jaktak.cz

Jak pěstovat dendrobium nobile

Dendrobium nobile pěstování. Dendrobium je květina, která má zajímavý český název stromobytec. V podstatě se jedná o druh orchideje, která má původ v Asii a Austrálii. Tento rod zahrnuje obrovské množství odrůd, které se liší velikostí, růstem, vzhledem květu a také nároky na pěstování. Jsou dendrobia chladnomilná a teplomilná. Oblíbená je pak dendrobium nobile.

Krok 1

Jednotlivé druhy dendrobií vyžadují různé podmínky pro pěstování. V domovském prostředí tyto orchideje rostou na větvích stromů v deštných pralesích a svými vzdušnými kořeny zachycují vláhu a vzdušnou vlhkost.

Krok 2

U nás je nejznámějším zástupcem těchto orchidejí dendrobium nobile, jejíž název se do češtiny překládá jako stromobytec vznešený. Pěstovat jej můžete v domě, ve kterém máte světlou spíše chladnější místnost, nebo chladnou zimní zahradu nebo skleník. To je optimální prostředí, ve kterém vám dendrobium nobile bude vydatně a krásně kvést od podzimu do jara.

Krok 3

Letnit můžete dendrobium nobile na zahradě zavěšené v závěsných nádobách pod většími stromy. Vyhovuje jí jakoby toulavé světlo a příjemné mikroklima ve stínu hustých větví. Odměnou vám bude úžasné a kouzelné zátiší tvořené pestrobarevnými závoji květů.

Krok 4

Při letnění venku je třeba dbát na ochranu před ostrým sluncem, zvláště za horkých letních dnů. Naopak na sklonku léta jim sluneční paprsky dělají dobře, vyjma ostrého poledního slunce.

Krok 5

Na jaře a v létě je potřeba rostliny vydatně zalévat podle venkovní teploty a vlhkosti vzduchu. Ideální pro zálivku je dešťová voda obohacená mírně o hnojivo pro orchideje.

Krok 6

Přes zimu vyhovuje dendrobiím světlé místo s teplotou od 5 do 15°C a s minimální zálivkou. Pokud je substrát suchý, snesou krátkodobě i teploty kolem nuly.

Krok 7

Květy dendrobií jsou velice atraktivní a hodí se jako okrasné rostliny v interiérech, vitrínách, sklenících a zimních zahradách a rovněž do květinových vazeb. Pokud dodržíte všechny uvedené zásady, bude jejich pěstování snadné.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-dendrobium-nobile.html