jaktak.cz

Jak pěstovat japonský javor

Japonský javor je pěstiteli velice oblíbenou okrasnou dřevinou. Tento krásný strom imponuje svým listím měnícím barvy. Japonský javor můžete pěstovat nejen na zahradě, ale i na terase anebo balkoně. Pěstování japonského javoru není nikterak složité, vybrat si můžete z několika stovek různých kultivarů.

Krok 1

Sazenice javoru japonského koupíte ve specializovaných zahradnictvích v různých velikostech. V případě, že nechcete příliš dlouho čekat na to, až bude japonský javor vůbec na balkoně vidět, investujte do již větších stromků, ušetříte si dlouholeté čekání.

Krok 2

Javor japonský sázejte do kyselejší půdy bez obsahu vápna. Půda by měla být dobře propustná a bohatá na živiny. Při sázení do půdy přimíchejte ještě rašelinu pro azalky a rozleželý kompost. Je jedno, zda sázíte do nádoby anebo na zahradu, na dno nádoby vždy nejprve dejte silnější vrstvu keramzitu, drobných oblázků anebo střepů z hliněných květináčů. Při sázení do nádob nezapomeňte na dostatečnou drenáž! Po zasazení javoru zeminu zatlačte a zalijte. Javor umístěte na přistíněné stanoviště. Stromek má rád světlo, ale slunečný úpal mu nesvědčí. Japonský javor sázejte a přesazujte nejlépe na jaře.

Krok 3

Při přesazování japonského javoru vybírejte nádobu podle aktuální velikosti stromu a velikosti nádoby. Nová nádoba by měla být vždy o 10 cm větší než ta původní.

Krok 4

Javor japonský nepřelévejte, ale pozor nenechte jej ani vyschnout!

Krok 5

Stromek přihnojujte od druhého roku po vysazení, a to od jara do podzimu jednou za 14 dní hnojivem s vyšším obsahem železa.

Krok 6

Japonský javor chraňte před mrazem a větrem. Kořeny před zimou proto zakrývejte chvojím. Pokud máte skleník a javor pěstujete v nádobě, přemístěte jej na zimu raději do tepla. V případě, že tuto možnost nemáte, obalte strom zahradní fólií anebo textilií a okolí kořenů chvojím.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-japonsky-javor.html