jaktak.cz

Jak pěstovat celosii nevadlec

Celosie (Celosia argentea) z čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae) se v našich podmínkách pěstuje v několika druzích. Běžným a nejčastěji prodávaným druhem je nevadlec stříbrný latnatý (Celosia argentea plumosa) a nevadlec stříbrný hřebenitý (Celosia argentea cristata). Nevadlec je nenáročná letnička k řezu nebo sušení. Může se pochlubit pyramidovým květenstvím ve výrazných pestrých barvách.

Do článku jsme zařadili několik rad a tipů na úspěšné pěstování.

Celosie, nevadlec nebo lidově kohoutí hřeben (podle tvaru květů) dorůstá do výšky cca 30 cm. Kvete od června do října zajímavými, velkými hustými květy v několika různých barvách – žluté, červené, oranžové, růžové aj. Stonek je rovný, větvený s vejčitými listy. Rostlina není jedovatá.

Celosie vyžaduje úrodnou, mírně kyselou půdu a slunečné, teplé a chráněné místo. Zalévejte měkkou vodou jen když bude půda suchá, trvale mokrou nesnáší. Nemá ráda vysoký obsah vápníku ve vodě nebo zemině. Nezapomeňte na hnojení od června do září každé 4 týdny organickým hnojivem (na záhonech). Rostliny v nádobách hnojte každé 2–3 týdny tekutým hnojivem pro rododendrony nebo azalky s vyšším obsahem dusíku. Pokud hnojení zanedbáte, rostlina nepokvete nebo jen málo. Také je třeba pravidelné odplevelení záhonuPo odkvětu odstraňujte suché květy, další se objeví během několika dní.

.

Rostlina je víceletá, u nás se pěstuje jako „květina na spotřebu“ v květináči, kde vydrží pěkná několik týdnů než odkvete. Venku ji vysazujeme na okraje záhonů, hrobů nebo veřejná prostranství. Naši zimu venku nepřežije.

V domácím prostředí je těžké rostlinu udržet při životě. Můžete zkusit celosii znovu přinutit ke kvetení, po odkvětu seřízněte odkvetlé květy a vyčkejte. Může se stát, že rostlina znovu obrazí, bohužel není to pravidlo.

Pěstuje se ze semen vysetých v březnu až dubnu do výsevního substrátu. Semena na čtyři hodiny namočte do vody, aby lehce nabobtnala, pak je rozhoďte po povrchu, nezakrývejte je zeminou. K tomu, aby vyklíčila, potřebují světlo a teplotu v rozmezí 20–22 °C. Vyklíčí během pěti až osmi dnů. Zalévejte vodou z rozprašovače. Vzešlé rostliny vysazujte do záhonů od konce května do poloviny června ve sponu 20×40 cm. Sazenice jsou křehké, pracujte s nimi opatrně.

Nevadlec je ideální k sušení, suší se na vzduchu ve tmavých prostorách s proudícím vzduchem (půda, kůlna). Celosie je oblíbeným materiálem floristů, používá se do suchých vazeb a kytic. Výborně se suší a zachová si nezměněnou barvu – odřízněte stonek těsně před úplným rozkvětem a sušte vzhůru nohama. Společně s jinými druhy květů a trav se hodí na výrobu přírodních dekorací.

V kuchyni květy využijete k dekoraci hotových pokrmů a nápojů.

Celosie se využívá i jako podpůrná léčba v alternativní medicíně.

Listy jsou bohaté na vitamin C a v Africe nebo Indonésii se celosie pěstuje jako zelenina. Květy žluté barvy obsahují dopamin, takže jejich konzumace vám zajistí dobrou náladu – bez záruky!

Jestliže vás článek zaujal natolik, že jste se rozhodli ještě letos koupit v zahradnictví sazenice, dodávám: neváhejte! Celosie je natolik neobvyklá a atraktivní, že si zaslouží kousek místa na vaší zahrádce.

 

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-celosii-nevadlec.html