jaktak.cz

Jak vybrat fototiskárnu

Je pěkné, když si můžete sami vytisknout fotografie, vždy je lepší mít jejich fyzickou podobu, než si je pouze prohlížet v počítači. K tisku fotografií běžné inkoustové tiskárny nestačí, fotografie vám sice vytisknou, ale jen ve velmi špatné kvalitě. Na rozdíl od běžných tiskáren jsou fototiskárny určeny speciálně pro tisk na fotografický papír, který je dostupný v lesklém i matném provedení. Ještě než začnete fototiskárnu vybírat, tak si ujasněte důležité body požadavků.

Krok 1

Fototiskárny můžete využít pro svůj domácí tisk fotek, ale pokud máte firmu a potřebujete fotky tisknout hromadně, tak si s malou fototiskárnou nikdy nevystačíte. Malá fototiskárna je vhodná do každé rodiny, která čas od času potřebuje vytisknout fotky ze svatby, rodinné dovolené a jiných příležitostí.

Profesionální fototiskárny jsou značně větší. Zatímco do běžných fototiskáren se vkládá fotopapír po kusech, tak velké tiskárny mají celou roli fotopapíru, na který se fotky hromadně tisknou. Cena 1 fotografie vás u běžné tiskárny vyjde v přepočtu od 5 Kč výše. U velké tiskárny je to výrazně pod 5 Kč za jednu fotografii.

Krok 2

Vybírejte si nejmodernější způsob tisku a ten nabízí termosublimační fototiskárny, tato metoda se používá u malých a levných tiskáren, ale i u drahých a profesionálních.

Krok 3

Velmi důležitá vlastnost, podle které se rozhodujte. Dokonce i levnější modely vám mohou nabídnout rozlišení tisku 2400dpi, raději ovšem zvolte tiskárny, které nabízí rozlišení tisku 9600dpi a více. Cenový rozdíl mezi takovými tiskárnami není tak velký a kvalita je nesrovnatelná.

Krok 4

U fototiskáren se vždy dívejte na počet inkoustů, mnoho výrobců nabízí tiskárny s 5 inkousty. Jestliže chcete hezké fotografie, tak takové nabídky ignorujte a zakupte si raději tiskárny s 10–12 pigmentovými inkousty. Ty se postarají o detailní a dokonalé vykreslení každé fotografie.

Krok 5

Velmi důležité kritérium, podle kterého vybírejte fototiskárnu, je velikost fotografií, které chcete tisknout. Jestliže plánujete tisk průkazových fotek nebo fotek o velikosti 10x15 cm, tak vám bude fototiskárna na zbytečně velké formáty k ničemu. Vyberte si vždy tiskárny, které mají nastavitelný formát fotografie.

Krok 6

Zjistěte si jaké má tiskárna technologické vybavení. Standardem by pro vám mělo být spojení fotoaparátu přes USB, dále přítomnost Bluetooth a Wifi.

Krok 7

Velký a přehledný displej vždy zjednoduší ovládání. Při nákupu velké tiskárny si zakupte takovou, která má velký a dotykový displej.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-fototiskarnu.html