Přejít k hlavnímu obsahu

Jak válčit s plevelem na zahradě

Jak válčit s plevelem na zahradě

Jak válčit s plevelem na zahradě | rady a tipy. Plevel je na zahrádce každopádně nesympatická rostlina, která tam překáží a roste proti naší vůli. Mnohdy pracně s plevelem zápolíme, sotva záhon vyplejeme, za nějaký týden můžeme začít znova. Je mnoho přípravků a prostředků na ničení plevele, žádný je nezničí úplně. Hledejme inspiraci a vyzkoušejme prostředky s nižší toxicitou, takové, které jsou přívětivější k životnímu prostředí.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Děkuji za komentář. Napsal jste to hezky, příjemně optimisticky. I já mám ráda kvetoucí pampelišky, louku posetou zářícími sluníčky, to je jedinečná krása. Proto mě nevadí pampelišky ani na cestičkách mezi záhony. Samozřejmě, že mezi těmi, co nazýváme plevelem najdeme mnoho užitečných rostlin. Ale tento článek je orientovaný na jiný cíl pohledu. Pokud něco chceme vypěstovat a k tomu účelu sázíme produkty na záhony, musíme o ně pečovat a logicky nemohou být zarostlé plevelem. Časová invence, finanční prostředky tam vložené, fyzická námaha, to vše přijde vniveč. S tím jde ruku v ruce i estetická stránka..., jak vypadá plevelem totálně zarostlý záhon? Proto nezbývá, než s tímto neduhem bojovat. I když to možná vyznívá kontraproduktivně, mám úctu k přírodě.

Děkuji za dotaz. Jak je to se svlačcem a odolností vůči tomuto roztoku s vodkou, to říci nemohu. Ale zkuste to na menším prostoru z úsporných důvodů a pokud by to zabralo, tak se tato aplikace vyplatí.

Nevím jak pozorně jste to četl, ale je jasně napsáno 2 lžíce vodky na dva šálky vody.

Monika (neověřeno) | So, 06/14/2014 - 12:50

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak zlikvidovat ostružinu. Roundup nezabral. Děkuji za radu

Petr Mirvald (neověřeno) | Po, 05/12/2014 - 21:05

Dovolím si připomínku,
je lepší se podívat na takzvaný plevel s praktického a přírodního hlediska. Snažím se využít „plevel“ jako okrasnou rostlinu, řadu rostlinek jde přidávat do salátů a použít jako prevenci či na uzdravení.
Např. taková pampeliška, krásně kvete a celá rostlinka lze použít na zlepšení zdraví. Přesto je řada lidí, kteří mají tak zv. Anglický trávník a každou pampelišku se snaží vyrýpnout anebo nasadí různé herbicidy. Vůbec si neuvědomují, že ničí nejen přírodu, ale i své zdraví a zdraví i svých děti. Stačí si na internetu najít informace o škodlivosti např. Roundupu.
Všem přeji krásný den a přeji skutečným zahrádkářům, ať nám „plevel“ okrašluje naše zahrádky a pomáhá nám se zdravím.

Luboš (neověřeno) | Čt, 06/02/2016 - 10:13

Máte to tu pěkně popsané... jako dejte 2 šálky do voda a promíchejte. Ale chybí vám poměry s vodou. Tak že mohu dát 2 šálky jak do litru, tak 10ti litrů. Pokud píšete návody, dejte si pozor, aby byly úplné. Já bych je třeba rád odzkoušel, ale nemohu.

Zdenka Foltýnková (neověřeno) | Út, 05/13/2014 - 19:06

Copak pampeliška, ta mi nevadí.Čím víc, tím líp. Na jaře z ní dělám salát a když začne kvést tak pampeliškový med. Ale co takový svlačec, myslíte, že na něj zabere ta vodka.

Zdenka Foltýnková (neověřeno) | Út, 05/13/2014 - 19:06

Copak pampeliška, ta mi nevadí.Čím víc, tím líp. Na jaře z ní dělám salát a když začne kvést tak pampeliškový med. Ale co takový svlačec, myslíte, že na něj zabere ta vodka.

Anonym (neověřeno) | Po, 06/08/2020 - 11:57

In reply to by Zdenka Foltýnková (neověřeno)

Na svlačec možná jen tu čistou vodku. Bojuji s ním roky a nedaří se. Ale tak těm, co si rádi nechávají plevel na zahradách ho ráda přenechám ať si ho vysadí.. může mít kořeny přes plochu 7m² a to bude panečku projímadla..! Jinak já se snažím o to, aby svlačec hlavně nevykvetl a nevysemenil se. To, že by se měl vytrhaný svlačec spálit nebo nacpat do biologickýho odpadu a né kompostu asi mluvit nemusím, abychom si ho neroztahali ještě víc, že ne..? S vodkou a svlačcem chci jít do války co nejdříve.

Další zajímavé články

Jak se zbavit hmyzu v kuchyni
Jak se zbavit hmyzu v kuchyni
Jak se zbavit hmyzu v kuchyni | rady. I když jste sebevíc úzkostliví na pořádek v bytě a zejména v kuchyni, může se vám tam objevit havěť, aniž byste…
Jak vyrobit rostlinný výluh z kopřivy
Jak vyrobit rostlinný výluh z kopřivy
Pěkné dubnové a květnové dny dávají možnost nejen květinám ukázat svou krásu, ale i plevelům dostatek energie na růst. Protože kopřivy už také dosahuj…
Jak pěstovat a využít rozchodník
Jak pěstovat a využít rozchodník
Je mnoho důvodů, proč na své zahrádce pěstovat rozchodník. Je to sukulent nenáročný na světlo, půdu i zálivku. Můžete si vybrat z mnoha krásných druhů…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.