Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na volby - krajské volby 2012 | rady

Jak na volby - krajské volby 2012 | rady

Jak na volby - krajské volby 2012 | rady. Krajské volby 2012 se uskuteční pátek a sobotu 12. a 13. října 2012. Krajské volby 2012 rozhodnou o tom, kdo bude spravovat váš kraj, nepodceňujte proto svůj volební hlas. V krajských volbách 2012 máte možnost vyjádřit svou spokojenost s vedením krajského úřadu. Můžete ovlivnit, kdo usedne v krajském zastupitelstvu, ze kterého vzejde rada a hejtman kraje. Společně s krajskými volbami budou lidé v roce 2012 volit v třetině zemi senátory. Tady je praktický návod, jak úspěšně vyplnit hlasovací lístky v krajských volbách 2012, aby váš hlas zbytečně nepropadl.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Dobrý den. Děkuji za zajímavý dotaz. Ano, de facto jste si odpověděla. Šance na úspěch ve volbách kandidátů na posledních místech kandidátních listin jsou výrazně menší než těch, kteří jsou na exponovaných, tedy předních místech. Skutečně je politické strany zařazují spíše "do počtu", tedy "co kdyby".

V roce 2010 při volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Česká republika však zažila "kroužkovací akci", kdy řada iniciativ vyzývala občany, aby "zatřásli s poměry ve Sněmovně" a aby kroužkovali lidi na posledních místech. Díky tomu se do Sněmovny dostali lidé z posledních míst kandidátních listin. Problém je ale v tom, že touto akcí lidé upřednostili lidi, o kterých nic nevěděli, jaké mají politické postoje, minulost apod., a tak v některých případech zvolili do Sněmovny býv. asistenty poslanců, jejich kamarády apod., kteří byli skutečně na kandidátce "jen do počtu".

Dobrý den, bohužel tak učinit nelze. Krajské volby 2012 a senátní volby 2012 se konají ve dnech 12. a 13. října, využít jiné termíny není občanům umožněno. V krajských volbách 2012 a volbách do Senátu Parlamentu ČR (1/3 Senátu) nelze volit v zahraničí, na voličský průkaz např. může volič hlasovat pouze v rámci volebního obvodu, kde jsou volby do 1/3 Senátu vyhlášeny a v jehož územním obvodu je volič přihlášen k trvalému pobytu. Volit přes internet či jinak elektronicky zatím není umožněno.

Dobrý den, pane Ladislave. Vašemu požadavku rozumím. Má to svou logiku. Kraj je samosprávní celek, stejně jako je obec nebo stát. Když chcete volit v parlamentních volbách (čili celostátních), je tak umožněno na území celé republiky, popř. jsou zřízeny pro občany volební místnosti v zahraničí. Zároveň to ale znamená, že nemůžete jako občan státu ČR volit v celostátních volbách třeba do parlamentu v Rakousku, čili ovlivňovat volby v jiné zemi.

V krajských volbách je to podobné. Svým trvalým bydlištěm příslušíte do územního celku Jihomoravského kraje. Není Vám proto umožněno rozhodovat o volbě do zastupitelstva kraje jiného, třeba Ústeckého, čili za hranicemi území, do kterého patříte.

S obcemi - tedy ve volbách do zastupitelstva obce či města - je to stejný princip. Volíte ve "své obci", rozhodujete o vedení "ve své obci" a nikoliv jiné.

Děkuji za radu-tohle chápu.
Možná jsem spatně formuloval otázku:Nejde mi o to volit zatupitele např. Ústeckeho kraje.Já chci volit své zastupitele v Jihomoravském kraji ale jak to udělat abych mohl svůj hlas použít-když v dny voleb budu trávit čas v jiném kraji a bohužel nemůžu jen tak odejít z práce-dopravit se na Moravu a zase zpět.
Co jsem hledal na internetu tak to normálně nejde(nemají moje údaje na svém seznamu voličú-ty mají jen v mé obci to chápu) ale když tedy je možnost hlasovat pomocí "voličského průkazu" v celém jihomoravském kraji a nikoli jen v mé obci s trvalým pobytem.
I když jsem to asi pochopil Oni(voleb. komise,stát) by nevěděli-například: pro který kraj jsem toho danného zástupce volil-je to tak? (nezlobte se,že ještě píši chtěl bych v tomto mít jasno-proč to nejde). Nejjednodušeji jak mě to napadlo napsat: "Chci volit zástupce JM kraje ale ve dny voleb se nebudu nacházet ani možnost se nacházet v JM kraji"-trvalé bydliště mám V jihomoravské kraji (JM kraj).
děkuji a omlouvám se ještě jednou, že otravuji

Pokud opravdu nemohu volit v jiném kraji zastupitele do svého kraje, jak to mají řešené tedy jak píšete toto:
"
Od: chorche05.09.2012 - 22:16

Dobrý den. Volební právo není

Dobrý den. Volební právo není vězňům ani pacientům odepřeno. Zdravotnická zařízení, zařízení sociálních služeb a věznice mají povinnost zjišťovat zájem o účast v krajských volbách, zároveň umožnit voličům zápis do zvláštního seznamu voličů. Voliče v nemocnicích a ve vězení podle seznamu v den voleb navštíví členové volební komise s přenosnou urnou. To se týká samozřejmě i vazebních věznic."

To ty vězně jako rozvezou každého do svých krajů? a já volit možnost nemám.Opravdu je to tady kocourkov.
Nezlobte se na mě ale tohle mě štve když žijeme v demokratické společnosti

Dobrý den, Jarmilo, děkuji za dotaz k volbám do zastupitelstev krajů 2012.
Seznam voličů je veřejnosti k nahlédnutí. Ověřit si, zda jste pro krajské volby 2012 a senátní volby 2012 vedena v seznamu voličů, můžete na městském či obecním úřadě, obvykle v odboru správních činností a evidence obyvatel. Rovněž zde můžete požádat o doplnění údajů či provedení úprav. Doporučuji nejprve na úřad si telefonicky dohodnout schůzku.

Dobrý den, pane Bystroni,

ze zdravotních důvodů můžete obecní úřad požádat a ve dnech konání krajských voleb 2012 také okrskovou volební komisi, abyste mohl hlasovat mimo volební místnost. Pouze však v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. Přijdou pak dva lidé s přenosnou volební urnou a Vy budete moct ve volbách do zastupitelstev krajů hlasovat stejně jako byste byl ve volební místnosti.

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Výsledky hlasování ve volbách do krajských zastupitelstev 2012 naleznete na webových stránkách Českého statistického úřadu: Volby.cz. Výsledky voleb zde můžete sledovat také průběžně. O tom, kdo povede kraj, rozhodují ale až na základě výsledků voleb vyjednávání stran a případné uzavírání koalic.

Dobrý den, Jiřino. Kandidátní listiny pro letošní volby do krajských zastupitelstev naleznete na webových stránkách politických stran a hnutí. Tam se můžete seznámit i s jejich volebními programy. Využijte také oficiální webové stránky Českého statistického úřadu Volby.cz, na kterých naleznete kompletní seznamy kandidátů do krajských voleb 2012, včetně kandidátek politických stran v Jihomoravském kraji.

Dobrý den. Volební právo není vězňům ani pacientům odepřeno. Zdravotnická zařízení, zařízení sociálních služeb a věznice mají povinnost zjišťovat zájem o účast v krajských volbách, zároveň umožnit voličům zápis do zvláštního seznamu voličů. Voliče v nemocnicích a ve vězení podle seznamu v den voleb navštíví členové volební komise s přenosnou urnou. To se týká samozřejmě i vazebních věznic.

Dobrý den, Richarde. Podle zákona o volbách do zastupitelstev krajů, § 4 Právo volit (2) Překážkami výkonu volebního práva podle odstavce 1 jsou podle bodu b) zbavení způsobilosti k právním úkonům. Tzn. že osoba zbavená způsobilosti k právním úkonům nemůže volit.

Výsledky voleb do krajských zastupitelstev 2012 a stejně tak i výsledky voleb do krajských zastupitelstev v roce 2008 najdete na oficiálním webu Českého statistického úřadu, který hlasování ve volbách zpracovává, a to na adrese www.volby.cz.

Dobrý den, Miriam. Volby do Senátu PČR probíhají každé dva roky, volí se vždy jedna třetina Senátu. Připojuji oficiální seznam volebních obvodů získaný ze Senátu, ve kterých proběhnou volby do Senátu v roce 2012. Najdete zde číslo volebního obvodu, sídelní město a jméno stávajícího senátora včetně politické příslušnosti.

2 Sokolov Pavel Čáslava (ODS; Klub ODS)
5 Chomutov Václav Homolka (KSČM; nezařazený senátor)
8 Rokycany Luděk Sefzig (ODS; Klub ODS)
11 Domažlice Jiřina Rippelová (BEZPP; nezařazená senátorka)
14 České Budějovice Jiří Pospíšil (ODS; Klub ODS)
17 Praha 12 Tomáš Grulich (ODS; Klub ODS)
20 Praha 4 Tomáš Töpfer (BEZPP; Klub ODS)
23 Praha 8 Alena Palečková (ODS; Klub ODS)
26 Praha 2 Daniela Filipiová (ODS; Klub ODS)
29 Litoměřice Alexandr Vondra (ODS; Klub ODS)
32 Teplice Jaroslav Kubera (ODS; Klub ODS)
35 Jablonec nad Nisou Soňa Paukrtová (BEZPP; Klub TOP 09 a Starostové )
38 Mladá Boleslav Jaromír Jermář (ČSSD; Klub ČSSD)
41 Benešov Karel Šebek (ODS; Klub ODS)
44 Chrudim Petr Pithart (KDU-ČSL; Klub KDU-ČSL)
47 Náchod Petr Pakosta (BEZPP; nezařazený senátor)
50 Svitavy Václav Koukal (BEZPP; Klub KDU-ČSL)
53 Třebíč Vítězslav Jonáš (ODS; Klub ODS)
56 Břeclav Jan Hajda (ČSSD; Klub ČSSD)
59 Brno-město Richard Svoboda (ODS; Klub ODS)
62 Prostějov Božena Sekaninová (ČSSD; Klub ČSSD)
65 Šumperk Adolf Jílek (TOP 09; Klub TOP 09 a Starostové)
68 Opava Václav Vlček (ODS; Klub ODS)
71 Ostrava-město Otakar Veřovský (ČSSD; Klub ČSSD)
74 Karviná Petr Vícha (ČSSD; Klub ČSSD)
77 Vsetín Jiří Čunek (KDU-ČSL; Klub KDU-ČSL)
80 Zlín Jana Juřenčáková (STAN; Klub TOP 09 a Starostové)

Dobrý den, Niki. Člen okrskové volební komise, který je v pracovním poměru nebo poměru obdobném pracovnímu poměru, má nárok na pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu (týká se to zejména pátku) a od uvolňujícícho zaměstnavatele (tzn. zaměstnavatele, který Vás pro výkon ve volební komisi uvolnil) na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Pracovní volno přísluší tedy zaměstnanci jako volno placené. Hezký den.

Hezké, ale tomu vlasně nechci ani rozumět. Stále musím podat žádost písemně s ověřeným podpisem. Pro mě to znamená běhání, shánění, ztrátu času. Proč není registrace u voleb elektronická? Internetové připojení má snad dnes ve 21.století každá obec. Propojení s databází snad není problém (pokud se nejedná o databázi vozidel xD). Vůbec nemluvě o tom, že by šlo při troše vůle uzákonit možnost internetové volby.... I když to je trochu komplikovanější. V každém případě jde udělat ze strany politiků mnohem více pro zvýšení účasti ve volbách. Takto hodně lidí zvolí cestu nejmenšího odporu - NEVOLIT

Dobrý den, Magdaleno. Krajské volby 2012 se konají ve třinácti krajích, v Praze nikoliv (Praha je zároveň město, volí se v komunálních volbách). V Praze se ale konají letos senátní volby, a to v Praze 2, Praze 4 a Praze 8. Celkově je ČR rozdělena do 81 obvodů, v každém z nich je zvolen 1 senátor (přidělen jeden mandát) na základě dvoukolového většinového volebního systému, volí se co dva roky do jedné třetiny Senátu PČR, tzn. ve 27 senátních obvodech.

Vážený pane Ivane, skláním se nad Vaší pracovní zatíženosti, ale buďte rozumný. Do volební komise se můžete přihlásit a mít také odměnu, pak poznáte že je i zasloužená a prostor časový k volbám je dostatečný. Pěkný den.

Vážený pane Ivane, skláním se nad Vaší pracovní zatíženosti, ale buďte rozumný. Do volební komise se můžete přihlásit a mít také odměnu, pak poznáte že je i zasloužená a prostor časový k volbám je dostatečný. Pěkný den.

Dobrý den, rádi zodpovíme jakýkoli dotaz týkající se krajských voleb 2012 nebo senátních voleb 2012. Politickými diskusemi se nezabýváme. Tzn. že pokud požadujete změnu volebního zákona, a nevyhovuje Vám letošní změna volebního zákona, zašlete podnět na Ministerstvo vnitra ČR.

Je nám líto, že Vám vymezený čas na volby, tedy pátek odpoledne a sobota dopoledne nevyhovuje. Nejsem si ovšem jistý, zda by Vám vyhovoval jakýkoli jiný termín. Osobně se domnívám, že konání voleb po pracovní době a v den klidu je dostačující a nejlepší možný. Demokracie Vám umožňuje právo volit, nenařizuje Vám využít svého volebního práva povinně. Volby jsou svátkem demokracie, byla by škoda svou šanci podílet se na své budoucnosti a budoucnosti Vašeho blízkého okolí promarnit.

Co se týká omezení nebo úplného zrušení imunity, krajské volby to nemohou ovlivnit. Mimochodem jistě jste zaregistroval, že se připravuje novela zákona o úplném zrušení imunity poslanců. Hezký den.

To ověření podpisu vám udělají na místě,kde tu žádost podáváte a je to zdarma (protože z důvodu voleb).Má návštěva tam trvala 3 minuty.

Pro prokázání totožnosti na elektronickém dokumentu musíte mít tzv. certifikovaný zaručený elektronický podpis. Navíc byste si pro ten voličský průkaz musel stejně dojít. Souhlasím, že elektronické vyřízení těchto náležitostí s provázanými změnami ve voličských seznamech jednotlivých volebních okrsků v tom kterém kraji s kontrolou v registru obyvatel by bylo nejlepším možným řešením. Dtto i elektronická volba. Ale při stavu elektronizace naší státní správy to bohužel ještě dlouho bude utopie.

Dobrý den, Pavle.
Na voličský průkaz pro krajské volby 2012 - volby do krajských zastupitelstev 2012 lze volit pouze ve volebním okrsku spadajícím do územního obvodu kraje a v jehož územním obvodu je volič přihlášen k trvalému pobytu. Co to znamená v praxi? Tzn. že např. občan Karlových Varů může na něj volit v Karlovarském kraji. Odpověď na Vaši otázku zní: abyste mohl volit v krajských volbách 2012 v Kralovarském kraji, musíte volit v místě trvalého bydliště, popř. si zařídit voličský průkaz a budete moct volit v územním obvodu Karlovarského kraje, nikoliv v Jihočeském.

Dobrý den, pane Konečný. Krajské volby - volby do zastupitelstev krajů 2012 se uskuteční v termínech: pátek 12. října 2012 v době od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 13. října 2012 v době od 08:00 do 14:00 hodin. Kromě voleb do krajských zastupitelstev se v roce 2012 uskuteční i 1. kolo voleb do Senátu Parlamentu České republiky.

Dobrý den, obávám se, že pokud jste si včas nevyřídila voličský průkaz, nebude možné volit v jiném místě.

Dobrý den, paní Sokolová, ssem přesvědčen, že znak je nezbytný, nahlédněte však do oficiální metodiky pro členy volební komise, kde naleznete i další podrobnosti týkající se sčítání hlasů pro krajské volby 2012 a senátní volby 2012.

Nejpozději sedm dnů před volbami, takže to jsem promeškala. Vážně to nejde zažádat jinak?

Dobrý den, pane Jílku. Informujte se na radnici, nahlédněte do seznamu voličů. Osobně e domnívám, že se 2. kola senátních voleb budete moct zúčastnit, pojistěte si však svou příadnou volbu na radnici.

Iva H. (neověřeno) | Po, 10/01/2012 - 21:00

Dobrý den, v době voleb budu v cizině, jak mohu postupovat, abych odvolila ještě před odjezdem?

Děkuji

Ladislav H (neověřeno) | St, 10/03/2012 - 09:16

Dobrý den,Měl bych dotaz ohledně Krajských voleb 2012.Mé trvalé bydliště je v Jihomoravském kraji ale ve dnech voleb 12.-13. října 2012 se budu nacházet v Městě Chomutov (pracovní důvody)-jestli se nepletu tak Ústecký kraj.
Ateď k mému dotazu:Jak volit aby nebyl můj hlas ztracen.Každý člověk má právo volby ale podle toho co jsem si o tom zjistil-!Mě volit nebude umožněno!-jak je to možné v roce 2012?
Děkuji za rady i když vím,že volit nebudu moci.

Jarmila (neověřeno) | Pá, 10/05/2012 - 07:43

Kde můžu zjistit, zda jsem uvedena v seznamu voličů? Při minulých volbách mě nenechali volit, i když bydlím na stejné adrese už 30 let. Děkuji

Petr Bystroň (neověřeno) | Pá, 10/05/2012 - 12:18

Dobrý den, ve dny voleb budu ze zdravotních důvodů doma upoután na lůžko bez možnosti opuštění domu. Jak v této situaci postupovat?

Irena Sivá (neověřeno) | Pá, 10/05/2012 - 12:59

Dobrý den, kde po volbách zjistím výsledky voleb do krajských zastupitelstev?

Pavel S. (neověřeno) | Pá, 10/05/2012 - 19:58

Dobrý den, možná se budu opakovat, ve dnech 12-14 . říjen se budu vyskytovat v jiném kraji, kvůli věci ,která je domluvena na začátku roku. Kdyby volby byly už v pátek třeba v 8h, mohl bych se ještě zúčastnit, ale takhle jak čtu, to nelze.Opravdu neexistuje žádná možnost? Přece nemůže být až takový problém na základě voličského průkazu odvolit kdekoliv v republice a dodatečně těch možná pár tisíc hlasů v celé zemi dopočíst do kraje bydliště daných voličů. Příjde mi to absurdní, když i vězeň má právo volit a sedí v base v jiném kraji ! Vaše přirovnání , neber te to, prosím, jako kritiku, s celolstátními volbami neberu jako trefné, když občané ČR mají právo volit do parlamentu v zahraničí a já jako návštěvník jiného kraje nemám možnost volby ovlivnit v kraji svého trvalého bydliště, ikdyž se tam nenacházím ! Ten ekvivalent tam opravdu nevidím , každopádně hezký víkend, s pozdravem , Pavel S.

volby 2012 (neověřeno) | St, 09/05/2012 - 09:52

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli se ve volbách do zastupitelstev krajů volí i ve věznici a v nemocnici. Pokud ne, tak proč. Děkuji za odpověď.

Richard (neověřeno) | Pá, 10/05/2012 - 20:27

Dotaz k bodu 3, který zní: "Kdo může volit: Právo volit v krajských volbách 2012 má každý státní občan České republiky, který alespoň v druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let. Zároveň musí být přihlášen k trvalému pobytu v obci, která náleží do územního obvodu kraje."

Jak postupovat, pokud je v obci osoba, která je zbavená způsobilosti k právním úkonůmi? Může nebo nemůže volit?

Libor (neověřeno) | Ne, 10/07/2012 - 16:30

Dobrý den,
kde zjistím po volbách do krajských zastupitelstev oficiální výsledky voleb 2012? Zajímá mne Jihočeský kraj. Děkuji.

Miriam (neověřeno) | Ne, 10/07/2012 - 18:35

Dobrý den,Ve schránce jsem objevila hlasovací lístky do krajských voleb.Kde najdu lístky pro volbu do Senátu?Někteří kandidáti do Senátu pro náš kraj se neobjevují na hlasovacích lístcích.Díky za odpověd.

Niki (neověřeno) | Út, 10/09/2012 - 08:16

Dobrý den, mohu se zeptat. Jak je to v zaměstnání když budu ve volební komisi. Platí klasická dovolená, nebo je to ze zákona nějak nahrazeno? Prosím za odpověď.

Magdalena (neověřeno) | Út, 10/09/2012 - 22:54

Dobrý den, jsem trochu zmatená..volí se i v Praze? děkuji za odpověď..

Ivana (neověřeno) | St, 10/10/2012 - 12:23

Dobrý den, proč zůstává stále bez odpovědi dotaz (či nyní snad už jen připomínka k volebnímu zákonu) pana Ladislava H. a následně i Pavla S.? Jak je tohle v našem "demokratickém" státě možné???? To je demokracie jen pro někoho a pro slušný lidi neexistuje......že??? Poraďte pane poradce - chorche!! Vymezený čas pro volby - a to pátek od 14 do 22 hod. a v sobotu od 8 do 14 hod. zdá se mi hodně omezující, i když budu v místě trvalého bydliště, absolutně mi nevyhovuje daná doba. Myslím si, že volební komise by se za tu odměnu, kterou obdrží, mohli vytáhnout a poskytnout lidem delší lhůtu pro volby...... a hlavně by to chtělo změnu volebního zákona!!!!
To bez debaty!!!! Stejně jako zrušení imunity našich "zákonodárců"!!!!

Pavel Žíla (neověřeno) | So, 09/22/2012 - 17:15

Dobrý den,
mám dotaz,trvalé bydliště mám v Karlovarském kraji,ale žiji v kraji Budějovickém a chtěl bych zde také volit,jak mám postupovat ?
Děkuji za odpověď Pavel Žíla.

Kamila Sokolová (neověřeno) | Čt, 10/11/2012 - 07:20

Dobrý den, mám dotaz , zda musí být na přenosných volebních urnách znak ČR.
Děkuji

jana h. (neověřeno) | Čt, 10/11/2012 - 10:33

Prosím vás, je nějaká jiná možnost, než si shánět Žádost o voličský průkaz,na který je již pozdě, když se právě nacházím v jiném městě, než v trvalém bydlišti?? Kdy začne stačit občanka bez nějakého vyřizování kolem?! :((

Ladislav Konečný (neověřeno) | Po, 09/24/2012 - 10:00

Dobrý den, Chci se zeptat na termín voleb 2012. Zajímá mne, v kolik hodin se jde účastnit ve volbách do krajských zastupitelstev 2012. Díky za odpověď. Konečný.

Dam (neověřeno) | Pá, 10/12/2012 - 12:40

Dobrý den. Existuje v krajských volbách nějaký limit pro to, aby se strana dostala do zastupitelstva podobně jako v parlamentních volbách? Pokud ano, kolik procent hlasů musí strana získat?

Dana (neověřeno) | Pá, 10/12/2012 - 12:44

Mohu svou totožnost u voleb doložit řidičským průkazem? 2. 10. mi skončila platnost OP a novou dostanu až 17. 10. Děkuji za odpověď

Jaroslav pelikan (neověřeno) | Pá, 10/12/2012 - 18:40

navšivil jsem volebni mistnos a chtel jsem odvolit podal jsem občanski pruice okres opava kaz prokazal svoji totožnost bil jsem odmitnut .chtel jsem odvolit v obci deštne ale mnel jsem trvali pobit v jakartovicich bil jsem odmitnut .nepochopim muj telefon toto se stalo okrese opava deštne obje obce s polu tvoři celek .muj telefon 606575244 pomozte viřešit tennto problem obec deštna se nachazi 20 kilometru od opavi moje jmeno JAROSLAV PELIKAN . POMOZTE ODMITLI MNE PUSTIT K VOLBAM

Ondřej (neověřeno) | Ne, 10/14/2012 - 17:50

Dobrý den,

jelikož se konaly dvoje volby současně, může se stát, že někteří voliči budou chtít volit pouze do kraje nebo pouze do senátu. V případě volby na voličský průkaz je samozřejmá voba pouze do kraje, ale tento případ nyní nemám na mysli.

Jaké jsou v případě takovéhoto požadavku povinnosti komise resp. práva voliče? Nikde se mi nepodařilo v pokynech najít, jestli má komise povinnost vydat každému voliči obě obálky, ačkoliv ten chce volit pouze do jedněch voleb. Setkal jsem se i s názorem, že komise se nesmí ani voliče ptát, zda chce volit v obou volbách, protože by tím mohla ovlivnit jeho názor.

Má to pak samozřejmě vliv na počet platných resp. neplatných hlasů, kterých bylo v nynějších volbách neobyčejně více než dřív.

Děkuji za vaši odpověď.

Tomáš Jílek (neověřeno) | Út, 10/16/2012 - 09:09

Dobrý den,
15.10. jsem změnil trvalé bydliště z Českokrumlovského do Českobudějovického okresu. Na Českobudějovicku bude probíhat 2. kolo senátních voleb (v Českokrumlovsku se do senátu nevolilo). Mohu se jich zúčastnit? Občanský průkaz mám starý, k němu vydané potvrzení z magistrátu o změně adresy. Děkuji za odpověď.

Další zajímavé články

Jak volit | rady
Jak volit | rady
Jak volit | rady. Svobodné volby jsou základním znakem demokracie. Volební právo je třeba využít a aktivně se voleb zúčastnit. Jste-li prvovolič, pak…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.