jaktak.cz

Jak pěstovat višně

Višně spolu s třešněmi a jahodami patří k prvnímu zralému letnímu ovoci. Višně dozrávají v červnu až červenci. Na rozdíl od třešní jsou však višně více kyselé a strom je více odolný. Také byste rádi měli na své zahradě višně? S pěstováním višní vám ráda pomůžu.

Co je potřeba

rýč
kravský hnůj, kompost
superfosfát
ledek
nůžky zahradní
vhodnou půdu
velkou zahradu
vápno a draselnou sůl

Krok 1

Stromky višně sázejte na zahradu buď na podzim anebo na jaro. Rozhodnete-li se pro jarní výsadbu, mějte na paměti, že tato akce je spojena také s ořezáním stromku a zálivkou.

Krok 2

Višeň se v České republice obvykle pěstuje na jihu, jihovýchodě a západě. Nevíte, jestli višeň přežije také u vás? Řiďte se meruňkami. Jestliže tam, kde bydlíte, lidé pěstují také meruňky, tak tam můžete pěstovat i višně. Pakliže sázíte více než jednu višeň, sázejte je ve sponu 4 x 2,5 metru na slunné stanoviště.

Krok 3

Sazenice višně sázejte do humózní půdy bohaté na živiny a minerály (draslík, fosfor a vápník). Rozhodně višeň nesázejte do těžké přemokřené půdy s kyselým pH. Nevhodné k pěstování višní je i takové stanoviště, na kterém prosakuje spodní voda.

Krok 4

Při výsadbě višeň ořežte buď do duté koruny anebo tak, že jí zůstane pouze 4 až 5 kosterních větví spolu s tou hlavní ústřední.

Krok 5

Po dvou letech opětně višni zkraťte kosterní větve o jednu třetinu až polovinu. Řežte ji ideálně v době rašení (v červnu, v době květu).

Krok 6

Višeň jednou za 4 až 5 let přihnojte klasickým kravským hnojem anebo kompostem, do něhož přidejte také draselnou sůl a superfosfáty. V době, kdy nehnojíte organickými hnojivy, do zeminy přidávejte ledek, superfosfáty a draselné soli. Do chudé půdy dodávejte ještě i vápno.

Krok 7

Sklizeň višní probíhá na počátku léta v období 8 týdnů, kdy postupně višně dozrávají (červen–červenec).

Dodávání živin do půdy je velice důležité, protože jen s nimi může višeň dobře rodit, růst a být odolným stromem vůči různým plísním, baktériím a dalším chorobám.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-visne.html