jaktak.cz

Jak odstranit plíseň v koupelně

Jak odstranit plíseň v koupelně | rady a tipy. Koupelna je centrum čistoty. Také se říká, že čistota půl zdraví, i když to platí jen do určité míry, základní čistota ke zdraví určitě přispívá. Čistota je spojená s vodou, ale ta v určitých situacích dokáže také "špinit", tedy přináší plíseň. Ta je totiž vedlejším produktem vlhkého prostředí, což v koupelně často bývá. Může vás těšit se mýt v koupelně, kde na vás z koutů hledí černé fleky plísně? Jenže boj s plísní není snadný.

Co je potřeba

  • špachtle
  • Savo
  • rozprašovač
  • kartáč
  • štětec
  • sanitární silikon

Krok 1

Když se v koupelně, ale i v jiných prostorách bytu, objeví plíseň, měli bychom se nejdříve zamyslet, proč tomu tak je. Může se totiž stát, že se změní situace ve vnějších prostorách bytu i domu. Třeba byl vedle vás postaven nový objekt, který zcela, ale i třeba jen částečně, váš dům zastínil, a již je to problém s vyšší vlhkostí. Slunce je totiž jeden z největších bojovníků s plísní, spoluhráčem mu je v tomto zápase teplo. Pokud nastal tento problém, řešením je více topit, větrat, ale snad se i obrátit na stavební úřad, pokud je problém velký. Vnějších příčin může být více, například špatně provedená veřejná kanalizace, svod povrchové vody ze silnice u domu a podobně.

Krok 2

Když vyvrátíme vnější možnosti, pak je chyba u vás v domě. Neprováděl někdo nějaké úpravy v bytě nebo třeba ve sklepech a v přízemí? Možná tím byla porušena někde izolace. Neopravoval někdo vodovodní rozvody, nebo neprasklo někde nějaké porubí? Jde hlavně o sousedy nad vámi, ani to nemusí vědět, že jim teče odpad z vany. Nezatéká střechou na půdu? Je v pořádku izolace terasy nebo rovné střechy? Mohli bychom pokračovat, ale tyto závady je vždy nutné opravit co nejdřív. Čím dřív, tím jsou lacinější, tomu věřte.

Krok 3

Ani venku nic, ani závady v domě, pak bude problém asi přímo u vás. Koupelna černá stále, takže teď hledejte radu. První je asi větrat a případně topit. Pokud je tohle řešení, plíseň vyschne a začne se drolit. Problém je v bytech, kde koupelny, případně prádelny, nemají okna a ani větrací otvory přímo ven, pak je na místě kontrola větracích cest. Možná vaše větrací mřížka do větrací šachty, která by měla být neustále otevřená, byla někým zavřená nebo se zanesla. Vzduch pak nemůže proudit. Nenechávejte také, když nikdo v koupelně není, zavřené dveře.

Krok 4

Zatím jsme řešili příčiny, snad jsme nic nevynechali, protože řešit důsledky je vždy krátkozraké. Plíseň se vždy vrátí, když neodstraníte její zdroj.

Krok 5

Pokud jsme vnější i vnitřní problémy vyřešili, musíme i tak odstranit viditelné bujení plísní, většinou tedy černé kouty, spáry a podobně. Věřte také, že čím razantnější bude váš přístup, tím lepšího výsledku dosáhnete. Když jen oškrábete vnější černotu, plíseň zůstane dál ve vrstvách omítky. Pokud opravdu jsou příčiny i plísně odstraněny, asi bude stačit místo několikrát bohatě natřít Savem. Ten je vhodný na dřevo, malby a omítky.

Krok 6

Největší piplačkou je odstraňování plísní ze spár. V koupelnách jich je mnoho, kolem vany, umyvadla, oken, klozetu atd. Postižená místa ošetříme tak, že je navlhčíme a opatrně oškrábeme, aby se plíseň neroznesla na jiná místa. Odpad opatrně vyneseme do kontejneru, nestačí jen do koše v bytě. Měly bychom jít tak hluboko, aby černá úplně zmizela. Po zaschnutí místa neředěným Savem nastříkáme ze vzdálenosti 5 až 10 cm. Opět necháme zaschnout. Pokud bylo místo silně napadeno, postup můžeme opakovat.

Krok 7

Pokud máme v koupelně omyvatelné tapety a plíseň se objeví i na nich, je potřeba je odstranit. Uvažte, nebylo-li by lepší tapety sundat a místo nich dát keramické obklady, tedy dlaždičky. Jestliže se k tomuto kroku rozhodneme a uskutečníme ho, měla by se plíseň ztratit. Pokud ne, je to případ pro odborníky.

Krok 8

Pokud bydlíme ve starém paneláku a máme ještě umakartové jádro, je příčina plísně známá. Přestavba jádra na zděné to jistě vyřeší.

Krok 9

Pokud je rozsah plísně velkoplošný a máme jádro zděné, uvažujme alespoň o nové výmalbě a desinfekci povrchu. Lepším řešením by snad mohla být nová štuka.

Krok 10

Pokud je koupelna obložená, dobrou ochranou by mohly být nové cementové spáry, což je práce spíše pro odborníky. Lze tu použít některý z moderních materiálů, jako je sanitární silikon, systém Ceresit MicroProtect, Ceresit CE 40 Aquastatic, silikonový tmel Ceresit CS 25, receptura ProColor atd.

Krok 11

Silikonové spárování se nepoužívá jen u kachliček, ale i na styky koupelnového vybavení se zdí, tedy umyvadla, vany atd. Když se v nich objeví plíseň a nejde již odstranit běžným způsobem při denním úklidu, je potřeba silikon odstranit. Spoj se řádně očistí, odmastí a nanese silikon nový.

Krok 12

V případě sprch je potřeba občas je vystříkat ledovou vodou, která vysráží zbytky koupacích prostředků. Pak naopak vypláchnout co nejvíc horkou vodou, což zase napomůže rychlejšímu vysušení. Koupelnu je třeba častěji vystříkávat Savem, hlavně však co nejvíc větrat. Proti plísni dobře bojuje teplo.

Krok 13

Dobrou prevencí všeobecně na pohlcování vlhkosti je Ceresit STOP VLHKOSTI Duo. Přístroj obsahuje dvě absorpční tablety, které pohlcují nadměrnou vzdušnou vlhkost a přeměňují ji na solný roztok.

Krok 14

V těžko přístupných místech, kde se také drží vlhkost nejvíce, se na plíseň doporučuje přípravek Ceresit STOP PLÍSNI. Postupujte u něho podle návodu. Poznámka: Plísně mohou zejména u malých děti vyvolávat různé alergie. Proto v boji s plísněmi nesmíme nikdy ustat. Pokud budeme ale skutečně důslední a plísně nejsou způsobeny vnějšími podmínkami, můžeme skutečně zvítězit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-odstranit-plisen-v-koupelne.html