jaktak.cz

Jak pěstovat dobromysl

Dobromysl je léčivá bylina a velice oblíbené koření známé pod pojmenováním oregano. Dobromysl u nás naleznete volně v přírodě na slunných stráních, ve světlých křovinách, mýtinách, skaliskách i lesostepích. Bylinu si můžete vypěstovat i vy sami na zahrádce, není to vůbec složité.

Krok 1

Semena dobromysli začněte vysazovat ven na počátku jara. Počítejte však s tím, že jejich klíčení je zdlouhavé. Jednodušší je proto ze semen v pařeništi vypěstovat sazenice, které pak v květnu vysázíte ven ve sponu 30–40 cm. Sazenice dobromysli si ovšem můžete také koupit ve specializovaných prodejnách a zasadit je.

Krok 2

Dobromysl saďte do lehké spíše suché a dobře propustné hlinitopísčité vápenité zeminy.

Krok 3

Rostlinu sázejte do květináčů, nádob anebo na zahradu. TNa zahradě jsou vhodnými stanovišti pro pěstování dobromysli kraje záhonů, obruby a nejlépe skalky. Důležité je, aby dobromysl měla dostatečné světlo a teplo. Dobromysl však potřebuje i zastínění.

Krok 4

Bylinu zalévejte odstátou vodou o pokojové teplotě, kterou nalijte do misky a nechte vsáknout do půdy. Půda musí být stále vlhká. Při nedostatečné zálivce dobromysl neporoste. Pozor však i na přelití, protože při nadměrné zálivce oregano může shnít.

Krok 5

Hnojte rostlinu v době vegetace pravidelně jednou za 14 dní tekutým hnojivem naředěným s vodou.

Krok 6

Rostlinu pravidelně zaštipujte, čímž zabráníte kvetení a umožníte, aby se dobromysl ještě více rozvětvila.

Krok 7

Lístky oregana můžete začít sbírat od toho momentu, kdy rostlina doroste do velikosti 15 cm a více. Sběr byliny se obvykle provádí dvakrát do roka (červen–srpen).

Krok 8

Na zimu oregano přemístěte do místnosti, kde je stabilní teplota nad 10°C a dostatečné světlo. V zimě také omezte zálivku a půdu nehnojte.

Krok 9

Dobromysl můžete rozmnožovat semeny, trsy i řízky. Ty pak sázejte do zeminy na jaře anebo na podzim. Trsy dělte od července do září. Řízky odštipujte z vrcholu rostliny a vložte je do vody, kde vám zakoření.

Krok 10

Na jaře dobromysl důkladně prostříhejte a zbavte suchých větviček. Rostlinu ostříhejte i před zimou na její třetinovou velikost. V případě, že vám uschnou větvičky keříčku, nermuťte a zkuste jej ostříhat až cca 5 cm od zeminy, po nějaké době by měla dobromysl opět vyrašit.

Dobromysl přesazujte podle potřeby. Tu venkovní minimálně 2x do roka, kdy ji budete z interiéru přenášet ven a naopak.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-dobromysl.html