jaktak.cz

Jak pěstovat vřes

Vřes je bylina, která byla oblíbená již u Slovanů. Vřes je spojen se vzpomínkami, ochranou před zlými silami a s manželským štěstím. Vřes má sílu vydržet i zimu, pěstování vřesu lze uskutečnit nejen na zahrádkách, ale také v květináčích na balkoně i za oknem. V posledních letech se vřes objevuje čím dál častěji i na skalkách. Samotné rostlinky možná vyjdou draze, ale vypěstovat si je můžete i sami řízkováním anebo přímo ze semen.

Co je potřeba

  • semena – osivo vřesu
  • truhlík
  • květináče
  • zahrada
  • skalka
  • zemina
  • voda
  • vhodné hnojivo

Krok 1

Kde vřes pěstovat? Vřes nesnáší přesazování, a proto si jeho výsadbu dobře promyslete. Jestli chcete, aby vám vřes kvetl, musíte jej vysadit tam, kde je dostatek slunce. Dobře se snáší s rododendrony, azalkami, jehličnany a vysokou trávou.

Krok 2

Sazenice vřesu sázejte buď na jaře (od března do května) anebo na podzim (od října do listopadu). Saďte jej ve stejném rozestupu, v jakém je průměrně dosahovaná výška rostliny (20–50 cm).

Krok 3

Jakou vřes potřebuje půdu? Nedělejte si starost o výživu, pro vřes je důležitější, aby byla půda dostatečně kyselá. Vřes tedy sázejte do zeminy složené z písku, rašeliny anebo také do klasické zahradní zeminy. Na zeminu můžete přidat ještě trochu kůry.

Krok 4

Pokud sázíte vřes do truhlíku, volte směs rašeliny a klasické zahradnické zeminy v poměru 2:1. Proti vysychání rostliny zahrňte vřes kůrou.

Krok 5

Vřes zalévejte pouze mírně.

Krok 6

Aby byl vřes pěkný, pravidelně jej jednou ročně zastřihávejte. Tuto akci provádějte vždy po odkvětu na podzim. Příští rok se vám odmění bohatým kvetením. Jednou za 3 až 4 roky proveďte zmlazovací řez.

Krok 7

Vřes hnojte hnojivem pro rododendrony. Pamatujte, že hnojivo nesmí obsahovat vápník. Nehnojte ani příliš často, protože tak lákáte škůdce.

Krok 8

Vřes je léčivá bylina, a proto v době kvetení můžete sbírat buď jeho květ anebo celou nať i s květem. Sklízejte vřes od konce července a v srpnu. Nesklízejte starý zdřevnatělý vřes, ale pouze mladé rostlinky. Vřes pak sušte zavěšený svázaný do svazků anebo jej rozprostřete na noviny.

Krok 9

Na zimu přikryjte vřes chvojím, ale hned na začátku jara ho odstraňte, aby ho pak nenapadli škůdci.

Krok 10

Vřes množte semeny anebo řízkováním. Řízky vytvořte po odkvětu v červenci anebo srpnu. K semenům vřesu se dostanete po odkvetení, kdy pod vřes rozprostřete textilní fólii. Semena tam vypadají, a vy je pak na jaře můžete zasít. Mnohem jednodušší však je, když na podzim vřes ostříháte a větvičky s odkvetlými květy odnesete na pařeniště s rašelinou a písčitou vřesovkou. Tam větvičky navrstvíte do 10 cm výšky a dáte je na světlo. Semena do půdy v průběhu času vypadají. Větvičky po čase pak odstraňte. Po celou dobu udržujte zeminu neustále vlhkou. Do jara vám ze semen vyroste hustý drnovitý porost, který na jaře roztrháte a zasadíte na konečné stanoviště.

Vřes vám na zahradě při správné péči vydrží až 15 let.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vres.html