jaktak.cz

Jak obnovit obklady stěn

Jak obnovit obklady stěn | rady a tipy. Obklady stěn známe v nejrůznějších podobách. Nejčastější obklady jsou keramické obkladačky, dále můžeme mít na stěnách dřevěné obklady z palubek, prken či dřevotřískových a jiných desek. K poškození obkladů může dojít buď vinou povodní, nebo mechanickým poškozením či prostým opotřebením.

Krok 1

Pokud nám do domu vtrhne povodeň, je potřeba provést radikální obnovu. Začneme strhnutím obkladů stěn, ať již jsou z jakéhokoliv materiálu.

Krok 2

Zdi se následně musí dokonale vysušit, což může být dlouhodobý proces, při kterém záleží na mnoha faktorech, především na druhu zdiva, jeho tloušťce, intenzitě vytápění, větrání. Teprve po dokonalém vysušení zdiva může přijít na řadu omítka a poté obnova obkladů stěn.

Krok 3

Součástí příprav na obnovu obkladů je odstranění konzol a lištování. Konzole odstraňujeme jen ty, které by překážely upevnění podkladových latí, nebo by jinak znemožnily obkládací práce.

Krok 4

Obklady můžeme zhotovit například z prken, palubek nebo deskových materiálů. Pro manipulaci a dopravu jsou lepší prkna, ovšem s deskami je zase práce rychlejší. Pokud mají prkna drážku a pero a jednotlivé kusy do sebe zapadají, mluvíme o palubkách.

Krok 5

Před vlastním obkládáním je třeba stěnu připravit. Pokud chceme zakrýt celou plochu stěny, musíme obzvláště u venkovních stěn odstranit všechna rizika vlhkosti. Znamená to odstranit uvolněnou a drolící se omítku a stěnu ošetřit hydrofobním roztokem, který zabrání stěně přijímat vodu a dovolí jí „dýchat“.

Krok 6

Pak už můžeme na stěnu připevnit podkladové latě, které nemusí být ani hoblované, ale je dobré je natřít přípravkem proti hnilobě.

Krok 7

Dřevěný materiál, to znamená prkna, palubky nebo dřevěné desky je dobré nejméně týden před začátkem prací uložit do místnosti, kde se budou osazovat. Dřevo totiž pracuje a díky teplotnímu rozdílu ve skladech a obytné místnosti materiál vysychá a zbytečným urychlením prací mohou pak na obložené stěně vzniknout nežádoucí mezery mezi jednotlivými díly.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-obnovit-obklady-sten.html