jaktak.cz

Jak opravovat omítky, praskliny a díry

Jak opravovat omítky, praskliny a díry | rady a tipy. Pro opravy omítek jsou dnes k dispozici hotové namíchané omítkové směsi, které spolu s vodou rozmícháte v kbelíku, případně sádra či tmel. Před začátkem opravy omítky musíte dodržet základní pravidla.

Krok 1

Uvolněnou a drolící se omítku otlučte a zeď očistěte a navlhčete.

Krok 2

Podklad u větších poškozených ploch natřete řídkou omítkovou směsí nebo cementovým blátem. U menších ploch můžete tento postup vynechat.

Krok 3

Drobné praskliny v omítkách můžete vyspravit sádrou nebo tmelem. Horší práce je s otlučenými rohy omítek. Ty lze opravit buď sádrou, do které můžete přidat trochu písku, nebo cementovou maltou. Pokud omítka odpadla ve větším rozsahu, je dobré na poškozené místo připevnit perlinku pro zpevnění povrchu.

Krok 4

Praskliny v omítce můžete vyspravit sádrou nebo přetíratelným akrylovým tmelem, který zůstává pružný a budete mít větší jistotu, že omítka nebude dále praskat.

Krok 5

Pro drobnější opravy omítek stěn a stropů můžete použít celulózový tmel. Nemusíte strhávat celé plochy a malé díry a praskliny stačí vyplnit tmelem a vyhladit.

Krok 6

Obtížnější je opravovat rohy stěn, které se snadno odlomí. Naneste tenkou vrstvu tmelu až na zeď a po zatvrdnutí ji obrousíte do požadovaného tvaru. Povrchové praskliny a oděrky vyplníte jemným tmelem, který se nanáší a roztírá širokou stěrkou a po zaschnutí obrousí do hladkého povrchu.

Krok 7

Větší plochy opadané omítky můžete vyspravit nejprve kousky desek ze sádrové lepenky a poté opravu dokončit opět buď namíchanou omítkovou směsí, nebo sádrou či tmelem.

Krok 8

Další pomůckou pro opravy omítek a prasklin jsou sádrokartonářské pásky Tuff-Tape, které se dobře hodí na opravy spár na ploše a na opravy prasklin. Páska je ideální pro spojování či opravy sádrokartonových a cementových desek a hodí se zejména do místností se zvýšenou vlhkostí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-opravovat-omitky-praskliny-diry.html