jaktak.cz

Jak pěstovat dracenu

Věděli jste, že dracena neboli dračinec není vůbec palma? Tato rostlina totiž ve skutečnosti pochází z čeledi Asparagaceae - chřestovitých. Rod Dracena obsahuje asi 40 druhů a do našich pokojů a interiérů dorazila z  tropů a subtropů Afriky a Asie. Některé odrůdy draceny rostou jako strom, jiné zase jako keř. Ve volné přírodě své domoviny mohou dorůst do výšky 6 metrů. U nás je dracena pěstována jako pokojová rostlina dorůstající asi do 150 cm. Pěstovat v domácích podmínkách můžete hned několik různých druhů draceny, které se od sebe odlišují velikostí, vzhledem i zbarvením listů. Pěstování draceny v domácích podmínkách není vůbec náročné, takže se ho nemusíte vůbec bát. Poradíme vám, jak na to.

Draceny jsou příbuzné a také velmi podobné rostlinám z rodu Cordyline (dračinka) a také s nimi bývají často zaměňovány. Liší se od nich vzhledem kořenů, dračinky je mají hlízovitě ztlustlé a světlé (bílé), dračince mají křehké kořeny oranžově zbarvené a neztlustlé. Dračinky se také mohou pochlubit pestřeji zbarvenými listy.

Draceny vyrůstají z listové růžice, spodní listy během růstu opadávají a rostlina tvoří kmínek s „korunkou“ listů. Při dobrých podmínkách může v interiéru vyrůst až do 200 cm výšky, avšak roste pomalu, roční přírůstek je v rozmezí 10–15 cmListy jsou převážně zelené či žíhané, mečovité, zašpičatělé a jejich vzhled je u každé variety jiný. Dospělé rostliny mohou kvést v létě, ale v domácích podmínkách se květů asi nedočkáte, musíte se spokojit jen s atraktivním vzhledem rostliny.

Nejčastěji pěstované druhy draceny:

Jestli chcete, aby se draceně u vás dařilo, umístěte ji tam, kde na ni nebude svítit přímé sluníčko (mírné slunce snese akorát v zimě). Ideální je rozptýlené světlo, vyhovuje jí polostín. Do úplného stínu dracenu však nedávejte, nedařilo by se jí. Dracena je pokojová rostlina, a proto jí vyhovuje teplota v rozmezí 18–21 °C. Pozor, nedávejte ji tam, kde bývá v průběhu dne chladno (tedy pod 15 stupňů Celsia) anebo naopak přílišné horko (nad 25 stupňů).

Pro dracenu není až tak důležitá zálivka jako vlhkost vzduchu. Draceny s tužšími listy sice snesou krátkodobě i sucho, ale ostatní nikoliv. Zalévejte podle potřeby jednou až dvakrát týdněRostlina nesmí nikdy vyschnout ani stát ve vodě. Rostlině nejvíce svědčí letní vzdušná vlhkost okolo 85 %, a proto ji v letních parnech aspoň jednou týdně roste. Roste i tu dracenu, která je v zimě umístěna v místnosti s ústředním topením. 

Pozor na přemokření, dracena má sice ráda vodu i vlhko, ale nesnáší přemokření, i proto jí při přesazování vytvořte pořádnou drenáž. Jestli dracenu pěstujete při nízké teplotě, nezalévejte ji tolik. Proč? Inu, když to budete přehánět, uhnije vám.

Dracenu hnojte jednou za dva týdny hnojivem pro pokojové květiny (hnojte od března do září). V zimě rostlinu však nehnojte, má klidové stádium.

Draceny pěstujte v zemině bohaté na živiny, spíše hlinité s pH 6,7 až 7,5.

Rádi byste si vypěstovali své vlastní draceny? Není to zas tak složité. Dracena se rozmnožuje pomocí kmínkových řízků (musí být minimálně 8 cm dlouhé). Ty na jaře svisle zapíchejte do chudého substrátu. Množit můžete i s pomocí mateřské rostliny. V tom případě však musíte uříznout vrcholek draceny, který dáte do sklenice s vodou a trochou dřevěného uhlí. Přibližně za tři měsíce se vám pak objeví první kořeny. V jiných oblastech světa dracenu pěstují i ze semen. Dracena však u nás nekvete, tudíž nemá semena, a proto pokud ji chcete pěstovat ze semen, musíte si je koupit ve specializovaných obchodech s osivem.

Dracenu si domů donesete v květináči a tedy není zapotřebí, abyste ji ihned přesazovali. Dracenu přesazujte pouze jednou za dva roky, vždy na počátku jara. Při přesazování zvolte o něco větší květináč (nízký a hodně široký), do kterého dejte směs drnovky a listovky v poměru 2:1, další díl by pak měl tvořit písek a nakonec přidejte zetlelý hnůj. Je důležité, abyste při přesazování draceny v květináči udělali velkou drenáž, protože dracena zakořeňuje v horní vrstvě půdy.

Dracenu není nutné zastřihávat, odstraňujte pouze suché či poškozené listy. Pozor, rostlině odspodu žloutnou a usychají staré listy, je to normální, nemusíte se znepokojovat.

 

Dracenu je lepší pěstovat jako solitérní rostlinu. Sesazovat můžete jen mladé, nepříliš vzrostlé exempláře. Vybírejte rostliny s kontrastními listy a stejnými nároky na péči.

Dracena není prudce jedovatá, přesto dejte pozor na děti a domácí mazlíčky. Rostlina obsahuje alkaloidy a saponiny, jež mohou u citlivějších jedinců vyvolat zvracení nebo způsobit nadměrné slinění.

Dracena patří mezi pokojové rostliny, které pomáhají čistit vzduch v místnosti od toxických látek. Udává se, že účinně snižuje obsah formaldehydu, trichlorethylenu nebo xylenu v ovzduší.

Dracaena fragrans je také jednou z rostlin, kterou použil specialista na práci s polygrafem (detektor lži) Cleve Baker ke svým experimentům, kterými chtěl dokázat, že rostliny měřitelným způsobem reagují na nebezpečí ve svém okolí. Tento tzv. Backsterův efekt nebyl vyvrácen ani potvrzen a je dodnes předmětem vědeckých diskusí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-dracenu.html