jaktak.cz

Jak pěstovat rakytník

Pěstování rakytníku krok za krokem. Rakytník je keř, který je znám převážně pro své bobulovité plody. Rakytník obsahuje vysoké množství vitamínu C a spoustu antioxidantů, které mají blahodárný vliv na lidský organismus. Keř rakytníku u nás zdobí parky, a také místa, kde se jiným rostlinám tolik nedaří. Rakytník je totiž odolný a k navíc nenáročný na pěstování. Obliba pěstování rakytníku stoupá a čím dál více se objevuje i na běžných zahradách, kde si jeho pěstitelé cení hlavně jeho nevšedních plodů.

Co je potřeba

rýč
zahradu
několik keřů rakytníku
vodu
hnojivo, draslík a fosfor

Krok 1

Jestli chcete, aby se rakytníku u vás dařilo, měli byste v prvé řadě vědět, že rakytník je dvoudomá rostlina. Co to pro vás znamená? Že na své zahradě musíte vysadit minimálně tři keře rakytníku (z toho jeden samčí keř a dva samičí keře). Sami pohlaví rakytníku poznáte jen stěží, a proto keře raději kupujte v dobrém zahradnictví, kde vám s jeho výběrem a koupí poradí. Kupujte a sázejte minimálně dvouleté sazenice rakytníku.

Krok 2

Opylovací keř rakytníku vždy sázejte z návětrné strany. Rakytník je sice velice odolný, ale jestli z něj chcete něco mít, sázejte ho do země bohaté na vápník a do kypré zeminy s živinami. Při sázení rakytníku do půdy zapracujte také i hnůj. Keře od sebe sázejte 3 metry. Pokud však rakytník sázíte na svah, postačí vám mezera pouze 2 metry. Keře rakytníku sázejte buď na podzim, anebo na jaře.

Krok 3

Pokud se vrhnete na pěstování ryktníku od semen, nejprve z připravovaného stanoviště pro pěstování rakytníku odstraňte plevel, půdu okopejte a semena rakytníku zasejte při teplotě nad 17 °C. Při pěstování rakytníku ze semen však nebudete vědět, zda vzejde samčí anebo samičí rostlina. K pěstování rakytníku potřebujete skleník, protože na zahradu se pak přenáší až minimálně dvouleté rostliny.

Krok 4

Rakytníku dopřejte středně bohatou zálivku. V průběhu dalších let keři dodávejte také fosfor a draslík.

Krok 5

U rakytníku je také nutné počítat s tím, že se plodů dočkáte až za 4 roky po vysazení.

Krok 6

Zralé bobule sklízejte od druhé poloviny srpna až do první poloviny září.

Krok 7

Rakytník množte semeny, zelenými řízky anebo roubováním. Nejsnazší je dělení zelenými řízky, což se provádí v polovině července, kdy se zapichují do sterilního substrátu a nechávají se zakořenit.

Pozor na dusík, tomu se snažte vyhnout!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-rakytnik.html