost povelů.Umí sedni, lehni, dones klacík,ke mě.Když ji dávám jídlo tak ví že si musí sednout a zaštěkat.Hodně s ni chodím do přírody je to fakt Dobrá společnice.Je pravda že je někdy paličatá ale vždy po chvilce přestane.Nemá ráda vodítko protože ji původní majitelka našla uvázanou v lese u stromu.Je to ale vděčný pes.Jiného psa bych nechtěla.Já ji učím formou něco za něco a funguje to.

dana krizovska (neověřeno) | Pá, 04/08/2016 - 18:48

dobry den chtěla bych poprosit o radu. Jak naučit dvouletou fenku jezevčika chodit dělat potřebu ven.Byla naučena na psí zachod.Pujde to ještě??Děkuji

Lojzík (neověřeno) | Pá, 07/15/2016 - 22:21

Dobrý den,

máme doma štěně jezevčíka, chtěl bych se zeptat, zda opravdu vhodné přejít ihned po odběru pouze na suchou stravu. Tady jsem se dočetl - http://psiusmev.cz/media/jak-casto-krmit-stene že je to možné, ale pořád se mi to nějak nezdá... Děkuji :-)

marta27 (neověřeno) | Po, 09/29/2014 - 19:03

Dobry den chtela jsem se zeptat mam 11 mesicniho jezevcika cerneho kratk.od mala byl porad s nekymdoma kdyz jsem ho zacala nechavar sama tak strastne stekal ted uz stekat prestal.Ale kdyz ho necham samotnyho zacal misto stekani curat doposteleZamezila jsem mu pristup do pokoje ale pokazde udela bobek v chodbe ikdyz s nimnez jdu do prace chodim na dlouhe prochazky Uz si nevim rady myslim ze to dela na truc poradite prosim nekdo.

Vošahlíková Dagmar (neověřeno) | Út, 10/13/2015 - 17:35

Od 24 do 62 let jsem měla 4 boxera a jako posledního psa jsem přála černého hladkosrstého jezevčíka,který by odpovídal mému věku.Vzhledem k tomu,že tvrdohlavost u obou plemen je podobná,měla jsem to při výchově mého miláčka trochu snadnější.Je to můj kamarád a společník při každé příležitosti a všude mě doprovází,včetně nákupů tam,kam nás po svolení pustí.Jsem si vědoma,že k našim rokům 71 a 9 prožíváme poslední krásné roky společně.Máme ještě kočičáka a jsou jako nerozlučná dvojka v každodenních rošťárnách.Bez nich by nebyl můj život tak veselý.Mám pohyb a ještě se mám čemu smát.

vašek (neověřeno) | St, 10/26/2011 - 17:16

Jezevčíky máme odjakživa. (Vždy teda feny). Máme dlouhosrsté. Prvního přivezl táta ze stavby, kde pracoval a kde byl jezevčík přivázaný u stromu. Bohužel po třech letech nám ho přejelo auto. Ihned poté jsme si pořídili opět jezevčíka. Ta se nám ale po pár letech ze dne na den ztratila a nikdy jsem nezjistil, co se stalo. Samozřejmě opět jsme si sehnali jezevčici, která měla štěňata- Jedno jsme si nechali a to po nějakém čase mělo také štěňata a zase jsme si jedno nechali, takže nyní máme 3 nádherné jezevčice matku, dceru a její štěně. Nedávno se stala ošklivá věc. Nejstarší jezevčice vyskočila z traktoru, ve kterém jsou všechny zvyklé jezdit a skočila přímo pod rotační bubnovou sekačku. Sice přežila, ale byla tak zřízená, že ji veterinář když ji viděl musel okamžitě dát injekci.. Oplakal jsem jí a dostávám se z toho. Nyní tedy máme už jen dvě jezevčice, které jsou bohužel už vykastrované. Ale každopádně jsou to ty nejúžasnější psi a jiné bych nechtěl. Mějte se.

Monika Kohoušková (neověřeno) | Út, 08/06/2019 - 20:25

Dobrý den, mám zoufalý dotaz. 4 roky žiji s přítelem, on má jezevčíka, dnes 15 let, a já křížence knírače 9 let... kluci si na sebe zvykli během pár dní a nebyl žádný problém. Poslední dobou ale jezevčík zle napadá svého kamaráda, ten pláče a vzdává se, ale jezevčík na to nereaguje a kdybychom je od sebe neodtrhli, prcek by nebyl. Nevím, co se stalo, co se mu děje v hlavě. Je jakoby nervozní, pořád jako na trní, bojím se, že zaútočí na děti. Jezevčík je plný elánu a života, má k dispozici zahradu takže pohyb má, jen se z něj stal nenávistný pes :( Uvažuji o utracení, bojím se ho... nemá někdo podobné zkušenosti, nebo radu?

Ludmila Pinková (neověřeno) | St, 10/21/2015 - 15:03

Přečetla jsem všechny komentáře,abych mohla srovnat, jak se chová náš jezevčík a jak jiných. Mám 4měsíční trpasličí jezevčici a asi je opravdu učenlivá, protože doma nečůrá od 2,1/2 měsíců. Vypozorovali jsme,že když musí jít, tak si sedne u dveří v předsíni a čeká. Dřív jsme chodili po 2 hodinách,vždycky dostala piškotek a brzy se to naučila a věděla,kdy jdem venčit, co u toho říkám a dělám. Teď chodíme po 5-6 hodinách.Hodně nás překvapilo, jak si všechno pamatuje.A je to tak se vším, jestli chce večer spát, sedne si ke dveřím k ložnici(u mé postele má svůj pelíšek) a čeká,až jí otevřu a běží si tam lehnout.Spí až do rána. Mám psa poprvé, nemám s výchovou zkušenosti, ta mně zajímá,jak to mají jinde. Hezký den.

Jiří Vavřička (neověřeno) | So, 10/11/2014 - 20:51

Nǎš sedmiměsíční jezevčík začal skákat na všechny doma, sexuálně se ukájí . Co máme dělat ... Jiří

jiruska (neověřeno) | St, 03/05/2014 - 15:48

mám doma sedmiletého jezevčíka který je skřížený s kokršpanělem chodíme asi tak 5x ven a vždycky si sebou vezmu psí piškoty jinak mě neposlechne ale jinak je to super, hrajeme si já jí občas s maminkou ostříhám uši (maminka je kadeřnice) protože kokršpaněl má dlouhou srst náš jezevčík se jmenuje beruška cestuje s námi po české republice a hodně s námi sportuje už si zvykla na hodně zvířat třeba: kočky andulky morčata králíci a jiní psi. Když jsem byla malá tak ležela u mé postýlky a chránila mě nikoho nechtěla pustit k mé postýlce. Domácí mazlíčci jsou super a sklidní jiruska

Jana Slámová (neověřeno) | Út, 02/02/2016 - 16:51

Dobrý den, v říjnu jsme si vzali z útulku drsnosrstého jezevčíka asi 1,5 roku starého. Je hodná naučila se základním povelům, snáší se s pejsky, ale když jí necháme doma samotnou demoluje dveře, máme odtrhané lišty, cupuje utěrky, stahuje ubrus ze stolu. Nemůžeme nic nechat v jejím dosahu. Podle veterináře jí netrestáme ale nevíme jak dál. Poraďte prosím.

Další zajímavé články

Jak se starat o psí tlapky | rady
Jak se starat o psí tlapky | rady
Jak se starat o psí tlapky | rady. Psí tlapky jsou důležitou součástí vašeho čtyřnohého kamaráda, a proto je třeba věnovat jim patřičnou pozornost. Pr…
Jak se starat o starého psa | rady
Jak se starat o starého psa | rady
Jak se starat o starého psa | rady. Různá plemena psů se dožívají různě, platí pravidlo, že malá plemena se dožívají kolem 16 let, oproti tomu plemena…
Jak na psí zlozvyky | rady
Jak na psí zlozvyky | rady
Jak na psí zlozvyky | rady. Každý z nás, co vlastníme čtyřnohého přítele, se potýkáme s celou řadu jeho zlozvyků. Ať už je to skákání, olizování oblič…
Jak pomoci feně s porodem | rady
Jak pomoci feně s porodem | rady
Jak pomoci feně s porodem | rady. Mladé a nezkušené feny bývají často nervózní, zmatené, před porodem ztrácí chuť k jídlu, často močí, hrabou. Vy byst…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.