jaktak.cz

Jak seskupovat rostliny na zahradě | rady

Jak seskupovat rostliny na zahradě | rady. Rostliny (květiny, keře, stromy) jsou základním stavebním kamenem každé zahrady. Jsou to živé organismy, které se mění a vyvíjejí s ročním obdobím, s fázemi růstu, s podmínkami na zahradě, s proměnlivostí počasí. Podle toho také rostliny při výsadbě nebo při přesazování seskupujeme. Volba seskupení se může odvíjet od estetického záměru, od barevného výběru nebo může být vybíráno podle přirozeného výskytu rostlin.

Co je potřeba

znalost podmínek zahrady
zahradní nářadí
výběr rostlinných druhů

Krok 1

Seskupování podle přirozeného výskytu rostlin: V podstatě to znamená, že při výsadbě budeme dbát na to, abychom napodobili přirozená přírodní společenstva a nebo krajině obvyklé rostlinstvo. Pro tento záměr je důležité dobře znát skladbu rostlinných společenstev v krajině nebo oblasti, kterou hodláme napodobit. Výsadby pak provedeme na záhonech přírodního charakteru a přitom respektujeme místní poměry. Víme-li například, že půda na naší zahradě je kyselejší, můžeme na ní založit vřesoviště a vřesy vysadit společně s rododendrony a azalkami. Pokud má naše zahrada blízko k lesu, vysazujeme například kapradinová údolíčka, nebo můžeme zkusit do zahrady zakomponovat malé jezírko, v případě, že to esteticky nenaruší okolí. Kombinovat lze úspěšně i tři barvy, např. červeně, žlutě a modře kvetoucí rostliny.

Krok 2

Seskupování podle estetických měřítek: Je asi různorodější, nicméně snáze realizovatelnější díky výsadbám letniček. Ty mají ale pouze krátkoudobou účinnost a tudíž tyto výsadby nebývají tak obvyklé. Dobře se kombinují podle barev a nebo při výsadbě s cibulovinami.

Krok 3

Seskupujeme-li rostliny podle tvarových hledisek: nesmíme zapomenout, že nelze kombinovat rostliny stínomilné s těmi, které vyžadují místa slunná. Taktéž není možné kombinovat rostliny vlhkomilné s těmi ze sušších stanovišť. Pokud nemáme dostatek financí na nákup již vzrostlých letniček, zvážíme pěstování přímo výsevem na dané místo. Například měsíček vyplní holá místa svou výraznou oranžovou barvou. Hrachor, thunbergie, lichořeřišnice nebo povíjnice mohou velmi působivě přizdobit ploty po celé léto.

Krok 4

Velice působivé mohou být zvláště zahrady kombinované tón v tónu. Velmi efektní a často žádaná barva u květin je modrá. Při výsadbě myslíme však i na to, aby alespoň některé z rostlin v daném vegetačním období kvetly. Odstíny barev by měly být působivé. Takových záhonů lze dosáhnout nejlépe v pozdním letním a počátečním podzimním období. Tehdy převládají teplé barvy od žluté, zlatavé, oranžové přes růžovou až k červené. Skvělého efektu docílíme tím, že okraje kruhového záhonu osázíme květinami sousedících barev.

Krok 5

Uspořádání rostlin může být buď formální anebo volné: Formální uspořádání je často v geometrických tvarech. Proto je nutná precizní výsadba a stálá pravidelná péče o rostliny, zastřihování, okopávání. Před výsadbou se musí nejlépe za pomoci provázku vyznačit geometrický vzor. Vysazované rostliny by měly být stejného stáří a velikosti, přibližně ve stejném stupni kvetení, aby geometrie záhonu byla co nejdokonalejší. Je však lepší, když jsou záhonové rostliny uspořádány volně. Jednotnost sousedních rostlin není v takovém případě důležitá ani potřebná. Ztráta některé z rostlin nezpůsobí problém, vše vypadá přirozeněji a údržba není tak náročná.

Krok 6

Vysazování trvalek ve smíšených a keřových záhonech: Ty jsou pak zajímavé a barevně pestré po celý rok. Společně se vysazují různé rostliny. Barevný rámec dřevin tvoří růže se stálezelenými keři a rostlinami - trvalkami, které k nim vysazujeme ve skupinách po třech nebo po pěti. Holá místa v popředí záhonů je nejlépe vyplnit cibulnatými a hlíznatými rostlinami. V malých zahradách se zpravidla vysazují obvykle na podzim tulipány a další cibuloviny. Kolem nich je pak velmi působivé, když vysadíme dvouletky, jako jsou pomněnky, macešky. Misto nich pak na konci jara zasadíme letničky- mohou být třeba pelargonie.

Velmi efektní jsou taktéž bíle kvetoucí rostliny s výrazným zeleným listovím.
Důležité je nejen rostliny dobře vybrat, ale i s rozmyslem je působivě do zahrady umístit. Výsledný dojem by měl být vždy co nejlepší a lahodit oku.
Pro správnou vzdálenost při výsadbě rostlin platí jednoduché pravidlo: Nízké a středně velké rostliny vysazujeme na vzdálenost, která se rovná jejich očekávané výšce. U vysokých rostlin je to tak, že vysazujeme na vzdálenost, která se rovná 2/3 jejich předpokládané výšky.

Jestliže rostliny vyjímáme před výsadbou z květináčků, vyjmeme je snadněji tak, že zmáčkneme dno.
Rostliny neberte za stonky, ať je neoddělíte od kořenů.
Asi 10 minut před výsadbou rostliny zalijeme, přesvědčíme se, že jamky, které jsme vyhloubili, jsou dostatečně velké, t.j. hluboké a široké. Horní část kořenového balu má být nejlépe těsně pod úrovní povrchu půdy a kořeny se po stranách nesmějí ohýbat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-seskupovat-rostliny-na-zahrade-rady.html