jaktak.cz

Jak a podle čeho vybrat digestoř do panelového domu

Digestoř je velmi důležitá součást kuchyně, ať už bydlíte v rodinném domě, nebo v bytu v panelovém domě. Digestoř (odsávač par) slouží k odvádění nejen par a nežádoucích pachů vzniklých při vaření a pečení, ale také slouží k odvádění oxidu dusíku, který vzniká při používání plynového sporáku. Pár rad pro výběr digestoře do panelového bytu se může hodit i vám.

Krok 1

Vybrat si můžete ze dvou základních typů digestoří. První možností jsou digestoře s přímým odtahem, kdy je vzduch, který digestoř nasaje, odváděn ven z místnosti do komína, šachty a následně ven z domu. Tento typ je vhodný všude tam, kde máte možnost napojit digestoř právě na komín či odvodovou šachtu. Tuto podmínku splňuje většina panelových domů.

Krok 2

Druhou možností jsou digestoře recirkulační, které fungují na principu vnitřního oběhu vzduchu, což znamená, že vzduch nasají, vyčistí jej a následně ho opět vypustí zpět do místnosti. Tyto jsou vhodné pouze tam, kde není možno napojit digestoř na komín, nebo tam kde se vaří pouze málo. Jejich výhodou je fakt, že nejsou závislé na žádném potrubí a můžete je umístit prakticky kdekoliv, na druhou stranu je u nich však nevýhoda v tom, že se v nich musí pravidelně měnit uhlíkový filtr, což se může při hojném využívání digestoře značně prodražit. Tento typ navíc také bývá méně účinný.

Krok 3

Pokud tedy máte možnost napojit vaši digestoř na komín, rozhodně je doporučováno vybrat digestoř s přímým odtahem namísto digestoře recirkulační.

Krok 4

Při výběru digestoře jsou nejdůležitějším parametrem výkon, který je třeba vybírat podle velikosti odvětrávané místnosti a to tak, aby digestoř zvládla vyměnit vzduch v místnosti cca 10krát až 16krát za hodinu.

Krok 5

Druhým důležitým parametrem je hlučnost, kdy je vhodné vybírat digestoře s hlučností do 50 dB, protože hlučnost nad tuto hodnotu je zejména pro byt v panelovém domě už dost vysoká a velmi rušivá.

Krok 6

Méně důležitý, ale také podstatný je vzhled digestoře – digestoř by se vám měla samozřejmě líbit a měla by se také hodit do vaší kuchyně.

Krok 7

Podstatná bude při výběru digestoře zřejmě také cena, protože existují jak digestoře za 1.000,- tak také za 40.000,- korun.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-podle-ceho-vybrat-digestor-do-paneloveho-domu.html