Přejít k hlavnímu obsahu

Jak doma připravit ruský kvas (KBAC) | recept

Jak doma připravit ruský kvas (KBAC) | recept

Cisterny označené bukvami KBAC a kolem nich zákazníci s butelkami, demižony a džbány. Obrázek typický pro vesnice i města mnohých zemí bývalého Sovětského svazu, zejména Ruska a Ukrajiny. Kvas, perlivý nápoj na chlebové (obilninové) bázi, lze v současné době koupit i v PET lahvích, a dokonce i u nás. Bylo by možné připravit kvas v domácích podmínkách? Jak postupovat při domácí výrobě ruského kvasu?

Diskuze k článku

Přidat komentář

No tak nakonec jsem ho vysušil :)..ale mam dalsi dotaz: Muzu to nechat kvasit dele nez tech 12 hodin? Moc se mi nechce vstavat uprostred noci:D..diky

kvasný proces by mal prebiehať v izbovej teplote. Tak isto ako na príklad cesto na parene buchty

Dd, našla jsme na netu.... ještě jsem nezkoušela "vařit", ale včera na oslavě na to přišla řeč. Že se to dřívě /cca 50let/ dělalo normálně /na dětské oslavy/. Zajímá mě, jaké máte zkušenosti.Jestli to chutná jako burčák, tak to neudělá radost ani mě, ani mým ratolestem:-( Děkuji za info. M. http://www.milujivareni.cz/recepty/57325-chlebovy-kvas/ Nutriční hodnoty jedné porce 8% Kalorie -150 kcal, 629kJ 9% Sacharidy 34 g 1% Tuky 0 g 4% Sodík 70 mg 5% Bílkoviny 3 g Uhlovodany 19g Cholesterol 0,0mg Draslík 32,9mg Vláknina 75,0mg Vitamín A 0,0mg Vitamín B6 0,0mg Vitamín B12 0,0mg Vitamín C 0,0mg Vitamín E 0,0mg Vápník 0,0mg Železo 1,5mg

Dobrý den. Já mám tento recept od ukrajinských přátel, a tak jsem raději nijak neexperimetovala. Ale logicky: při použití čerstvého chleba by musela být jiná gramáž, protože v suchém je víc chlebové hmoty než ve stejném vahovém množství čerstvého. Ale - upřímně - jestli to vyzkoušíte z čerstvého, žádná velká škoda nevznikne v případě nezdaru. A Vy nám pak sem - na Jakatak - sdělíte své zkušenosti, protože zde je především prostor k setkávání a výměně názorů. Přeji úspěch - tak i tak (za jaktak). ;=))) jezzina

Pavel (neověřeno) | Pá, 02/08/2019 - 11:23

Prosím o radu, vyrábím svůj první kvas, dal jsem se do toho podle knihy Síla přírodní fermentace. Tam nebylo nic o tom, jak to scedit, a tak jsem chleba propasíroval skrz hrubé plastové síto a získanou kaši nyní nechávám kvasit. Vypadá to tedy úplně jinak než na fotkách u tohoto receptu. Příště to asi vymačkám přes nějakou jemnou látku, aby získaný roztok byl co nejčistší. No a můj dotaz - když tam mám propasírovanou chlebovou kaši, zkazím tím něco, když ji po vykvašení (které je dost bouřlivé) vypiju nebo sním? V knize píšou kvasit dva až tři dny... Díky a fandím živým potravinám!

Pavel (neověřeno) | Pá, 02/08/2019 - 11:26

Ještě mě napadá otázka, jaký zdravotní účinek má pití kvasu, co vlastně obsahuje? Samozřejmě ho vyrábím kvůli tomu, že je živý, ale pokud máte někdo podrobnější info, budu velmi rád. Děkuji, Pavel.

Zbyněk (neověřeno) | Pá, 06/03/2016 - 18:29

Píšete nechat den, dva v lednici a v zápětí, nápoj je za dva až tři dny hotový..? Má ten den navíc skrze kvasný proces strávit mimo lednici či v ní?

Sam (neověřeno) | St, 12/10/2014 - 20:03

Zdravim:)
Chci se zeptat, musí ten chleba být fakt vysušený, nebo normální?(čerstvý)
Díky

Menzl (neověřeno) | Út, 01/13/2015 - 16:08

Budu muset vyzkoušet :-) Cisterny s kvasem na ulici si pamatuju z Ruska v osmdesátých letech, bylo to chuťově výborné a hygienicky příšerné :-)) V dnešní době jezdím jen po Ukrajině, tak jen doporučení, pokud tam budete chtít ochutnat komerční kvas: V cisternách už se nevidí, dá se pořídit v PETkách nebo točený v hospodě. U PETek bych se vyhnul těm levným, to je jen umělá sladká břečka. Ty dražší jsou obvykle lepší, už se chuťově blíží originálu a stejnou úroveň mají i točené. Nejlepší je tzv "živý kvas" prodávaný také v PETkách, ale chlazený a s krátkou trvanlivostí - na ten jsem narazil jen ve větších obchoďácích, je nejdražší, ale stojí za to. Ten chutná přesně tak, jako za starých časů, ne-li lépe, a bez toho humusu kolem :-)

Určite kvas nechutí ako burčiak. Jeho chuť sa ťažko porovnáva ale povedal by som že chuti zhruba ako málo sladká Kofola s chlebom. Tá chuť je pre mňa super.

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.