jaktak.cz

Jak pěstovat fazol

Fazol patří mezi nejpěstovanější luštěninu u nás. Tato teplomilná rostlina může být pěstována v mnoha různých odrůdách. Fazol dokážou vypěstovat již malé děti, tak proč byste ji nedokázali pěstovat i vy?

Co je potřeba

semena anebo sazenice
kelímky
půdu
vodu
oporu
slunné stanoviště

Krok 1

Vzhledem k tomu, že se vyloženě jedná o teplomilnou rostlinu, sázejte ji proto na slunné stanoviště, které je chráněné před větrem. Fazoli můžete pěstovat nejen venku, ale také i ve skleníku anebo ve fóliovníku. Výsev fazolí proveďte již v březnu. Semena fazole zasaďte do malých kelímků s dobře propustnou a výživnou půdou. Kelímky pak dejte na slunné a teplé místo. Na trvalé stanoviště fazole zasaďte až po třech zmrzlých (tedy po 15. květnu), kdy již nehrozí, aby vám sazeničky umrzly.

Krok 2

Fazole pěstujte tam, kde je minimální teplota 10 stupňů Celsia. Taková teplota je ideální pro jejich růst. V době kvetení však fazole potřebují teplotu pohybující se mezi 20–25 stupňů Celsia.

Krok 3

Pakliže se rozhodnete sadit semena fazole přímo do záhonů, sázejte je od poloviny května až do poloviny června do řádků ve sponu 35 x 35 centimetrů. Semena sázejte po 3–5 semenech do 3–5 centimetrů hlubokých jamek.

Krok 4

Fazol sázejte do lehčí písčitohlinité půdy s dostatkem půdních mikroorganismů a živin. Ideálně by půda měla mít pH okolo 6,5.

Krok 5

Nezapomeňte na oporu! Už metrovou fazol můžete nechat popínat k plotu, altánu anebo k pergole.

Krok 6

Fazol je dost náročný na zálivku. Zalévejte ji pravidelně ke kořenům, ale pozor na přemokření.

Krok 7

Fazole sklízejte v době, kdy se při ostrém ohnutí hladce zlomí. Jestli chcete mít bohatou úrodu, tak fazole protrhejte každý týden.

Krok 8

Fazol je jednoletka, a proto ji množte pouze semeny (fazolemi).

7. Rostlinu nehnojte, nesnáší to.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-fazol.html