Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit pohanku | recepty

Jak uvařit pohanku | recepty

Pohanka se od 16. století v Čechách a na Moravě hojně jídala. Chudý lid, na jehož jídelničku se zhusta objevovala, určitě neuvažoval o tom, že pohanka obsahuje rutin, měď, selen a mangan, že tělu pomáhá hospodařit s vitamínem C, snižuje cholesterol a brání vzniku aterosklerózy. My to víme, ale přesto pohance „moc nedáme“. Mnozí v duchu kladou rovnítko mezi zdravé a nepříliš dobré. Jak uvařit pohanku, aby se stolování obešlo bez ironických připomínek a na talířích nic nezbylo? Přinášíme návod na uvaření a několik tipů na úpravu.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Dobrý den, děkuji za Váš zájem o naše stránky a za důvěru. Vaši prosbu o recept na pohankový chleba možná vyslyší některý čtenář. Já osobně (poznámka autorky článku) nemám s pečením pohankového chleba žádné zkušenost, a přišlo by mi neseriozní opisovat cizí rady. Nicméně navrhuji Vám to, co jsem udělala po přečtení Vaší žádosti - „projít“ internet. Po zadání příslušných frází („pohankový chleba“, „chleba z pohanky“) nabízejí internetové vyhledávače množství receptů, a zejména – což je velmi přínosné – i praktické zkušenosti sdělované v diskusních příspěvcích. Mnohé rady najdete i na stránkách věnovaných bezlepkové dietě. A jak už bylo řečeno – možná nám svůj vyzkoušený recept předá některý z ostatních čtenářů. (jez)

Omlouvám se, hodnotila jsem článek a netuším proč mám hvězdičky u svého. Promiňte prosím. L

Dobrý den. Pane Kuldo, děkuji Vám za to, co jste napsal.
Nejdřív k té donekonečna kopírované informaci o termickém a netermickém zpracování pohanky: podle všeho pochází ze stránek moravského mechanického pohankového mlýna. Při vší úctě k nim – není logické, že svou technologii prezentují jako dobrou? Protože autor původního textu použil populární rezolutní dikci („v žádném případě, je nezbytné...“), ten jeden jediný odstavec z celého webu je asi nejčastěji kopírovaný. A „zásluhou“ vloženého čtenářského příspěvku (zkopírovaný dotyčný odstavec) se dokonce i naše stránky jaktak.cz nacházejí v množině vyhledávačem vyhledaných kopistů.
Výstraha, že se pohanka nesmí vařit, jen spařit a nechat - inu, co na to říct? Když nejsou vlastní zkušenosti, stačilo by projít ten web pohankového mlýna důsledně a pozorně – tedy i s historií a recepty. Pohanka se vaří, zaváří, dusí, smaží, zapéká a peče. I nekuchaře napadne, že se tak musí dít za tepla (pohankový chleba se například peče při asi 200 stupních C).
Doba úpravy světlé a tmavé pohanky. Jak chápat kopírovaný údaj "musí se dlouho vařit "? Takhle: kdybychom porovnali stejné váhové díly obou typů, které jsme krátce povařili a pak nechali deset minut odstát, světlejší by byla v ten moment měkčí. Jenže propařenou pohanku téměř vždy dál tepelně upravujeme, a pak se rozdíl stírá. Já mám raději světlou pohanku, ale jen proto, že tmavá má (alespoň pro mne) „jinou“ vůni. A když, tak tmavou přidávám do směsí, světlou na kaše a jako přílohu. V kuchyni s pohankou zacházím podobně jako s ječnými krupkami nebo s rýží.
Zničené nutriční hodnoty. Asi bych uvěřila, kdybych viděla konkrétní čísla porovnání (a název ústavu, který zkoušku provedl). Zde podá seriózní odpověď jen fundovaný odborník. (Doufejme, že by také nečerpal informace z toho jinak moc prima webu.)
Děkujeme za Váš zájem a důvěru.

Dobrý den,
domnívám se, že pěna jsou vysrážené bílkoviny, které se objevují při vaření jahodové marmelády nebo hovězího masa. Jestli se má odstranit, nevím. Já ji tam nechávám. Jitka

Dobrý den, děkujeme za Vaši reakci. Co se týká pěny, já osobně (autorka článku) ji považuji za jaksi „technologickou“, stejnou, jako je pěna tvořící se při vaření jiných obilovin, obilnin a luštěnin, a tedy ji neodstraňuji. Jestliže pohanku před vařením dostatečně propláchneme vodou, měly by se z ní vyplavit případné mechanické příměsi nebo nečistoty. Protože uvařenou pohanku určitě několikrát promícháme, částečky tvořící pěnu se v celém množství „schovají“. Upozorňuji ovšem, že nejsem potravinářský (mlynářský) technolog. Třeba se nějaký takový zapojí do naší diskuse a otázku „pěny“ vysvětlí z pozice odborníka. A nebo nám svůj názor sdělí zkušení „praktici“. Jestliže se o pohance chcete dozvědět veskrze všechno, dovoluji si ještě Vám dát tip na výlet do Kopané u Frenštátu pod Radhoštěm, kde je funkční „pohankový“ mlýn. Turistům je umožněna jeho prohlídka. (jez)

Děkuji za velerychlou odpověď!! Také sem vyšla z vaření hrachové kaše a na pěnu se vykašlala, a nechala ji v jídle, jen sem si nebyla jistá, zda je to správně :-)
Jinak jsem nepochopila, že mám pohanku několikrát promíchat, to sem vynechala, takže mi vznikl trochu jako "nákyp/kaše", nevím jak to popsat, prostě se mi semínka pohanky nesypaly od sebe, ale příště ji několikrát promíchám, a to bude ono. Jinak to bylo moc mňam.
Velice děkuji za rady. Teď ji zkusím dát na večeři manželovi (nejdřív sem ji musela vyzkoušet na sobě) a uvidíme zda pohanka v jídelníčku zůstane.
Jen ještě malý dotaz: uvařila jsem tu světlou jak píšete. Ale proč jsou dvě? Já ji koupila ve zdravé výživě, a paní nevěděla, prostě někdo kupuje tu a někdo tu.
Děkuji mnohokrát, a přeji hezký den.
Jitka

Burdová (neověřeno) | So, 04/06/2013 - 21:51

Prosím o recept na chleba z pohanky děkuji :-)

luigi (neověřeno) | Po, 11/30/2015 - 10:28

Domnívám se, že vařit pohanku je něco jako přidat citron do horkého čaje. Vše zdravé je okamžite eliminováno.
Já si připravuji pohanku takto:
2-3 PL dám do většího ker. hrnku, zaleju 4x větším množstvím studené vody a nechám pohanku nabobtnat tak 5-6 hodin. Pak pohanku scedím přes síto a nechám půl hod. okapat. V rendlíku si na oleji jemně osmažím cibuli, kterou jsem nakrájel na větší kolečka. Po chvilce přidám na kostky pokrájenou čerstvou papriku, nebo kapii, 1-2 min nechám působit a pak přidám tu okapanou pohanku, osolím, trošku pepře a hned odstavím. Pohanka by se takto měla v rendlíku jenom ohřát, v žádném případě ne smařit, nebo dusit. Hned podávám k okamžité spotřebě. Je to mňamka :-)

Lída (neověřeno) | Čt, 04/09/2015 - 19:59

Pohanka, kdo neokusil neví jak je to dobré. Kupuji loupanou v Penny, uvařím s jednou kostkou slepičího bujonu, na hluboké pánvi opražím na olivovém oleji cibuli, česnek, přidám na kostky krájenou mrkev, řapíkatý celer, porek, hrášek, šery rajčata, kapii (vše co sklidím na zahradě mám zamražené a tak pokud není čerstvá zelenina se zahrady používám svojí mraženou), přileji trochu vody a dusím do měka, smíchám s pohankou nebo na mělký talíř dám do prostředka kupku pohanky a okolo zeleninu, někdy posypu trochou parmazánu. Toto stejné lze smíchat se sladkou smetanou, 2 vejce, strouhaný aidam a zapéct, pak krájím kostky a dozdobím na talíři lístky rukoly, kadeřavé petrželky nebo bazalky. Dobrou chuť všem kdo to chtějí zkusit. Lída

Kulda (neověřeno) | Čt, 05/15/2014 - 16:57

Dobrý den,
štve mne, že na rozdíl od Vašeho výborného článku většina odkazů jen překopíruje stále stejné informace a vydává je za vlastní a pouze správné. Můžete mi prosím sdělit, jaký je při vaření rozdíl mezi termicky loupanou a mechanicky loupanou pohankou? Kopírované články uvádí, že termicky loupaná pohanka není k ničemu a musí se velmi dlouho vařit. Nechce se mi však tomu věřit, domnívám se, že jde pouze o zbůsob zbavení slupek. Děkuji za odpověď a přeji krásný den Kulda Martin

Máťa (neověřeno) | Pá, 11/23/2012 - 19:37

Ovšem tu pohanku, co je na obrázku - od Lagris, nedoporučuju... Je lepší loupaná, než pražená. (čím světlejší, tím lepší)

Anna Masopustová (neověřeno) | So, 11/01/2014 - 12:40

mám cysty na játrech, tak to zkusím, vařím pohanku, na sladko, jako kaši, nebo jako přílohu, ale asi špatně, protože nám moc nechutná, děkuji za rady, zkusím to znovu

Anna Masopustová (neověřeno) | So, 11/01/2014 - 12:40

mám cysty na játrech, tak to zkusím, vařím pohanku, na sladko, jako kaši, nebo jako přílohu, ale asi špatně, protože nám moc nechutná, děkuji za rady, zkusím to znovu

Jera (neověřeno) | Po, 08/18/2014 - 14:09

Vysvětlení rozdílu mezi světlou a tmavou pohankou od p. Šmajstrly (Pohankový mlýn Frenštát p. Rad.) je podle mě pravdivý a logický (nepovažuji jej pouze za reklamní tah): světlá pohanka je slupky zbavena mechanicky (obroušením), tmavá pohanka je napařena, rychle usušena, čímž jednak ztmavne, slupka praskne a oddělí se. Je logické, že vlivem tepla musí dojít minimálně ke ztrátě vitamínů a pohanka má jinou chuť i vůni: mi osobně chutná a smrdí jako připálená. Ale to je věc chuti. Údajně pomůže tmavou pohanku několikrát proprat v horké vodě. Já dávám ze všeho uvedeného přednost pohance světlé.

sivla (neověřeno) | Ne, 02/23/2014 - 19:22

Dobrý den, tuto prospěšnou informaci jsem našla na stránkách firmy, která se zabývá zpracováním pohanky. "Abychom zachovali pohance její důležité léčivé komponenty, v žádném případě ji nevaříme, pouze spaříme vařící vodou a necháme pod utěrkou nabobtnat! (Na jeden díl pohanky dáváme dva díly vřelé vody). Připravovat lze tímto způsobe pohanku, která je loupaná mechanicky. Obilnina má pak světlou barvu. Pohanka loupaná termicky (při teplotách 200 i více stupňů) je naopak tvrdá a tmavá. Při přípravě jídla se musí dlouho vařit a nezůstávají v ní zachovány žádné vitamíny či jiné hodnotné látky.... Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je nezbytné jíst k pohance syrovou zeleninu. Rutin s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice.... "

Marcela kl (neověřeno) | Čt, 07/10/2014 - 16:23

Já vařím pohanku takto : tedy zatím nelepší způsob co jsem zkoušela , posmažím při mírné teplotě (olivový olej taže co nejnižší teplota spíše se to skoro dusí) cibulku hodím na ni pohanku párkrát prohrábnu, zaliju vařící vodou, přes cedník vodu asi po 1 min. sliju a zaliju znovu vařící vodou, vařím
3 min zabalím do ručníku jak je psáno ve článku nahoře a je hotovo.

Anička (neověřeno) | Út, 05/27/2014 - 16:44

Srdečne Vás zdravím, prečítala som si tu všeličo a nazrieť sem ma donútilo to, že sme sa mali stretnúť s priateľkou a na stretnutie neprišla preto, lebo jedla pohánku (neviem v akej forme) a že sa z nej celá vysypala. Trochu ma to zaujalo, lebo ja tiež občas konzumujem pohanku a chvála Pánu zatiaľ sa mi to ešte nestalo. Tak som začala pátrať v mojich knižkach o pohanke a v Českej knižke "Zelená kuchyně" vydanej v r. 1991 vo vyd. Planéta som sa dočítala, že takéto problémy môže naozaj pohanka spôsobiť ľuďom svetlejšej pleti a po použití pohankového jedla sa nemá ísť na slniečko. Čo je na tom pravdy neviem. Aby ste nemali také problémy ako moja priateľka, tak som sa rozhodla Vámto tu napísať. Srdečne Vás zdravím a prajem veľa užitku z pohankových produktov.

M (neověřeno) | Ne, 12/02/2012 - 14:38

Hezky clanek o pohance, dekuji :)

KAČÍK (neověřeno) | Pá, 12/28/2012 - 20:06

DĚKUJI ZA SUPR ČLÁNEK-BUDU SE DO POHANKY POUŠTĚT POPRVÉ A DOUFÁM ŽE U NÍ ZŮSTANEME NAPOŘÁD.......

J (neověřeno) | St, 04/03/2013 - 10:44

Dobrý den,
děkuji za výše uvedené vyčerpávající informace. O pohance nic nevím, vařím přesně podle návodu (až na tu mikrovlnku..) Ale po těch třech minutách varu se na ní udělá pěna - a nevím zda jsem ji měla odebrat, nebo po odstátí pohanky ju propláchnout. Nebo vůbec nic a sníst tak. Jde mi o to abych nevyplavila ten rutin, jak píšete, jako když už to člověk jí, ať je tam zůstane to dobré. Prosím poradíte mi?
Děkuji Jitka

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.