Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit východočeské zelníky | recept

Jak připravit východočeské zelníky | recept

Jak připravit východočeské zelníky | recept. Zelníky (někde i zéláky) jsou svérázným pečivem, které se připravuje v některých regionech východních Čech (například na Holicku). Protože se na jejich výrobu používá zimní bílé hlávkové zelí, v minulosti se zelníky pekly zejména v pozdním podzimu (a pak dokud zelí ve sklepě vydrželo). Na rozdíl od jiných druhů pečiva se zelím zelníky nejsou plněné, ale zelí je vmícháno do těsta. Jak připravit „pravé“ východočeské zelníky?

Diskuze k článku

Přidat komentář

DUA (neověřeno) | So, 10/24/2015 - 22:26

Zelňáky dělám na jihočeský způsob z hrubě podrcených škvarků /bez sádla/, kyselého zelí /scedit lák, nepřekrajovat/, vše dám na vál, přidám trochu soli, kmínu + polohr., nebo hr. mouku. Spojím, aby těsto drželo při sobě a nelepilo se na ruce, nesmí být tuhé. Plech vymažu slabě tukem či sádlem, nebo dám peč. papír potřený lehce tukem, těsto rozválím v tenké vrstvě po celém plechu, rádlem či nožem nakrájím na čtverce. Peču v troubě, dokud nezrůžoví, pozor, zelí se snadno připaluje. Placky musí být křupavé. Dá se péct i nasucho - na rozpálené teflonové nebo litinové pánvi. Obměny: do těsta přidat trochu /opravdu jen trochu/ uzeniny, uzeného masa, příp. těsto lehce opepřit čerstvě umletým pepřem. Dobrou chuť.

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.