jaktak.cz

Jak pěstovat blahočet

Blahočet chilský je velice známý stálozelený strom, který na naší planetě roste již více než 150 miliónů let. Díky svému věku se mu právem říká živoucí fosilie. Ve své domovině je schopen dorůst až do 65metrové výšky, ale u nás má obvykle výšku okolo jednoho až šesti metrů. Některé druhy blahočetu se pěstují pro produkci dřeva a pro jedlá semena. Jiné zase pro svůj neobvyklý růst se pěstují v zahradách a parcích. U nás je známý blahočet různolistý (lidově pokojová jedle), který lze jako jediný druh pěstovat v místnosti. Pěstování blahočetu chilského má své úskalí, nicméně není nemožné. Poradíme vám, co dělat, aby se mu u vás dařilo.

Co je potřeba

nádobu
zeminu
hnojivo
zálivku

Krok 1

Blahočet si v našich podmínkách ze semene nevypěstujete, a proto je nutné, abyste si rostlinu koupili.

Krok 2

Blahočet potřebuje rozptýlené jasné světlo anebo polostín po celý rok a ani v létě by neměl být vystaven teplotě nad 20 °C. Nedávejte ho proto blízko radiátorů a rozhodně ho nedávejte na přímé sluníčko.

Krok 3

Blahočet nebo také aurecárii pěstujte ve středně těžkém dobře propustném humózním substrátu s pH 4 až 5. Pro aurecárii je důležitá drenáž proti přemokření.

Krok 4

Rostlinu zalévejte podle počasí. Aurecárie je náročná na vodu. Kořenový bal nesmí nikdy vyschnout, ale zároveň dávejte pozor na přelití. V zimě má rostlina vegetativní klid, a proto ji zalévejte málo.

Krok 5

Blahočet hnojte od března do dubna jednou za 3 týdny plným hnojivem (0,1–0,2% roztok) a kompostem.

Krok 6

Blahočet u nás roste doopravdy velmi pomalu, a proto ho přesazujte pouze jednou za 3–4 roky. Při přesazování dávejte pozor na to, jak jej sázíte, nesmíte jej zasadit hlouběji než předtím, protože by vám uhnil kmínek.

Krok 7

V zimě ho udržujte v prostorách, kde se teplota pohybuje mezi 5 až 10 stupni Celsia.

Krok 8

Blahočet je možné rozmnožovat semeny anebo řízky. Bohužel v našich klimatických podmínkách ho nerozmnožíte, a proto vám nezbývá nic jiného než další rostlinku si koupit.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-blahocet.html